search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.07.2024 02:44
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη μετά τη σφοδρή αμφισβήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο – Τι θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή 

20.06.2024 06:46
androulakis_new

Τη διάσταση απόψεων και θέσεων επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με την Κεντρική Επιτροπή να είναι το όργανο το οποίο θα πάρει τις όποιες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας.  

«Τα άκουσε» ο Ανδρουλάκης – Οι άμυνες του

Ο αρχηγός του Κινήματος δέχθηκε τα «πυρά» των συντρόφων του για το γεγονός ότι απείλησε με διαγραφές ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμφισβητίες δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «καταστροφολόγους», οι οποίοι με τις κινήσεις τους πήραν τον προβολέα από την Νέα Δημοκρατία και τον έβαλαν πάνω από το ΠΑΣΟΚ. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε πως η πρόταση που θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και θα καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης. «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ξεκαθάρισε. 

«Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη», ανέφερε στην δευτερολογία του. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο ενώ ξεκαθάρισε πως «η ενότητα γι’ αυτόν δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5 μονάδες από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα». «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους», πρόσθεσε στη συνέχεια. 

Η θέση του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά

Μέσα από την δευτερολογία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε και κάποια ενδιαφέρονται δεδομένα αναφορικά με την συζήτηση που μπορεί να ανοίξει για την Κεντροαριστερά. Κάνοντας αναφορά και στα προηγούμενα χρόνια είπε: «Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες». Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων».

Εκλογές το Φθινόπωρο 

Αν κάτι μπορεί να κάνει – στη παρούσα φάση – τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι ψύχραιμος ως προς την αμφισβήτησή του και να μην παίρνει αποφάσεις εν θερμώ είναι το γεγονός ότι οι αμφισβητίες ή οι επίδοξοι αρχηγοί δεν έχουν ενιαίο μέτωπο. Αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά κανένας απ’ αυτούς που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στις εσωκομματικές εκλογές δεν υποστηρίζεται από ένα σύνολο στελεχών του Κινήματος.

Ο αρχηγός του Κινήματος αναγνώρισε ότι έκανε λάθη αλλά υποστήριξε πως υπηρέτησε την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές. Η μάχη όπως όλα δείχνουν δρομολογείται για μετά τον Σεπτέμβρη με πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ να δείχνουν τον Οκτώβριο. Με τα σημερινά δεδομένα εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, υποψήφιος θα είναι ο Χάρης Δούκας αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος. 

Χθες Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων σε παρουσίαση βιβλίου δηλώνοντας παρών είπε: «Οπως είναι γνωστό, η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Εγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». 

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα – Θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό»

Συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και συνέντευξη στον Real fm στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη την Πέμπτη

Την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.07.2024 02:32