search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:45
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Κριτική Κουτσούμπα στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2339
20/06/2024
21.06.2024 06:25
KOYTSOYMPAS_OMILIA

Την εκτίμηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εδώ και καιρό σε πορεία ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και αν μπορεί ένας νέος φορέας να καταστεί εναλλακτική στην κυβέρνηση.

«Έχουν μπλέξει στα αδιέξοδά τους» είπε μάλιστα ο γενικός γραμματέας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσπαθούν μέσω ανασυνθέσεων να διασωθούν, αλλά ο ίδιος, μιλώντας για «εκφυλισμό», μάλλον δεν βλέπει πιθανή την ανασύνταξη.

Θυμίζοντας την εκλογική πορεία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (για τον δεύτερο είναι σταθερή η υποχώρηση) ανέφερε ότι αυτά τα κόμματα αντιμετωπίζουν ένα βασικό αδιέξοδο, το ότι παρά τις επιμέρους διαφορές ουσιαστικά ταυτίζονται πλέον με τη Ν.Δ. στον βαθμό που «υπερασπίζονται αυτό το σάπιο σύστημα», υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ που μας οδηγεί σε πολέμους και «δεν έχουν πρόταση ριζικής ανατροπής, έξω από αυτό το σύστημα», ούτε καν στα λόγια, όπως στο παρελθόν, που βοηθούσε να εγκλωβίζουν ψηφοφόρους. Δεν έχουν, είπε, «εναλλακτική πρόταση αλλαγής στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και, φυσικά, οργανωτικά είναι ανύπαρκτες οι οργανώσεις τους, τα μέλη τους, η δημιουργική συζήτηση. Γίνονται χτυπήματα κάτω από τη μέση, βλέπουμε υπονόμευση του ενός από τον άλλο, οι εκλογές τους το πώς γίνονται, έχουν μόνο followers, καμιά επαφή με το κίνημα». Επιπλέον, σημείωσε πως είναι αρχηγικά κόμματα τα οποία επαναφέρουν τον «μεσσιανισμό», ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα.

Άφησε δε αιχμές περί υποκριτικής ανησυχίας για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε Ευρώπη και Ελλάδα, λέγοντας ότι «τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον έχουμε διάφορα μέτωπα που γίνονται δήθεν για να αντιμετωπίσουν την Ακροδεξιά», αλλά βλέπουμε «συνεχώς να τη δυναμώνουν». Απέδωσε αυτή τη συνθήκη στο ότι «τα λεγόμενα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη έγιναν πλυντήριο για αντιλαϊκές πολιτικές», ως εκ τούτου «άφησαν το περιθώριο στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς να παρουσιάζονται ως δήθεν αντισυστημικές, ενώ δεν είναι».

Και άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει και την πρόσφατη Διάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο Σιράκ και ο Σαρκοζί και ο Ολάντ και ο Μακρόν και άλλοι – που κάποιους απ’ αυτούς τους καλεί εδώ και ο κος Τσίπρας», συνέβαλαν σε αυτό το ξέπλυμα αντιλαϊκών πολιτικών.

Για τον Φρανσουά Ολάντ, που μίλησε τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ συμπλήρωσε με αφορμή την υποψηφιότητά του με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πως «το κυβερνητικό του σχήμα πρωτοστάτησε στα αντιλαϊκά σχέδια για υπονόμευση συλλογικών συμβάσεων, επέκταση ελαστικών μορφών απασχόλησης», ενώ επί των ημερών του η Γαλλία ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά επεμβάσεις και πολέμους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Για το δε Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που προβάλλεται ως παράδειγμα, σημείωσε ότι ζητά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω του αιτήματος για ενίσχυση με εξοπλισμούς.

Διαβάστε επίσης

Μαρινάκης για εισφορά διυλιστηρίων: Έμμεσος τρόπος κατάργησης της προσωπικής διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους

Ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γεωργιάδης κινείται δικαστικά κατά του Πολάκη καταγγέλοντας κακοδιαχείριση της ΑΕΜΥ Α.Ε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:38