search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:32
MENU CLOSE

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά χωρίς την μεσολάβηση του κράτους προκρίνει ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

19.06.2024 06:42
theodoropoulos-new

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά χωρίς το διαμεσολαβητικό ρόλο του κράτους, τάσσεται ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος εξελέγη χθες στις εκλογές του Συνδέσμου.

Η θέση του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Δεν πρέπει οι πολιτικοί να καθορίζουν τους μισθούς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αυξήσεις να γίνονται με βάση πολιτικούς κύκλους και όχι οικονομικές λογικές».

Βέβαια, κάτι τέτοιο με τις δομές που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει και πιθανότατα δύσκολα θα το θελήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, ειδικά τώρα που ο νέος πρόεδρος προκρίνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι θέσεις του για τις εργασιακές σχέσεις, αφού θεωρεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να απλοποιηθεί, ενώ για την ανταγωνιστικότητα πιστεύει πως πρέπει να ενισχυθεί και να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός ανάμεσα σε κατανάλωση και παραγωγή. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της Ευρώπης έναντι των ανταγωνιστών της, θεωρώντας ότι χάνονται ευκαιρίες.

Ας αποκρυπτογραφήσουμε τους κύριους άξονες της πλατφόρμας με βάση την οποία εκλέχθηκε στο τιμόνι του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος:

  1. Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών φορέων (εργοδοτικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις) χωρίς τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.
  2. Εργασιακά: Απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και ενίσχυση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού τα επόμενα χρόνια. Ο τομέας της εκπαίδευσης, εκτιμά ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, έχει υποστεί σοβαρή αποδυνάμωση, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τεχνικών σχολών. Επίσης, δίνει βαρύτητα στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να δώσουμε στους εργαζόμενους περισσότερα χρήματα και στους εργοδότες περισσότερη ευελιξία αλλά όχι αυθαιρεσία».
  3. Παραγωγικότητα: Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Έχει τονίσει ότι το σημερινό μοντέλο κατανάλωσης και παραγωγής στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και έχει προειδοποιήσει ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγηθούμε σε νέα οικονομική κρίση. Πιστεύει ότι για την αύξηση της παραγωγής πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα που αφορούν αδειοδοτήσεις και χωροταξικά ζητήματα και προτείνει τη δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας.
  4. Ανταγωνιστικότητα: Ο νέος πρόεδρος δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε σχέση με την Κίνα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο σε πολυτέλειες και περισσότερο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει αναγγείλει την αναδιοργάνωση του ΣΕΒ με τη δημιουργία ειδικών ομάδων για τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: «Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες

Νέα επανέκδοση ελληνικών ομολόγων – Έως €200 εκατ. το ποσό που θα δημοπρατηθεί

ΕΛΣΤΑΤ: Το 6,5% του πληθυσμού δηλώνει ότι το 2023 αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 11:31