search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 10:56
MENU CLOSE

Οδικός χάρτης χωρίς νέα μέτρα για την μείωση των τιμών – Επιλέγονται οι συμφωνίες κυρίων μέχρι νεωτέρας

20.06.2024 07:58
theodorikakos_new

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η συρρίκνωση του δείκτη στα τρόφιμα σε επίπεδα που δεν είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγο, φέρνουν την κυβέρνηση σε μερική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει για τον έλεγχο των τιμών. Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι εκείνο που πληγώνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Οι όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί και οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, ώστε αυτό να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες.

Τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό που βάρυνε περισσότερο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων είναι η ακρίβεια, και αυτό τους αποθάρρυνε να πάνε στην κάλπη ή να επιλέξουν άλλη πολιτική κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες ο πρωθυπουργός ανέβηκε τα σκαλιά του Υπουργείου Ανάπτυξης, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν παύει να προσπαθεί για τη μείωση των τιμών. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση λήψης νέων μέτρων.

Ο νέος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε χθες τον οδικό χάρτη των κινήσεών του για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτός θα περνάει μέσα από την προσπάθεια να πείσει τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους, ώστε να δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά που έχουν δει να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους. Ο υπουργός απέφυγε να πάρει θέση και να πει αν θα ληφθούν άλλα μέτρα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει για την ανάγκη μείωσης των τιμών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους φορείς της αγοράς. Όπως σημείωσε, θα τους δει όλους και παράλληλα ανέφερε ότι οι επαφές αυτές από εδώ και στο εξής θα έχουν τακτικό χαρακτήρα. Η αρχή θα γίνει με τους συλλογικούς φορείς των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ σε επόμενο στάδιο θα δει τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιριών. Επίσης, θα ακολουθήσουν μεμονωμένοι επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι του καταναλωτικού κινήματος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

«Για να πέσουν οι τιμές, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας: κράτος, υγιής επιχειρηματικότητα και καταναλωτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι σκληρά για την αγορά, αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, καθώς και το μέτρο της απαγόρευσης για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις.

«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων», είπε ο υπουργός, «διότι συμβάλλουν στον έλεγχο των τιμών, αλλά και διότι οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν». Προανήγγειλε ότι από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθεί με 30 ελεγκτές η ΔΙΜΕΑ, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι – σε συνεργασία και με όλες τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες – για την εφαρμογή της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ειδική αναφορά έκανε στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που, όπως είπε, έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των καταναλωτών, αλλά ο έλεγχός τους δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, η αποκλιμάκωση των τιμών είναι μια συνολική υπόθεση της κυβέρνησης που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση καλύτερων εισοδημάτων στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Προτελευταία στην Ευρώπη η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων – Μεγάλη μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: 4 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες – Στο όριο της φτώχειας 2 στους 10 εργαζόμενους

ΕΕ: Η Επιτροπή ανοίγει το δρόμο για έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων πέντε χωρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 10:53