search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 13:59
MENU CLOSE

Φωτιά στην Ύδρα: Απολογούνται την Τετάρτη οι 13 συλληφθέντες του σκάφους «Περσεφόνη» – «Την κοπάνησαν γοργά γοργά. Ίσως επειδή είναι επώνυμοι από το Καζακστάν»

24.06.2024 09:22
ydra_fwtia

Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε στους 13 συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εμπρησμού σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο κίνδυνος για άνθρωπο, της οικολογική καταστροφής και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και βεγγαλικών. Μάλιστα, η ανώτατη ποινή είναι η κάθειρξη έως και 20 χρόνια.

Τι είπαν οι συλληφθέντες και η μαρτυρία-κλειδί

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες αρνήθηκαν χθες ότι πέταξαν τα βεγγαλικά από τα οποία προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

Πάντως, από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση, προέκυψε ότι λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού, εκτοξεύτηκαν βεγγαλικά από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.

Μαρτυρία-κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιο παραπλέοντος σκάφους. «Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός, ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για βεγγαλικά..

Τους περιμένουν μεγάλες ποινές…

«Με το δίκαιο της θάλασσας και με την υπάρχουσα νομοθεσία, κατηγορείται ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος σε κάθε πλοίο μέσα στη θάλασσα για ό,τι και αν συμβεί. Εδώ η ποινή είναι μέχρι και 10 χρόνια, μπορεί να κατασχεθεί και η θαλαμηγός. Τώρα έγινε έκθεση κατάσχεσης.

Για να κατασχεθεί μεγάλο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Σχετικά με τους επιβάτες της θαλαμηγού, ανέφερε: «Την κοπάνησαν γοργά γοργά. Ίσως επειδή είναι επώνυμοι, εύποροι από το Καζακστάν. (…) Υπάρχει διχογνωμία η οποία παρουσιάστηκε όταν πήγε και έκανε την έρευνα το Λιμενικό, διχογνωμία Πυροσβεστικής, μαρτύρων και Λιμενικού.

Το Λιμενικό δεν βρήκε τίποτα. Έχουμε την αρνητική αναφορά του Λιμενικού και τη θετική, μέσω των μαρτυριών, της Πυροσβεστικής».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Αγίου Πνεύματος με 39άρια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς – Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Γύθειο: Κολυμπούσε και πέθανε στη θάλασσα

Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης ατόμου κοντά στο φαράγγι της Τρυπητής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 13:54