search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:38
MENU CLOSE

Τα μολύβια κάτω από Παπαθανάση, Σταϊκούρα, το δίλημμα του Ανδρουλάκη, το κάλεσμα του Τσίπρα και το δείπνο της Μελέτη στο πολυτελές Colonel

19.06.2024 06:14
kalxas-new

Καλημέρα σας

Να δώσει το έναυσμα για το νέο ξεκίνημα στα υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία με τον ανασχηματισμό, επιχειρεί από σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ξεκινάει επισκέψεις, με πρώτη στάση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το οποίο έχει το βάρος της ακρίβειας.

Μετά θα πάει και στα άλλα, στο Εργασίας και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλά φοβάμαι ότι το θέμα δεν είναι σε αυτά τα υπουργεία πλέον.

Το θέμα για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι (και) σε άλλα υπουργεία, όπου επικρατεί κάτι σαν μεσημεριανή σιέστα σε μεξικάνικο χωριό.

Τουλάχιστον δύο υπουργοί δείχνουν να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Ούτε υπογράφουν, ούτε ικανοποιούν αιτήματα. Οι υποθέσεις λιμνάζουν και οι φάκελοι μαζεύονται βουνό.

Δεν είμαι ακόμα σίγουρος εάν πρόκειται για δική τους φοβία, απροθυμία, αναποφασιστικότητα ή έχουν στερέψει τα λεφτά και άρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Θα ήταν πάντως καλό, πέρα από τα υπουργεία του ανασχηματισμού, να πάει ο Μητσοτάκης και σε εκείνα της Οικονομίας και των Υποδομών.

Νίκος Παπαθανάσης και Χρήστος Σταϊκούρας – περί αυτών ο λόγος – δείχνουν σαν να έχουν… ακινητοποιηθεί!

Τα χαρτοφυλάκιά τους είναι κρίσιμα και η αγορά ήδη είναι στα κάγκελα.

Τι θα κάνουν ο Ανδρουλάκης και οι άλλοι

Θα συζητήσουν λέει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, την αξιολόγηση του αποτελέσματος και τα επόμενα βήματα – που άλλοι θέλουν να οδηγήσουν γρήγορα στην εκλογή νέας ηγεσίας και ο Ανδρουλάκης στην εμπέδωση της αρχηγίας του.

Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν μπορεί να γίνει συζήτηση με 60 τόσα άτομα, καθώς πρόκειται για κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Διαθέσεις, προτιμήσεις και κάποιες πρώτες ισορροπίες πάντως θα φανούν. Και όλες οι πλευρές θα «κόψουν» κλίμα για το πού πάει το πράγμα.

Λένε ότι ο Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να στήσει κάλπες στις 9 Σεπτεμβρίου. Και να λυθεί τότε το θέμα ηγεσίας.

Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει αποφάσεις ακόμα.

Θα τα ζυγίσει όλα. Θα λάβει υπόψη του την πίεση που θα του ασκηθεί. Αν δει ότι μπορεί να ελέγχει τα κουκιά, τότε θα πει «ευχαρίστως, πάμε σε αναμέτρηση».

Όμως υπάρχει μία εύλογη απορία:

Αν δει ότι χάνει τις εσωκομματικές εκλογές, γιατί να προσφύγει σε κάλπες;

Η θητεία του λήγει τον Δεκέμβριο του 2025. Γιατί να δώσει μία μάχη που θα φαίνεται χαμένη και να μην κερδίσει χρόνο; Και να αντιπαρατίθεται με τους δελφίνους και τους αμφισβητίες από θέση ισχύος – όση ισχύ θα του δίνει η προεδρία βέβαια, διότι δεν είναι εύκολο να ηγείσαι σε κλίμα γενικευμένης κριτικής.

Από την άλλη, οι αμφισβητίες γιατί να πατήσουν το κόκκινο; Βιάζονται; Δεν βιάζονται! Τους πήραν τα χρόνια; Κανέναν εκ των τριών, που δείχνουν έτοιμοι να μπουν στην κούρσα – Γερουλάνος, Δούκας, Χριστοδουλάκης, τα αναφέρω με αλφαβητικά σειρά μην γίνει της… μαρκίζας – δεν πήραν τα χρόνια.

Θεωρώ ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα δείξουν υπομονή όλοι.

Πολύτιμο προσόν η υπομονή. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στο παλάτι της σοφίας, λένε.

Ο Αλέξης και η μεγάλη κεντροαριστερά

Από την άλλη το ενδιαφέρον είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με κάθε επισημότητα την ανάγκη για μία μεγάλη κεντροαριστερά.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ινστιτούτο, φρόντισε να στείλει τα σχετικά μηνύματα.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα είναι παρών στις διεργασίες.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι ομνύουν στη μεγάλη κεντροαριστερά. Και είναι ένα θέμα που θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες.

Η πολυτέλεια του Colonel στα πόδια της Ελεονώρας

Μαθαίνω ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει κινητικότητα τώρα με τη νέα σύνθεση της ελληνικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.

Πολλά πρόσωπα άλλαξαν και αυτό επηρεάζει και τα γραφεία, τους συνεργάτες και πάει λέγοντας.

Κυκλοφορεί ότι γίνονται και μεταγραφές. Όπως της Πηνελόπης Γαβρά από το γραφείο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε εκείνο του Γιώργου Αυτιά.

Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι το πώς αρχίζουν να κινούνται οι νέοι ευρωβουλευτές – και ευρωβουλεύτριες.

Για παράδειγμα η Ελεονώρα Μελέτη το έπιασε το νόημα αμέσως. Κατάλαβε τη μετάβαση από τα… αλώνια των Αθηνών στα… σαλόνια των Βρυξελλών.

Έτσι, το πρώτο κιόλας βράδυ της παρουσίας της στη βελγική πρωτεύουσα, δείπνησε σε ένα από τα πιο σικάτα εστιατόρια της πόλης.

Παρέα με τους συνεργάτες της εθεάθη στο Colonel ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια των Βρυξελλών δίπλα από την αριστοκρατική Λεωφόρο Louise.

Αυτά είναι τα ωραία! Όχι θα κάτσει να σκάσει…

Διαβάστε επίσης:

Ο ανασχηματισμός που έφαγε την Δόμνα, η μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα, ο Κασσελάκης στην εκδήλωση Τσίπρα και οι βολές κατά Σβίγκου

Η παρέμβαση του Δούκα, η συναίρεση του Κασσελάκη και μία ιδέα του Παππά, η αγάπη για τη Ζωή και η μετακόμιση του Παπανδρέου

Ο κρίσιμος ρόλος Θεοδωρικάκου, το ρήγμα του Ανδρουλάκη με τον Οδυσσέα, η πρόταση του Παππά και τα τηλεφωνήματα της Ράνιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 15:37