search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 23:11
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι άνθρωποι των υποψήφιων προέδρων – Τα μηνύματα της πρώτης δημοσκόπησης 

21.06.2024 06:55
androulakis_0706_1460-820_new

Τα στρατόπεδα και τους συνεργάτες τους στο δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές – που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν τον Φθινόπωρο – συμπληρώνουν μέρα με τη μέρα οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλεί συνεχώς με την ομάδα του, την ώρα που η πρώτη δημοσκόπηση αρχίζει και «θολώνει» τα νερά τόσο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ όσο και για το αύριο της Κεντροαριστεράς. 

Οι Άνθρωποι των υποψηφίων 

Όπως έγραψε χθες στο topontiki.gr αν κάτι μπορεί να κάνει – στη παρούσα φάση – τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι ψύχραιμος ως προς την αμφισβήτησή του και να μην παίρνει αποφάσεις εν θερμώ είναι το γεγονός ότι οι αμφισβητίες ή οι επίδοξοι αρχηγοί δεν έχουν ενιαίο μέτωπο. 

Δηλαδή, κανένας απ’ αυτούς που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στις εσωκομματικές εκλογές δεν υποστηρίζεται από ένα σύνολο στελεχών του Κινήματος. Με τα σημερινά δεδομένα οι σίγουροι υποψήφιοι αρχηγοί της παράταξης θα πρέπει να θεωρούνται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

Ήδη, φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η μεγαλύτερη κόντρα είναι ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Πίσω από τον Χάρη Δούκα βρίσκεται ο πρώην Υπουργός του Κινήματος Χρήστος Πρωτόπαπας. Όπως έγραψε και στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα στο τελευταίο φύλλο ο πρώην Υπουργός ήταν και πίσω από τις διαρροές «κύκλων αμφισβητιών» Νίκου Ανδρουλάκη τη Δευτέρα

Υποστηρικτικά ως προς την υποψηφιότητα Χάρη Δούκα εκτός του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος εύχεται να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων υποψήφιος είναι και η τάση των «Αριστερών» του ΠΑΣΟΚ, πρώην δηλαδή στελεχών οι οποίοι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ καθώς και ο Πέτρος Ευθυμίου.  Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης βρίσκει υποστήριξη από στελέχη τα οποία αναφέρονται στο «Παπανδρεϊκό» κόμματι του κόμματος, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να βρει εκεί στήριξη. Κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν έχει αναφερθεί – μέχρι στιγμής – υπέρ των δύο υποψηφίων. 

Ο «σιωπηλός» Δούκας και ο «έτοιμος» Ανδρουλάκης 

Οι πρώτες κινήσεις του Χάρη Δούκα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια σιωπηλή τακτική καθώς δεν πρόκειται να αποκαλύψει αν θα κατέβει ή όχι να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάψει να ρίχνει τα «βέλη» του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.  

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι κανονικά υποψήφιος και θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι τις εκλογές. Ο ίδιος παρά το ότι λέει ότι θα προχωρήσει σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2025 γνωρίζει ότι δε μπορεί να αντέξει μέχρι τότε την πίεση αλλά και την φθορά. Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του είναι η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Στεφανία Μουρελάτου, ο Εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας καθώς και οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής

Ο γραμματέας που έζησε διασπάσεις και εντάσεις μέσα στο Κίνημα ξέρει πολύ καλά ότι είναι ένας αρχηγός υπό αμφισβήτηση και ετοιμάζεται να δώσει την τρίτη μάχη για την εσωκομματική κάλπη. 

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων 

Χθες, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η έρευνα της GPO για το Star κατέγραψε την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις  στο ΠΑΣΟΚ. Για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% λέει ναι και μάλλον ναι, ενώ το 24,1% διαφωνεί. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,7%, ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%, ο Παύλος Γερουλάνος με 13,3%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 8,8% και ο Παύλος Χρηστίδης με 5,6%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%. Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ , μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι και μάλλον ναι απαντά  το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το  52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος  ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος  ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και  ο Παύλος Χρηστίδης. Το υψηλότερο ποσοστό, 28,9%  συγκεντρώνει  η αυθόρμητη απάντηση «κανένας από αυτούς».

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι  ο Αλέξης Τσίπρας  που συγκεντρώνει 45,6%,  ενώ  ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Ωστόσο, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης  με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13.2%.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα Τσίπρα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς – Ο Ανδρουλάκης οδηγεί την κούρσα για τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη: Nα σκεπτόμαστε το κίνητρο πίσω από την ανάπτυξή της

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης – Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η επέκταση προς Καλαμαριά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 23:04