search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 13:55
MENU CLOSE

Περιβαλλοντικό «καπέλο» από 1η Ιουλίου σε εμφιαλωμένα νερά, γάλα, αναψυκτικά

19.06.2024 09:50
emfialomeno nero

Η ακρίβεια καλπάζει στα βασικά προϊόντα συνεχίζοντας να πλήττει για τα καλά τα ελληνικά νοικοκυριά!

Και σαν να μην έφθανε αυτό τώρα θα πληρώνουμε με καπέλο και τις συσκευασίες!

Ειδικότερα ακόμη και το νερό νεράκι θα πουν οι καταναλωτές με το νέο «τέλος» που μπαίνει στη ζωή μας από τις αρχές Ιουλίου ενώ την ίδια ώρα έρχονται αυξήσεις έως και 0,15 ευρώ σε όλες τις συσκευασίες από αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, με αποτέλεσμα να πάρουν περαιτέρω την ανιούσα το γάλα, οι μπίρες το κρασί, οι χυμοί, τα στιγμιαία ποτά και τα αναψυκτικά.

Ο λογος για το περιβαλλοντικό «μπουγιουρντί » που μπαίνει στη ζωή μας μετά και την ευρωπαϊκή οδηγία για τις συσκευασίες …

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης με στόχο ως το 2025 να ανακυκλώνουμε το 77% του πλαστικού και το 50% του αλουμινίου.

Για τους καταναλωτές η ανταμοιβή θα είναι ενα εγγυοδοτικό αντίτιμο το οποίο θα τους επιστρέφεται με τη μορφή voucher μόνο όταν ανακυκλώνουν τις συσκευασίες μιας χρήσης.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν συσκευασίες:

Αλουμινίου έως 1 λίτρο
Γυάλινες έως 1,3 λίτρα και
Πλαστικές έως 3 λίτρα

Η αύξηση αγγίζει τα 0,10 ευρώ για συσκευασίες έως 0,5 λίτρα και τα 0,15 ευρώ για τις συσκευασίες άνω των 0,5 λίτρων.

Υπολογίζεται δηλαδή ότι το εμφιαλωμένο νερό 0,5lt από 0,50€ θα το πληρώνουμε στα 0,60€, το αναψυκτικό 1,5lt από 2,20€ θα το πληρώνουμε στα 2,35€, το φρέσκο γάλα 1lt από1,80€ στα 1,95 και τη μπύρα 500ml από 2,00€ στα 2,10€.

Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων τον Μάιο ανατιμήθηκαν σε σχέση με το 2023 κατά 7,7%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες τιμές των ειδών αυτών!

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου πάντως ζητούν παράταση της νέας ρύθμισης, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν εγκατασταθεί και οι υποδοχείς ανακύκλωσης στα αντίστοιχα σημεία.

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου: Στις αγορές βγαίνει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο

«Καμπάνα» σε όσους επαγγελματίες δεν ενεργοποιήσουν το IRIS – Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά χωρίς την μεσολάβηση του κράτους προκρίνει ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 13:55