search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 07:04
MENU CLOSE

Ο πυρήνας της Γης επιβραδύνει την περιστροφή του: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διάρκεια της μέρας

20.06.2024 13:30
earth_new

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η «καρδιά» της Γης, ο πυρήνας της, περιστρέφεται ασυνήθιστα αργά τα τελευταία 14 χρόνια, και αν αυτή η μυστηριώδης τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε δυνητικά να επιμηκύνει τη διάρκειας της ημέρας – αν και οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον ανεπαίσθητες για εμάς.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι ένα κομμάτι από στερεό σίδηρο και νικέλιο σε μέγεθος περίπου της Σελήνης που βρίσκεται σε βάθος πάνω από 4.800 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Περιβάλλεται από τον εξωτερικό πυρήνα – ένα υπέρθερμο στρώμα από λιωμένα μέταλλα παρόμοια με εκείνα του εσωτερικού πυρήνα – το οποίο περιβάλλεται από μια πιο στερεή θάλασσα λιωμένων πετρωμάτων, γνωστή ως μανδύας, και τον φλοιό. Αν και ολόκληρος ο πλανήτης περιστρέφεται, ο εσωτερικός πυρήνας μπορεί να περιστρέφεται με ελαφρώς διαφορετική ταχύτητα από τον μανδύα και τον φλοιό, λόγω του ιξώδους (της πυκνότητας, ας πούμε) του εξωτερικού πυρήνα.

Από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να χαρτογραφούν τα εσωτερικά στρώματα της Γης με λεπτομερή αρχεία σεισμικής δραστηριότητας πριν από περίπου 40 χρόνια, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται ελαφρώς ταχύτερα από τον μανδύα και τον φλοιό. Αλλά σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 2010, ο εσωτερικός πυρήνας επιβραδύνεται και τώρα περιστρέφεται λίγο πιο αργά από τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τα σεισμογραφήματα που υπαινίσσονταν αυτή την αλλαγή, έμεινα άναυδος», δήλωσε ο John Vidale, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Αλλά όταν βρήκαμε και δεκάδες παρατηρήσεις που σηματοδοτούσαν το ίδιο μοτίβο, το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο». Αν η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα συνεχίσει να επιβραδύνεται, η βαρυτική του έλξη θα μπορούσε τελικά να κάνει τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας να περιστρέφονται λίγο πιο αργά, αλλάζοντας τη διάρκεια των ημερών μας, γράφουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή θα ήταν της τάξης των χιλιοστών του δευτερολέπτου, η οποία θα ήταν «πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή», δήλωσε ο Vidale. Κατά συνέπεια, πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν να αλλάξουμε τα ρολόγια ή τα ημερολόγιά μας για να προσαρμοστούμε σε αυτή τη διαφορά, ειδικά αν επρόκειτο για μια προσωρινή μόνο αλλαγή. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης επιβραδύνεται. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «οπισθοδρόμηση», συζητείται εδώ και περίπου μια δεκαετία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 100 επαναλαμβανόμενους σεισμούς – σεισμικά γεγονότα που συμβαίνουν επανειλημμένα στην ίδια θέση – κατά μήκος ενός ορίου τεκτονικής πλάκας στα Νησιά Νότιο Σάντουιτς στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ 1991 και 2023. Κάθε σεισμός επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν τη θέση του πυρήνα σε σχέση με τον μανδύα και συγκρίνοντας αυτές τις μετρήσεις, η ομάδα μπόρεσε να δει πώς άλλαξε ο ρυθμός περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα με την πάροδο του χρόνου. Η νέα μελέτη είναι η «πιο πειστική» απόδειξη μέχρι στιγμής ότι συμβαίνει οπισθοδρόμηση, δήλωσε ο Vidale.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές γιατί ο εσωτερικός πυρήνας οπισθοχωρεί, αλλά πιθανότατα προκαλείται είτε από «την αναταραχή του εξωτερικού πυρήνα από υγρό σίδηρο που τον περιβάλλει» είτε από «βαρυτικές έλξεις από τις πυκνές περιοχές του υπερκείμενου βραχώδους μανδύα», έγραψαν οι ερευνητές. Δεν είναι επίσης σαφές πόσο συχνή είναι η οπισθοχώρηση. Είναι πιθανό η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα να επιταχύνεται και να επιβραδύνεται συνεχώς, αλλά αυτές οι αλλαγές πιθανότατα συμβαίνουν σε δεκαετίες ή και περισσότερο. Ως εκ τούτου, απαιτούνται μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων για να συμπεράνουμε οτιδήποτε σχετικά με τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Ο εσωτερικός πυρήνας παραμένει ένα από τα πιο μυστηριώδη κρυμμένα στρώματα της Γης. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τον εσωτερικό πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου ότι είναι ελαφρώς μονόπλευρος, ότι είναι πιο μαλακός από ό,τι αναμενόταν, ότι ενδεχομένως ταλαντεύεται από τον άξονα της Γης και ότι έχει έναν ξεχωριστό εσωτερικό πυρήνα. Οι συγγραφείς της μελέτης θα συνεχίσουν να αναλύουν τα σεισμικά δεδομένα για να μάθουν περισσότερα για την καρδιά του πλανήτη μας και πώς αυτή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. «Ο χορός του εσωτερικού πυρήνα μπορεί να είναι ακόμη πιο ζωντανός από ό,τι γνωρίζουμε», δήλωσε ο Vidale.

Διαβάστε επίσης

Ινδία: Τουλάχιστον 36 νεκροί από δηλητηρίαση με τοξικό αλκοόλ – Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο

Εuro 2024: Την τιμωρία Αλβανίας και Κροατίας ζητά η Σερβία απειλώντας με αποχώρηση

Ρίσι Σούνακ: Χειροπέδες σε σωματοφύλακά του – Φέρεται να στοιχημάτιζε για την ημερομηνία των εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 06:59