search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 19:15
MENU CLOSE

Τεχνάσματα Χατζηδάκη «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, «ας φέρει προς συζήτηση τις κοστολογημένες προτάσεις μας» – «Όπου υπάρχει η αλήθεια το βάζουν στα πόδια» απαντά ο υπουργός

20.06.2024 17:41
tzakri-xatzidakis-12

Φθηνά τεχνάσματα προσάπτει στην πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να συζητηθούν στη Βουλή οι δύο προτάσεις νόμου για την ακρίβεια και το φορολογικό. 

«Ο  κ. Χατζηδάκης με έναν φτηνό επικοινωνισμό προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει ο κ. Χατζηδάκης για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε σε δηλώσεις της η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Θεοδώρα Τζάκρη και πρόσθεσε:

«Ας αφήσει λοιπόν τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους να αναφέρει ότι η πρότασή του προσκρούει στο Σύνταγμα, που απαγορεύει τη συζήτηση στην Βουλή προτάσεων νόμου εφόσον αυτές συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο και όφελος για κάποιο πρόσωπο.

«Kαμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Bουλή, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Η απάντηση Χατζηδάκη

«Αρχικά νόμιζα ότι “γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος” και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη με στοιχεία και παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το ξανασκέφτηκαν, κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και ξαναγύρισαν στην ασφάλεια των πολιτικών παραμυθιών.

Διότι στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνύονταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια.

Η συζήτηση στη Βουλή θα ήταν η ώρα της αλήθειας, αλλά όπου υπάρχει η αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει στα πόδια».

Φάμελλος: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και Τασούλα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την άρνηση συζήτησης των προτάσεων νόμου για την ακρίβεια και το φορολογικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής για απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει ότι οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής είναι σαφείς (άρθρα 85 και επόμενα) και προβλέπουν ρητά τη διαδικασία συζήτησης των προτάσεων νόμων στις αρμόδιες Επιτροπές. «Πρόκειται για συνταγματικό δικαίωμα μας ως αντιπολίτευση να ασκούμε νομοθετική πρωτοβουλία», τόνισε για να προσθέσει ότι για τις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καταθέσει τις εκθέσεις του στις 23.5.2024. Κατά συνέπεια κανένα κώλυμα δεν υφίσταται για να προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης τους στη Βουλή.

«Η επίκληση από τον Πρόεδρο της Βουλής του άρθρου 73 παρ.3 του Συντάγματος για να περιορίσει το κοινοβουλευτικό μας δικαίωμα δεν ευσταθεί και αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα προς εξυπηρέτηση της Κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εμπίπτουν σε αυτό τον περιορισμό», τονίζει ο κ. Φάμελλος και σημειώνει ότι στην κυβέρνηση απέδειξαν ότι φοβούνται να συζητήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζουν ότι είναι τεκμηριωμένες και στοχευμένες. 

«Σήμερα η κυβέρνηση απέδειξε ότι εφευρίσκει αντιθεσμικές προφάσεις για να φυγομαχήσει. Και είναι εξοργιστικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε με στρεψόδικα επιχειρήματα να παραπλανήσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Βουλής», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημερώνει τους κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.  

«Διεκδικούμε και απαιτούμε την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και τη συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στις επιτροπές της Βουλής. Και θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική πρόβλεψη για να γίνει αυτό. Κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής,  η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα προσέλθει όπου κληθεί, όπως κάνει πάντα, για να αναδείξει και το βάσιμο των επεξεργασμένων προτάσεων μας αλλά και την αντιλαϊκή και άδικη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των ολιγοπωλίων και κατά των νοικοκυριών και της συντριπτική πλειοψηφίας των επιχειρήσεων», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: «Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους – Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ» (video)

Βορίδης για Κασσελάκη: Να καταθέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου την δήλωση πόθεν έσχες

Γερουλάνος: Άμεσα εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 19:14