search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:55
MENU CLOSE

Χαρίτσης: «Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους – Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ» (video)

20.06.2024 17:01
charitsis_2006_1460-820_new

Στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την συζήτηση της κυβερνητικής τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ -για την οποία ζήτησε να αποσυρθεί- σημειώνοντας ότι αυτή γίνεται με λάθος τρόπο που αδικεί και το αίτημα της κοινωνίας.

Απευθυνόμενος προς τις προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς η συζήτηση αυτή γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Και αδικεί έτσι το γνήσιο λαϊκό αίτημα για μία συνεννόηση που θα δημιουργήσει μια ευθεία στρατηγική αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Από την πλειοψηφία του κόσμου εκλαμβάνεται και πάλι δυστυχώς αυτή η συζήτηση ως μια προσπάθεια επιβίωσης πολιτικών στελεχών και ηγεσιών του κάθε χώρου. Έτσι δεν βγαίνει πουθενά, έτσι δεν πάμε πουθενά».

Η πραγματικότητα, τόνισε είναι πολύ σκληρή, τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα και «απαιτούν απαντήσεις πολιτικές και απαιτούν απαντήσεις από τα αριστερά».

Υπογράμμισε ότι η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει να μιλά για την «ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στη Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη», διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρές κουβέντες»ούτε «χωρίς σαφές πρόγραμμα, χωρίς πολιτικές γωνίες και χωρίς ξεκάθαρες κοινωνικές αναφορές»«Οι πολιτικές του μέσου όρου έχουν πεθάνει», είπε.

Σημείωσε πως πρέπει να μπει στη συζήτηση το θέμα της αναδιανομής του πλούτου και ο καθένας να πει με ποιον είναι, τους εργαζόμενους ή τα συμφέροντα, το ισχυρό κοινωνικό κράτος ή τη διατήρηση της αισχροκέρδειας και της απληστίας. «Θα μιλήσουμε» αναρωτήθηκε «για ένα τελείως διαφορετικό φορολογικό σύστημα πραγματικά δίκαιο; Που θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναδιανομή υπέρ των πολλών και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος; Τα στρογγυλέματα, η απολίτικη θολούρα δεν απαντούν σε κανένα από αυτά τα κρίσιμα στρατηγικά διλήμματα. Συσκοτίζουν την πραγματικότητα και τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο την μεταπολιτική και την ακροδεξιά».

«Εκτροπή ανήκουστη ακόμη και για κυβέρνηση της Δεξιάς»

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ΛΑΡΚΟ ο Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» τις οποίες χαρακτήρισε «εκτροπή».

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση φέρνει νύχτα» την τροπολογία «λίγες μόλις ώρες πριν συζητηθούν στο πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, οι οποίοι ζητάνε να εφαρμοστεί ο νόμος του 2020, δηλαδή να μην διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Προκειμένου να διαπραγματευτούν με τον επενδυτή και να προσληφθούν στην νέα πλέον επιχείρηση που θα προκύψει».

Ωστόσο με την τροπολογία που η κυβέρνηση έσπευσα να καταθέσει νύχτα, εξήγησε, «δίνει την αρμοδιότητα στον ειδικό διαχειριστή να διακόψει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να αναθέσει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων σε τρίτους, να βάλει κοινώς λουκέτο». Μάλιστα σημείωσε πως «αυτήν την τροπολογία την επικαλέστηκαν στο δικαστήριο πριν καν ψηφιστεί. Πήγε δηλαδή εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και είπε στο δικαστή ότι η δίκη δεν θα έχει αντικείμενο, γιατί η Βουλή θα ψηφίσει στο μέλλον μια τροπολογία που θα προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ».

«Είναι ή δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε και «προσπάθεια, μεθόδευση για την εξόντωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία «για να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων» αλλά και για «να καταστεί η δίκη αυτή άνευ αντικειμένου».  

«Φέρατε μια τροπολογία για να καταργηθεί επί της ουσίας η δίκη, λέγοντας ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία και προκαταλαμβάνοντας έτσι και την ψήφο του νομοθετικού σώματος. Πού ξέρατε αν θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει την τροπολογία η Εθνική Αντιπροσωπεία; Αυτά πραγματικά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες και με τη συγκεκριμένη μεθόδευση είναι πράγματα ανήκουστα ακόμα και για μια κυβέρνηση της Δεξιάς, όπως είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Μάλιστα μίλησε για «εκτροπή» καλώντας την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει καν να κατασκευάσει επιχειρήματα για να τη δικαιολογήσει. «Το μόνο το οποίο μπορείτε να κάνετε κύριε υπουργέ, για να σταματήσετε να ευτελίζετε περαιτέρω τη νομοθετική διαδικασία, τη νομοθετική λειτουργία είναι να αποσύρετε τώρα αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης για Κασσελάκη: Να καταθέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου την δήλωση πόθεν έσχες

Γερουλάνος: Άμεσα εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας

Ανδρουλάκης: Στη σκιά της εκλογικής ήττας, ο πρωθυπουργός κηρύσσει εκ νέου το «τέλος» της ακρίβειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:55