search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 08:02
MENU CLOSE

ΕΕ: Το παζάρι στις Βρυξέλλες συνεχίζεται και τη νύχτα – Η ύποπτη σιωπή της Μελόνι και το «όχι» του Όρμπαν στην Ούρσουλα

18.06.2024 00:38
BRUSKELLES_TRIMERHS2
AP

Το παζάρι στις Βρυξέλλες για τις θέσεις κορυφής συνεχίζεται σε μια αίθουσα χωρίς κινητά και συμβούλους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν βρήκε νέα ευκαιρία για παζάρια ενώ την ίδια ώρα η σιωπή της Τζόρτζια Μελόνι δείχνει αρκετά… ύποπτη.

Όπως μεταδίδει το Politico κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό έχει συμβεί όλες αυτές τις ώρες. Τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ήταν σιωπηλή κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της συνάντησης – εγείροντας ανησυχίες μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ ότι μπορεί να είναι δυσαρεστημένη με το πακέτο των κορυφαίων αξιωμάτων και τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι εντάξει με όλα τα άλλα ονόματα στο κορυφαίο πακέτο θέσεων εργασίας».

Αυτό δήλωσε ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα σε συνέντευξή του στο POLITICO στο περιθώριο της συνάντησης των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ωστόσο, είπε ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στο υπόλοιπο «πακέτο» που περιλαμβάνει τον Αντόνιο Κόστα πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μέτσολα της Μάλτας ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλας της Εσθονίας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ στην θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η σχέση μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και της Ουγγαρίας ως κράτους μέλους δεν ήταν ιδανική. Για τους λόγους αυτούς, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να την υποστηρίξουμε για μια δεύτερη θητεία», πρόσθεσε ο Μπόκα.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου στις 21:30 ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ να εκπροσωπείται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν αργότερα και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.

Οι συζητήσεις για τα υψηλότερα αξιώματα στην ΕΕ κράτησαν περισσότερη ώρα από το αναμενόμενο και έτσι η κουβέντα συνεχίστηκε μαζί με όλους τους ηγέτες στο… δείπνο της Άτυπης Συνόδου, το οποίο ξεκίνησε μετά τις 22:15, σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχική προγραμματισμένη ώρα.

Στόχος των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων είναι να υπάρξει μια συμφωνία στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υψηλότερα αξιώματα, το δυνατόν απόψε, με την τριάδα Λάιεν/ Κόστα / Κάλας, να είναι το «πακέτο» το οποίο επεξεργάζονται και δείχνουν να καταλήγουν ΕΛΚ και S&D.

Το μενού του δείπνου

Όπως αναφέρει το euronews, στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών βρίσκεται το ορεκτικό “pissaladiere revisitée” – ένα τυπικό πιάτο από την περιοχή της γαλλικής Προβηγκίας.

Το κυρίως πιάτο είναι τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά – άλλος ένας καλός οιωνός για έναν νέο μεσογειακό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ίσως; Για το τέλος, rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες που συνοδεύονται με καφέ ή τσάι από βότανα, ανάλογα με το γούστο των ηγετών.

Η τριμερής με Μητσοτάκη και Τουσκ ως διαπραγματευτές του ΕΛΚ

Νωρίτερα, και η ευρωομάδα του Εμανουέλ Μακρόν, το Renew Europe μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες που έχουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να καθορίσουν τα πρόσωπα στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη 5ετία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά από συνάντηση με τους κύριους πολιτικούς διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που είναι οι δύο κύριες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Φιλελεύθεροι συμπεριλαμβάνονται τώρα επίσης στις διαπραγματεύσεις. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου είναι οι επικεφαλής διαπραγματευτές των Φιλελευθέρων.

Υπενθυμίζεται πως από νωρίτερα, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Μητσοτάκης και Τουσκ ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σολτς-Σάντσεθ με τους αντίστοιχους ρόλους από τους Σοσιαλιστές συζήτησαν προκειμένου να συμφωνήσουν για τη «μοιρασιά» των ανώτατων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα για την επόμενη πενταετία. Στην συνέχεια η σύνθεση διευρύνθηκε με την προσθήκη των Φιλελευθέρων. Όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συνάντηση ήταν και η αφορμή για την καθυστέρηση της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προς «λύση-πακέτο»

Στο πλαίσιο αυτό, μια «συμφωνία-πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα είναι ante portas και θα μπορούσε να κλειδώσει στο αποψινό δείπνο των ηγετών αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το Politico, είναι σαφές ότι το ΕΛΚ θέλει ένα μεγαλύτερο έπαθλο στην κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εξασφαλισμένη είναι η θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να επιλεγεί η Εσθονή Κάγια Κάλας.

Κεντρικός ο ρόλος Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις – Στηρίζει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες του ΕΛΚ που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Όπως λέει μάλιστα σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι δύο ηγέτες θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε και τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για μια συμφωνία πακέτο είναι το γεγονός πως νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ήδη την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης σε ότι αφορά την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες:

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κας von der Leyen, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές.

Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία όπως αυτή με την οποία δουλέψαμε το προηγούμενο διάστημα, με το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. «Υπάρχουν και άλλοι που ενδεχομένως ταιριάζουν πολιτικά, αλλά αυτή είναι η βάση για την υποστήριξη της προεδρίας της Κομισιόν. Και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεννοηθούμε σε πολύ σύντομο χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε μεταξύ των πολιτικών οικογενειών και των κυβερνήσεων προτάσεις για το πώς να προχωρήσουμε με την προεδρία της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε επίσης ο Σολτς ο οποίος είναι διαπραγματευτής εκ μέρους των Σοσιαλιστών.

Οι εντατικές διαβουλεύσεις Μητσοτάκη – Τουσκ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με τις συναντήσεις που είχαν με τους «μεγάλους» του ΕΛΚ, τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Μερτς και τον Ισπανό του Λαϊκού Κόμματος Φεϊχό που αμφότεροι κέρδισαν τις ευρωεκλογές τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις αυτές επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσον αφορά το άτυπο δείπνο των ηγετών, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι δύσκολα θα ανατραπούν τα εως τώρα δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην ΕΕ, θέλει να εγγυηθεί μια δεύτερη πενταετή θητεία στη φον ντερ Λάιεν. Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να επικεντρώνεται στη δική του εσωτερική πολιτική αναταραχή, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την επιβάλλουν.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοχεύουν στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη. Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα φαίνεται πως προηγείται στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ωστόσο μερικοί ηγέτες θεωρούν ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν οι πρόσφατες νομικές περιπέτειες του.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Παπανδρέου: «Παράδειγμα για όλους η Γαλλία» το μήνυμά του για την Κεντροαριστερά – Πώς τρόλαρε τον Τσίπρα

Απίστευτη δήλωση Στόλτενμπεργκ: Ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία

Ρομπέρτα Μέτσολα: Υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 08:00