search
ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 21:52
MENU CLOSE

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις αρχές του πολέμου στη Γάζα

19.06.2024 10:39
gaza_new

Ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να παραβίασαν επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και δεν διέκριναν ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές κατά τη στρατιωτική επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε έκθεση για έξι ισραηλινές επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διακριτικής αντιμετώπισης, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων σε επιθέσεις».

«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που να αποφεύγουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούν τις βλάβες σε αμάχους φαίνεται ότι παραβιάζονταν διαρκώς στην εκστρατεία βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Την περασμένη εβδομάδα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ανακοινώσει πως ο φόνος αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, όμως το ίδιο ισχύει και για την κράτηση ομήρων από παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αδυναμία διανομής βοήθειας

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ λόγω της ανομίας και του πανικού των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή, παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναστέλλει καθημερινά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μέχρι νεοτέρας, στον δρόμο που οδηγεί από το Ισραήλ μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στον δρόμο Σαλάχ αλ Ντιν και προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φάρχαν Χακ χθες, όμως πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη διανομή «περισσότερης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η περιοχή μεταξύ του Κερέμ Σαλόμ και του δρόμου Σαλάχ αλ Ντιν είναι πολύ επικίνδυνος.

«Οι συγκρούσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη βοήθεια (…) Η απουσία αστυνομίας ή οποιασδήποτε τάξης στην περιοχή καθιστά πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά προϊόντων από εκεί», τόνισε ο Χακ.

«Όμως ήδη συνομιλούμε με όλες τις πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και τις δυνάμεις της τάξης, προσπαθώντας να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έχουμε συνθήκες ασφαλείας», εξήγησε ο ίδιος.

«Όταν η βοήθεια φτάνει κάπου, οι άνθρωποι που λιμοκτονούν ανησυχούν ότι αυτά είναι τα τελευταία τρόφιμα που θα δουν», συνέχισε. «Πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι θα υπάρχει τακτική ροή προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός όταν φτάσουμε στην περιοχή».

Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν εδώ και καιρό τους κινδύνους και τα εμπόδια που εγείρονται στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός της οποίας απειλείται με λιμό.

Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η βοήθεια για τους 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζα εισέρχεται κυρίως μέσω δύο περασμάτων, της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο και του Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με το Ισραήλ.

Όμως, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα τον Μάιο, η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα αυτό και στέλνει τη βοήθεια και τα καύσιμα στο Κερέμ Σαλόμ προκειμένου να εισέλθουν στη Γάζα.

Ο Χακ επεσήμανε ότι το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό και ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ. Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε ο ίδιος, το πέρασμα Ερέζ δεν είναι προσβάσιμο λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ενώ το Δυτικό Ερέζ κοντά στο κιμπούτζ Ζικίμ λειτουργεί.

Διαβάστε επίσης

Ανατριχιαστικό βίντεο: Η στιγμή που νεαρή γυναίκα παρασύρεται από κύματα σε παραλία – Ακόμη δεν έχει βρεθεί

Ο Λευκός Οίκος «αδειάζει» τον Νετανιάχου: Ειλικρινά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει

Τραγωδία στη Μέκκα: Νεκροί πάνω από 550 προσκυνητές λόγω ακραίας ζέστης (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 21:47