search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:30
MENU CLOSE

Χριστουδουλίδης σε Χεζμπολάχ: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

20.06.2024 16:58
CHRISTODOULIDIS

Η Κύπρος αντέδρασε την Πέμπτη στις προειδοποιήσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι το νησί θα μπορούσε να συρθεί σε σύγκρουση εάν οι εντάσεις με το Ισραήλ εξελιχθούν σε έναν πλήρη πόλεμο.

Το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος, δέχτηκε απροσδόκητη επίθεση με σχόλια του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα αργά την Τετάρτη, ότι το νησί θα μπορούσε να γίνει στόχος εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης στον Λίβανο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση σε πολεμική σύγκρουση», απάντησε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, περιγράφοντας τα σχόλια του Νασράλα ως «μη ευχάριστα».

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε.

Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν».

«Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Νϊκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις» κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση» δεν ισχύει, όπως ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «το τι πράττει η Κύπρος είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ» και πως «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Η ΕΕ εξάφρασε τη στήριξή της στην Κύπρο επίσης. «Οποιεσδήποτε απειλές κατά του κράτους μέλους μας είναι απειλές κατά της ΕΕ», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η Κύπρος πάντα θεωρούσε τον εαυτό της υπεράνω της πολιτικής των γειτόνων της και πρόσφερε καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στις δεκαετίες του 1970 και του 80, ανέφερε το Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Ακτιβίστριες μπήκαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ για να βάψουν το τζετ της Τέιλορ Σουίφτ αλλά δεν το…βρήκαν – «Έλουσαν» άλλα στην τύχη

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό και θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια – «Είναι fake news», λέει ο επιχειρηματίας (video)

Guardian: Μπορεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας να ξεπεράσει την εκλογική απειλή από την ακροδεξιά;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 21:30