search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 20:39
MENU CLOSE

John B. Kelly: O άνθρωπος που κατέκτησε τον κόσμο κάνοντας «κουπί»! (Photos/Video)

20.06.2024 18:29
kelly

Ο Τζον Μπ. Κέλι, γεννήθηκε το 1889, στην πόλη Φιλαδέλφεια, των ΗΠΑ. Η πόλη της Φιλαδέλφειας είχε μόλις ξεπεράσει μια μαύρη περίοδο εμφύλιων συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των Καθολικών και των Προτεσταντών μεταναστών.

Η ταπεινή οικογένεια του Κέλι καταγόταν από την Ιρλανδία και ο Τζον Κέλι άρχισε από μικρή ηλικία να εργάζεται στις οικοδομές, και τελικά εξειδικεύτηκε σαν κτίστης. Ήταν η εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης, και ο Τζον πρόκοψε και πλούτισε από τη δουλειά αυτή, συμμετέχοντας ακόμη και στην κατασκευή μερικών ιστορικών δημοσίων κτιρίων όπως το JFK Stadium, την επιβλητική δημόσια βιβλιοθήκη Philadelphia Free Library, αλλά και το κτίριο – έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Κάνοντας «κουπί»

Ο Τζον ήταν ένας ψηλός (1.90 μ.) και γεροδεμένος νεαρός με αθλητικό χαρακτήρα και πολύ σύντομα άρχισε να ασχολείται με την κωπηλασία, η οποία την εποχή εκείνη καλλιεργούνταν σε αριστοκρατικούς κύκλους, και κυρίως σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ.

Οι λεμβοδρομίες ήταν πολύ δημοφιλείς την εποχή εκείνη και σχεδόν πάντα ένα ενθουσιώδες πλήθος 4 ή 5 χιλιάδων θεατών κατέκλυζε τις όχθες των ποταμιών για να τις παρακολουθήσει.

Το ίδιο γινόταν και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι λεμβοδρομίες ανάμεσα στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης εκτός από αθλητικά ήταν και μεγάλα κοσμικά γεγονότα, τα οποία επιπλέον «έφερναν» ασύλληπτα χρηματικά ποσά στα γραφεία στοιχημάτων.

Ολυμπιακοί Αγώνες – αντίδοτο στον «σνομπισμό»

Το 1920, ο Τζον Κέλι έβαλε στόχο να λάβει μέρος στη ναυτική ημερίδα Henley Royal Regatta, και ιδιαίτερα στο κωπηλατικό αγώνισμα του «Diamond Skulls», που εθεωρείτο κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ημερίδα του γραφικού χωριού Χένλεϊ, που βρεχόταν από τον ποταμό Τάμεση, τελούσε υπό την προστασία του Βρετανού μονάρχη και συγκέντρωνε όλη την αριστοκρατία του Ην. Βασιλείου.

Όμως στον Αμερικανό, Τζον Κέλι, δεν επετράπη να λάβει μέρος στον κωπηλατικό αγώνα διότι δεν ήταν ευγενής, και διότι έκανε χειρωνακτική εργασία (ήταν κτίστης)!

Τότε, ο Τζον Κέλι έριξε το βάρος του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, που θα γίνονταν στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο. Εκεί νίκησε τον Άγγλο Τζακ Μπέρεσφορντ, που είχε θριαμβεύσει στον αγώνα του Χένλεϊ.

Αμέσως μετά τη νίκη του, ο Τζον Κέλι, αγωνίστηκε μαζί με το εξάδελφό του Πολ Κοστέλο κερδίζοντας και στον αγώνα της δίκωπου λέμβου.

Ο Τζον Κέλι, πήρε την εκδίκησή του για τον αποκλεισμό του από την ημερίδα του Χένλεϊ, στέλνοντας στον Βρετανό βασιλέα Γεώργιο Ε, το ιδρωμένο κασκέτο που φορούσε στον αγώνα, με το σημείωμα: «Χαιρετίσματα από έναν κτίστη!»

Ο Τζον Κέλι, επανέλαβε τον άθλο του και στους Ολυμπιακούς του 1924, στο Παρίσι, κι έγινε ένας ζωντανός θρύλος της κωπηλασίας.

Κόρη – Πριγκίπισσα

Το 1924, ο Κέλι παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Μάργκαρετ Μάγερ, και έκαναν 4 παιδιά: την Μάργκαρετ, τον Τζον, την Γκρέις, και την Ελίζαμπεθ.

Ο γιος του Τζον Κέλι Τζούνιορ, και ο εγγονός του Τζακ Κέλι, ασχολήθηκαν με την κωπηλασία και αγωνίστηκαν με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1948, 1952, 1956 και 1960.

Ο Τζον Κέλι, καμάρωσε την κόρη του Γκρέις Κέλι, με την αριστοκρατική ομορφιά, να γίνεται διάσημη ηθοποιός του Χόλυγουντ. Το 1956, η Γκρέις Κέλι έγινε πραγματική πριγκίπισσα του Μονακό, όταν παντρεύτηκε τον ηγεμόνα του πριγκιπάτου του Μονακό, πρίγκιπα Ρενιέ Γκριμάλντι. Μάλιστα, ο Τζον Κέλι, λέγεται ότι έδωσε προίκα στον πρίγκιπα Ρενιέ, 2 εκατομμύρια δολάρια !!!

Ο «Ιρλανδός» Τζον Κέλι, θεωρείται μία από τις πλέον επιδραστικές φυσιογνωμίες του αμερικάνικου αθλητισμού, και επιπλέον, θεωρείται ο άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή του κόσμου κάνοντας «κουπί».

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ρήγμα μεταξύ στρατιωτικής ηγεσίας και Νετανιάχου – Αυξάνεται η απογοήτευση για ομήρους και τους στόχους της σύγκρουσης

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Κάνει λόγο για «ταλιμπανικά κίνητρα» – Η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Χριστουδουλίδης σε Χεζμπολάχ: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 20:36