search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 02:00
MENU CLOSE

Παραμένουν τα μποφόρ στο ΠΑΣΟΚ – Ποιοι ζητούν αλλαγή ηγεσίας

21.06.2024 16:36
pasok-androulakis-123

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ με κορυφαία τα στελέχη του κόμματος να ζητούν αλλαγή ηγεσίας μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πυρά μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης που δεν ικανοποίησε.

Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην επόμενες κινήσεις του κόμματος με τις κρίσιμες αποφάσεις να αναμένονται στις 30 Ιουνίου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Θα ανακοινώσω αν θα είμαι υποψήφιος όταν ανοίξει η διαδικασία», λέει ο Παύλος Γερουλάνος

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά μίλησε στην ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής (21/6), ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η ονοματολογία αυτή τη στιγμή δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει αρχίσει ακόμα μια τέτοια διαδικασία. Πιστεύω ότι τα ονόματα πρέπει να πέσουν στη μάχη όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Και γιατί το λέω αυτό; Δεν το κάνω από σεμνοτυφία. Το κάνω γιατί αν χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα τα οποία οφείλουμε να αλλάξουμε στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι έτσι», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Όποιος αυτή τη στιγμή προτάσσει το όνομά του πάνω από τις αλλαγές, δείχνει να μην καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα» τόνισε ενώ ερωτηθείς για το πότε θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος απάντησε ότι «δεν είναι θέμα πότε θα το αποφασίσω, θα ανοίξω τη συζήτηση της υποψηφιότητας και για όλα τα ονόματα που συμπεριλαμβάνει μόνο όταν ανοίξει επισήμως από το κόμμα».

«Χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο μας. Έχουμε καλές προτάσεις, αλλά δεν κουμπώνουν σε θέσεις, δεν κουμπώνουν σε όραμα. Χρειάζεται να αλλάξουμε την ηγετική μας ομάδα για να πείσουμε ότι αυτά που λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Την οργάνωση του κόμματος για να μπορέσουν αυτά τα μηνύματα να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, την επικοινωνία μας. »Αυτά είναι όλα θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε από την αρχή», πρόσθεσε.

Ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Είναι απλά τα πράγματα. Είχαμε βάλει σαν στρατηγικό στόχο τη δεύτερη θέση και πιστεύω ότι ήταν εφικτή διότι βλέπουμε μία κατάρρευση των δύο κομμάτων. Εγώ θα σας συγκρίνω με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Χάσανε τα δύο μεγάλα κόμματα, ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους. Από αυτό εμείς εισπράξαμε μόνο τις 60.000, δηλαδή μόνο το 4%. Από τους ανθρώπους δηλαδή που είπαν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν με ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύτηκε μόνο το 4%», δήλωσε.

«Το να βάλεις έναν εφικτό στόχο και να παλέψουμε όλοι να τον καταφέρουμε, είναι αυτό που θέλεις να κάνεις σε ένα κόμμα, αλλά πρέπει να συντάξεις τις δυνάμεις έτσι ώστε ο στόχος αυτός να είναι εφικτός. Και ένα παράδειγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι καλά είναι να μιλάμε εδώ στις εκπομπές για ποσοστά, αλλά σαν κόμμα αυτό το οποίο πρέπει να μας κάνει να κρίνουμε τους εαυτούς μας είναι κατά πόσον εμπνέουμε τους πολίτες να έρθουν να μας ψηφίσουν. Θα έρθουν για μας; ή απλώς θα ανέβουμε επειδή πέφτουν οι άλλοι πιο πολύ από εμάς; Αυτός είναι ο στόχος που έπρεπε να έχουμε θέσει από την αρχή για να αυξήσουμε και τα ποσοστά μας κατ επέκταση», συνέχισε.

«Το φθινόπωρο η εκλογή αρχηγού»

Για την πορεία από εδώ και πέρα σημείωσε «το θέμα του αρχηγού έχει τεθεί και θα δούμε στις 30 Ιουνίου κατά πόσον ο Πρόεδρος θα ανταποκριθεί στα μηνύματα που πήρε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ αφορούν την ηγετική ομάδα. Δηλαδή να ξέρει ο κόσμος πού θα ακουμπήσει το πρόγραμμα. Να ξέρει δηλαδή ο πολίτης εάν υπάρχει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πού θα βρίσκεται η χώρα και ο ίδιος ο πολίτης σε τρία, πέντε, δέκα χρόνια από τώρα».

«Επειδή έχουμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, θεωρώ ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο για εμάς. Όμως θα έβαζα σαν παράμετρο και γι’ αυτό το λέω να έχει μεγάλη συμμετοχή. Εάν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, προφανώς ο κόσμος θα είναι στις διακοπές του. Το φθινόπωρο», δήλωσε για το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές.

