search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:21
MENU CLOSE

Θρομβώσεις: Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με αύξηση του κινδύνου – Νέα έρευνα

23.06.2024 14:18
glykantika_zaxari

Aπό τσίχλες χωρίς ζάχαρη μέχρι οδοντόκρεμες ή είδη αρτοποιίας, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης και έχει αναδειχθεί αντίστοιχα ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Πρόκειται για μια φυσική αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με λιγότερες θερμίδες.

Ωστόσο, νέα έρευνα από την Κλινική Cleveland, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ξυλιτόλης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, η ερευνητική ομάδα της Cleveland Clinic ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών ετών σε σύγκριση με εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές που έδειξαν ότι η ξυλιτόλη προκαλούσε μεγαλύτερη αντίδραση των αιμοπεταλίων, των κυττάρων του αίματος που είναι υπεύθυνα για την πήξη. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια επόμενη κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ένα ποτό με γλυκαντικό ξυλιτόλης παρουσίασαν άμεση αύξηση της αντιδραστικότητας των αιμοπεταλίων σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν ένα ποτό με γλυκαντικό γλυκόζης.

«Η μελέτη αυτή δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για τη διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ιδίως καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», δήλωσε ο Δρ Hazen. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα» διευκρινίζει.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» Ψαλτοπούλου για 35 γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα – «Κρίθηκαν ακατάλληλα»

Σύρος: Κλείνει η Παθολογική και η Καρδιολογική κλινική εν μέσω τουριστικής περιόδου – Μόνος τρόπος νοσηλείας οι αεροδιακομιδές προς Αθήνα

Πεπόνι: Τα 7 οφέλη για την υγεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 22:20