search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 23:28
MENU CLOSE

«Τσουνάμι» αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ – Στις 30 Ιουνίου «κληρώνει» για τις εσωκομματικές κάλπες

20.06.2024 20:00
pasok-androulakis-123

Για τις 30 Ιουνίου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παραπέμπονται οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διάσταση απόψεων επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.  

Κορυφαία στελέχη αμφισβήτησαν ανοιχτά τον Νίκο Ανδρουλάκη και τάχθηκαν υπέρ της προσφυγής «στη βάση», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει την ευθύνη για «κάποιες δυσλειτουργίες»» του κόμματος, ωστόσο δεν δέχτηκε πώς το ΠΑΣΟΚ απέτυχε εκλογικά, ενώ δήλωσε πως στην Κεντρική Επιτροπή θα παρουσιάσει ενωτική πρόταση.

Ο αρχηγός του Κινήματος δέχθηκε τα «πυρά» των συντρόφων του για το γεγονός ότι απείλησε με διαγραφές ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμφισβητίες δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «καταστροφολόγους», οι οποίοι με τις κινήσεις τους πήραν τον προβολέα από την Νέα Δημοκρατία και τον έβαλαν πάνω από το ΠΑΣΟΚ. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε πως η πρόταση που θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι όσο γίνεται πιο ενωτική.

«Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι».

Την ίδια ώρα ο Χάρης Δούκας ζήτησε επίσπευση διαδικασιών. «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», είπε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη ο δήμαρχος Αθηναίων, προαναγγέλλοντας έτσι την υποψηφιότητά του.

«Οπως είναι γνωστό, η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Εγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». 

Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έθεσε ξανά ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Τετάρτη, είπε ότι οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνουν άμεσα και προειδοποίησε ότι ακόμα και «ανένα πρόσωπο έρθει αύριο, πάρει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Π. Γερουλάνος δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο παραπέμποντας στο όταν θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών. «Αυτό θα το αφήσουμε για το αν θα έρθει, όταν θα έρθει ο χρόνος» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει συνολικά λειτουργία.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κάλπη αναγέννησης όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου προέτρεψαν τον Νίκο Ανδουλάκη να προσφύγει στην βάση.

Σκληρή κριτική στον κ. Ανδρουλάκη άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κάλεσε εκ νέου σε εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ νεκροταφείο ιδεών. Εσωστρέφεια είναι να κατηγορούμε τον διάλογο», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι «κανένας δε λέει στον κύριο Ανδρουλάκη να παραιτηθεί, αλλά να έχει τη δύναμη μέσα από τον λαό».

Ο Πέτρος Ευθυμίου μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε τι εννοούσε όταν στο Πολιτικό Συμβούλιο είπε στο Νίκο Ανδρουλάκη ότι «όποιος προσπαθεί να μιμηθεί τον Α. Παπανδρεου στο Πεντελικό καταλήγει πολιτικός νάνος σαν τον Αλέξη Τσίπρα».

«Όταν είσαι παιδί απαίδευτο και ακαλλιέργητο με κακή κοινωνική αγωγή, όπως ο Τσίπρας καταλήγεις πολιτικός νάνος. Δεν παίρνουμε ηγέτες και τους μιμούμευα, υπάρχουν κίνδυνοι, να ανασύρουμε μοντέλα από άλλες εποχές», λέει.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης έθεσε θέμα λειτουργίας του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κόμμα Βόρειας Κορέας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κόμμα το οποίο δεν ασκεί τις πρακτικές της κυβέρνησης και λειτουργείι με έναν τρόπο θεσμικό».

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ένα δημοκρατικό κόμμα με σεβασμό στα όργανα, στους θεσμούς, με σεβασμό στον Πρόεδρο με σεβασμό στα στελέχη και στα μέλη, και θεωρώ ότι ήταν άστοχη η δήλωση», είπε ο Θανάσης Γκλαβίνας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς».

«Στην Κρήτη νικήσαμε και τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη», είπε ο βουλευτής Μανώλης Χνάρης.

Εκλογές το Φθινόπωρο 

Αν κάτι μπορεί να κάνει – στη παρούσα φάση – τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι ψύχραιμος ως προς την αμφισβήτησή του και να μην παίρνει αποφάσεις εν θερμώ είναι το γεγονός ότι οι αμφισβητίες ή οι επίδοξοι αρχηγοί δεν έχουν ενιαίο μέτωπο. Αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά κανένας απ’ αυτούς που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στις εσωκομματικές εκλογές δεν υποστηρίζεται από ένα σύνολο στελεχών του Κινήματος.

Ο αρχηγός του Κινήματος αναγνώρισε ότι έκανε λάθη αλλά υποστήριξε πως υπηρέτησε την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές. Η μάχη όπως όλα δείχνουν δρομολογείται για μετά τον Σεπτέμβρη με πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ να δείχνουν τον Οκτώβριο. Με τα σημερινά δεδομένα εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, υποψήφιος θα είναι ο Χάρης Δούκας αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος. 

Διαβάστε επίσης:

Πατέλης απαντά στην ομοφοβική επίθεση Στίγκα: «Σιγά μην φοβηθώ» – Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ

Tροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Να μπαίνουν στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών και οι ρυθμίσεις των δανείων τους

Χαρίτσης: «Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους – Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 23:28