search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 14:00
MENU CLOSE

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου – Σε ποια σημεία παραμένει κλειστή η λεωφόρος

19.06.2024 21:31
BARH4
Eurokinissi

Ελαφρώς βελτιωμένη φαίνεται να είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου 190. Η φωτιά ξεκίνησε σε οικόπεδο με ξερά χόρτα, δίπλα από μάντρα με σκάφη, γρήγορα πήρε έκταση, καίγοντας μέχρι και κατοικίες. Παρ’ όλα αυτά, από τις 17:00 και έπειτα, η πυρκαγιά παρουσιάζει μειωμένη ένταση και οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε μπει σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων με το μέγεθος των ζημιών να μην είναι ακόμη γνωστό. Ο απολογισμός θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Στην εν λόγω επιχείρηση πάντως κάηκαν τουλάχιστον 14 σκάφη, συνολικής αξίας σχεδόν άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσουν τις φλόγες, αλλά οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι φούντωσαν τις φλόγες, οι οποίες εξαπλώθηκαν.

Η φωτιά μαινόταν για αρκετές ώρες σε δύο μέτωπα, με το ένα εξ’ αυτών να είχε κριθεί σοβαρότερο. Για λόγους ασφαλείας, εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μαθητές/τριες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Γείτονα και St. Lawrence απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από τις εγκαταστάσεις των σχολείων τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Παράλληλα, στην οδό Ιάσωνος υπάρχει ένα συνεργείο που είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής εάν τελικά κάηκε.

Η αστυνομία αποφάσισε να εκκενώσει τον Ιππικό Όμιλο Βάρης, επίσης για λόγους ασφαλείας. Τα άλογα του Ιππικού Ομίλου μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο.

Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 13:32. Στο μήνυμα αναφερόταν «παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες προειδοποιήσεις και οδηγίες από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κάηκαν σπίτια

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχετικά με τη φωτιά. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε: «Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Λόγω της φωτιάς, στην περιοχή γίνονται εκτροπές οχημάτων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 102 πυροσβέστες, με 43 οχήματα και από αέρος έξι αεροσκάφη και οχτώ ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 8 μποφόρ. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων και είναι σε εξέλιξη και τόνισε ότι «αυτή η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα στην ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια πολύ ισχυρών ανέμων που οι ριπές τους έφτασαν τα 8 Μποφόρ».

Για τον λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, εκδόθηκε αρχικά προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 και στη συνέχεια ακόμη δύο μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λαμπρικά και Κίτσι Κορωπίου.

«Με τη συνδρομή δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας όπου χρειαστεί πραγματοποιείται απομάκρυνση των κατοίκων γιατί προέχει η ασφάλειά τους. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς», σημείωσε.

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βάρη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, το μεσημέρι, σε κατοικημένη περιοχή του Δήμου Βάρης – Κορωπίου.

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει θέσει 10 υδροφόρα οχήματα και τρία μηχανήματα έργου στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Εντολή εκκένωσης από το 112

Εντολή εκκένωσης στάλθηκε στις 13:45 από το 112. Συγκεκριμένα, το μήνυμα από την υπηρεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαμπρικά απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας».

Παράλληλα, με εντολή των Αρχών πραγματοποιούνται προληπτικά εκκενώσεις σπιτιών από τους κατοίκους, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος για τη ζωή τους, στην περίπτωση που η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων κατευθυνθεί προς τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά παρουσιάζει μειωμένη ένταση και οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 43 οχήματα και από αέρος συνέδραμαν 6 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί ακόμα

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στη περιοχή του Μαρκόπουλου, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, που είχε διακοπεί λόγω φωτιάς.

Στα μόνα σημεία που ισχύει ακόμα διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι, είναι στα ακόλουθα σημεία:

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την οδό Άνδρου

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μόρια ‑ Σε εγρήγορση όλο το βράδυ η πυροσβεστική (Photos)

Καιρός- Λαγουβάρδος: Οδεύουμε ολοταχώς για έναν από τους πιο θερμούς Ιούνιους της μετεωρολογικής μας ιστορίας

Μητέρα 12χρονης από τον Κολωνό: «Δεν θέλω να με εκπροσωπεί νομικά ο Απόστολος Λύτρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 13:54