«Επί της αρχής συμφωνώ ότι πρέπει να πάμε συντεταγμένα στη Νέα Δημοκρατία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Επειδή όμως η απάντηση στο πώς θα γίνει αυτό είναι περίπλοκη, δεν πιστεύω ότι πρέπει να χάσουμε χρόνο εκπέμποντας προς τα έξω ότι αντί να ασχοληθούμε με την Ελληνίδα και τον Έλληνα, ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας, γιατί αυτό θα είναι αυτοκτονικό», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Παύλος Γερουλάνος.

Νέα αμφισβήτηση Ανδρουλάκη από Κωνσταντινόπουλο

Επανέρχεται στην αμφισβήτηση Ανδρουλάκη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας ότι «εγώ δεν ζήτησα από κανέναν να παραιτηθεί, λέω όμως ευθέως ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Κασσελάκη και πρέπει να βρεθεί ηγεσία που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

Όπως ανέφερε στα «Παραπολιτικά 90,1»: «τα θέματα μιλούν μόνα τους, ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση είναι πολιτική ήττα. Πρέπει να επιλέξουμε στο ΠΑΣΟΚ αν θα είμαστε ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών, θα κατεβάζουμε τον πήχη ή θα μιλούμε καθαρά και δεν θα φτάνουμε στο επίπεδο να χάνουμε από τον Κασσελάκη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει η βάση».

Αναφερόμενος στα περί πιθανών διαγραφών από το Νίκο Ανδρουλάκη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ΚΚΕ όσο και αν το προσπαθήσουν κάποιοι, δεν μπορεί να γίνει και ούτε μπορεί να μπει στη λογική, επειδή η ηγετική ομάδα λέει ότι υπάρχει εσωστρέφεια και θα πάμε στο 5%».

Όσον αφορά στο πότε εκτιμά ότι θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές, απάντησε ότι «όποιος θέλει να πάει τον Ιούλιο, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει για αυτό, δεν θα τον “σκοτώσει” κανένας για αυτό, απλώς θα “σκοτώσει” το κόμμα. Τον Ιούλιο δεν θα έρθει πάνω από 40-50 χιλιάδες κόσμου. Η διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει εντός του 2024. Αν είναι στις διαδικασίες να πάμε 50 χιλιάδες, ας το κάνει μεταξύ των φίλων του και της ομάδας του».

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της GPO ανέφερε ότι: «έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία μείωση των ποσοστών όχι γιατί δεν υπάρχει εσωστρέφεια, γιατί εσωστρέφεια υπήρχε στο ύψιστο σημείο, αλλά γιατί αναμένουν τις αποφάσεις μας. Αναμένουν να δουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα συνεχίσουμε τα ίδια, άρα όλα τα επιχειρήματα της ηγεσίας με τη χθεσινή δημοσκόπηση την οποία και αυτή βλέπω ότι τους αρέσει, γιατί έχει πρώτο τον κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι ούτε είχαμε εσωστρέφεια και καταστροφή αλλά και το 70% του κόσμου θέλει εκλογή ηγεσίας τώρα».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ο Ανδρουλάκης «μπορεί να διαγράψει τους διαφωνούντες και να μείνει και μόνος του»

Εξαιρετικά αιχμηρή εμφανίστηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία σχολίασε τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ασκώντας εκ νέου κριτική στον πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη.

Μιλώντας στο Action24, η Ν. Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως «απογοητευτική» τη ρητορική Ανδρουλάκη, «το να ρίχνει στους άλλους την ευθύνη και να μην κάνει τη δική του αυτοκριτική», για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Σχολιάζοντας, δε, τις προειδοποιήσεις περί διαγραφών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης «μπορεί να διαγράψει τους διαφωνούντες και να μείνει και μόνος του, αν θεωρούμε ότι αυτό είναι ΠΑΣΟΚ και ταιριάζει στην ιστορία και το DNA του».

Παράλληλα, διαφώνησε με το σενάριο εκλογών στο ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο λέγοντας ότι «με λογικές Ιουλίου θα μπορούσαμε να πάμε και Δεκαπενταύγουστο και μετά το κερί να ρίχνουμε και την ψήφο. Εγώ θα πω το καλύτερο όλων θα είναι να γίνει το φθινόπωρο. Να υπάρξει διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι δεν θα κάνουν απλά πασαρέλα».

«Έχω αποδείξει διαχρονικά στην πορεία στο ΠΑΣΟΚ ότι ήμουν και θα είμαι ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή και στα εύκολα και στα δύσκολα. Όποιος κι αν είναι πρόεδρος όλοι μας οφείλουμε να είμαστε δίπλα του» είπε, προσθέτοντας «από πού και ως πού η διαφορετικότητα των απόψεων υπονομεύει την ενότητα για το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να είμαστε κοπάδι ή υπάλληλοι;».

Σύμφωνα με την ίδια «πολλές φορές ο λόγος μας έμοιαζε με λόγο ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούσα να δω ότι λειτουργούσε το ΠΑΣΟΚ όπως το είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Η σοβαρή εναλλακτική δεν μπορεί να είναι ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ».

Αποστολάκη: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μας ικανοποιεί»

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε πως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που δεν ικανοποιεί κανένα θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες στο κόμμα. 

«Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποίει. Γιατί υπήρχαν οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι ιστορικές προϋποθέσεις για τη μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Έχει να κάνει αυτό με την κυβέρνηση, έχει να κάνει με το κόμμα που είναι ακόμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που κατά την άποψή μου δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη κυβερνητική λύση για τη χώρα. Μετά τη συνεδρίαση τη προχθεσινή, τέθηκε μετ επιτάσεως  από μια συντριπτική πλειοψηφία, ζητήματα για το αύριο της παράταξης, με βάση αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες» δήλωσε η κυρία Αποστολάκη ερωτηθείς για το αν θα τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

«Ο κόσμος λέει δεν αντέχουμε πια και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον σεβαστούμε» είπε και πρόσθεσε ότι η παράταξη άντεξε τους “Τζοχατζοπουλους”, την κυρία “Καϊλή” και πολλά άλλα και τα ξεπέρασε με σθένος, φρόνημα και αξιοπρέπεια». 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «και στις νίκες και στις ήττες τα πρώτα εύσημα πάνε στον ηγέτη. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι μονοσήμαντο και μονοπαραγωγικό το πρόβλημα όταν αναφερόμαστε σε ένα πολιτικό σχηματισμό που στο παρελθόν έχει επανειλημμένα πετύχει να βάλει τους πολίτες σε μια συλλογική διαδικασία. Το έχει πετύχει στο παρελθόν το κόμμα και μπορεί να το πετύχει και τώρα» είπε η κυρία Αποστολάκη.

Κατέληξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει μια πολύ βαριά παρακαταθήκη και πως από την ίδρυσή του μέχρι τις πιο δύσκολες στιγμές του χειρίστηκε τα θέματα ενοτικά και όχι διχαστικά.

Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ένα άλμα μπροστά 

Από την πλευρά του, το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA ανέφερε ότι δεν κατατάσσεται με αυτούς που σηκώνουν πολεμικές σημαίες στο ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι δεν μπαίνει θέμα να φύγει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ πετύχει μια πύρρεια νίκη, δεν κατάφερε να φέρει τον προοδευτικό κόσμο της αποχής στην κάλπη. Πηγαίνουμε με ρυθμούς που δεν ταιριάζουν στην παράταξη για να αμφισβητήσουμε το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται επανεκκίνηση. Είναι θέμα χρονικό θα έλεγα. Επανεκκίνηση για να κατέβουν εκατοντάδες χιλιάδες και θα δεσμευτούν με το πώς θα μπουν στο πολιτικό παιχνίδι για εμάς» είπε και πρόσθεσε: «Έχει σημασία η επανεκκίνηση να γίνει πιο γρήγορα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη Γεννηματά το κόμμα έφυγε από την αφάνεια και με τον Ανδρουλάκη ανέβηκε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Τώρα πρέπει να κάνει ένα άλμα μπροστά» τόνισε. 

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνει κάτι για να γίνει το άλμα. Δεν μπαίνει θέμα να φύγει ο Ανδρουλάκης. Δεν είμαι πολιτικά απέναντι από τον Ανδρουλάκη, διατύπωσα τις απόψεις μου για την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ. Να ξανά μαζευτεί ο πυρήνας της παράταξης» κατέληξε. 

Καστανίδης: Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ το συντομότερο

Εκλογές το συντομότερο ζήτησε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν γνωρίζω το σύνολο των υποψηφιοτήτων. Μπορεί κανείς να εικάσει, αλλά με εικασίες δεν βγαίνει συμπέρασμα. Συνεπώς, μια υπεύθυνη στάση θα ήταν πρώτον, να δει αν θα κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή πριν από το τέλος του 2025. Και το δεύτερο είναι ότι εάν πράγματι κινήσουν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού, να δει κανείς το σύνολο των υποψηφίων ώστε να μπορεί και να επιλέξει. Συνεπώς δεν θα μπορούσα σε πρόωρο χρόνο να σας πω κάτι».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρει παράταση αυτή η διαδικασία για το 2025 κι αν θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Καστανίδης ανέφερε πως μια εκλογική εσωτερική αναμέτρηση θα πρέπει να «γίνει το συντομότερο δυνατό» λέγοντας και ο ίδιος πως «από το φθινόπωρο κάπου εκεί κοντά και ύστερα».

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να σκεφτούμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από τη συνένωση μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, για να πάμε σε μια μεγάλη παράταξη που θα διεκδικήσει τις εκλογές».

Για τα υποψήφια ονόματα είπε ότι «θα τους βρούμε μετά σε μια ανοιχτή, ελεύθερη εκλογική διαδικασία

Διαβάστε επίσης:

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Πρόκειται για πολιτικές εκκαθαρίσεις – Είμαι στη διάθεση του κόμματος (video)

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι άνθρωποι των υποψήφιων προέδρων – Τα μηνύματα της πρώτης δημοσκόπησης 

ΚΚΕ: Κριτική Κουτσούμπα στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 01:11