search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:17
MENU CLOSE

Η Βαρκελώνη ανακοινώνει ότι βάζει τέλος στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών από το 2029

21.06.2024 18:03
varkeloni stegasi

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών από το 2029, καθώς ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο στεγαστικό κόστος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι ντόπιοι.

Ο δήμαρχος της πόλης Jaume Collboni πρότεινε την κατάργηση και των 10.101 τουριστικών καταλυμάτων στην πόλη μέχρι τον Νοέμβριο του 2028.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανανεώσουν τις άδειες τουριστικών καταλυμάτων στους σημερινούς κατόχους, προκειμένου όλα αυτά τα διαμερίσματα να μετατραπούν σε κατοικίες, ώστε να καταπολεμηθεί η στεγαστική κρίση στην πόλη.

Οι αρχές θα εξετάσουν τη νομοθεσία της καταλανικής κυβέρνησης από τις 7 Νοεμβρίου 2023, η οποία περιορίζει τη χρήση τουριστικών διαμερισμάτων σε δήμους με μεγάλη στεγαστική κρίση, όπως η καταλανική πρωτεύουσα.

Επομένως, πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, τον Νοέμβριο του 2028, το δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανανεώσει τις άδειες στους σημερινούς κατόχους.

Όπως ανακοίνωσε ο Collboni το πρωί της Παρασκευής, μία από τις κύριες ενέργειες του δημοτικού συμβουλίου είναι να αντιμετωπίσει την έλλειψη ευκαιριών στέγασης στην πόλη. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 68%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 38%.

«Η Βαρκελώνη έχει επί του παρόντος 10.000 νόμιμα τουριστικά διαμερίσματα και το δημοτικό συμβούλιο θα εφαρμόσει τη νομοθεσία της καταλανικής κυβέρνησης από τις 7 Νοεμβρίου 2023, έτσι ώστε αυτά τα 10.000 τουριστικά διαμερίσματα να μετατραπούν σε κατοικίες από τον Νοέμβριο του 2028», είπε.

Με τη νέα αλλαγή νομοθεσίας, ο Collboni έχει ήδη ανακοινώσει ότι από τον Νοέμβριο του 2028 δεν θα υπάρχει ούτε ένα τουριστικό διαμέρισμα στη Βαρκελώνη και αυτά τα σπίτια θα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση ή αγορά.

«Από το 2029, το τουριστικό διαμέρισμα όπως είναι σήμερα γνωστό θα εξαφανιστεί από τη Βαρκελώνη», είπε.

Η πόλη έχει ήδη επιβάλει 10.500 πρόστιμα και ζήτησε να κλείσει τη δραστηριότητα 9.700 τουριστικών διαμερισμάτων από το 2016.

Τα τελευταία χρόνια, 3.473 διαμερίσματα μετράπηκαν από παράνομα καταλύματα τουριστών σε κατοικίες μακράς διαρκείας.

Η αντιπολίτευση επικρίνει τους «αυτοσχεδιασμούς»

Η υπέρ της «ελεύθερης αγοράς» δεξιά παράταξη της αυτοδιοίκησης, TriasxBCN, είπε ότι η μη ανανέωση της άδειας τουριστικών διαμερισμάτων είναι μια «αυτοσχέδια και ιδεολογική» απόφαση του Collboni, όπως είπε σε μέσα ενημέρωσης ο Damià Calvet, τοπικός σύμβουλος της πολιτικής ομάδας.

Είπε ότι οι μισές από αυτές τις άδειες «δεν χρησιμοποιούνται» και είπε ότι ο δήμαρχος μιλά για τη στεγαστική κρίση ως «σαν να μην έχει σχέση με το πρόβλημα».

«Δεν χρειάζεται να ξεχνάμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της επιζήμιας πολιτικής που προωθείται από τους Σοσιαλιστές και πρώην δήμαρχο Άντα Κολάου», είπε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ψαρεύει ψήφους ο Ντόναλντ Τραμπ: Πράσινη κάρτα σε ξένους φοιτητές που αποφοιτούν από κολέγια των ΗΠΑ

Πούτιν: Η Μόσχα θα αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για την τήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων

Ισπανία: Μηδενικό ΦΠΑ στο λάδι από τον Ιούλιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάντσεθ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:16