search
ΤΕΤΑΡΤΗ 26.06.2024 22:47
MENU CLOSE

Δραματικοί τόνοι από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών: Η χώρα κινδυνεύει με εποπτεία από το ΔΝΤ εάν χάσει ο Μακρόν

18.06.2024 20:24
Gallia

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Γαλλία μπορεί να περιέλθει σε «κρίση χρέους» και να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η ακροδεξιά ή η αριστερή συμμαχία έρθουν στην εξουσία στο προσεχές διάστημα. εκλογές και να θεσπίσουν τα προγράμματά τους.

«Το άνοιγμα της πύλης στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που θα έπρεπε να τακτοποιούμε τους λογαριασμούς μας θα οδηγήσει στη θέση της Γαλλίας υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Το επόμενο βήμα είναι ήδη αποφασισμένο: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου για τις δαπανηρές προτάσεις που έχουν υποβάλει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι τα μέτρα ενδεχομένως να κοστίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, επικαλούμενος μια ανεξάρτητη εκτίμηση, ενώ οι προτάσεις της αριστερής συμμαχίας θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 268 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βιώσει τις ίδιες τρομερές συνέπειες όταν ένα σχέδιο δαπανών παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα την πτώση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται την Τετάρτη να επιπλήξει τη Γαλλία και άλλες 10 χώρες της ΕΕ επειδή δεν σέβονται τους κανόνες του χρέους της ΕΕ.

Ο Λεμέρ απέρριψε την ιδέα ότι οι αγορές είναι ανήσυχες λόγω της ήδη ανησυχητικής δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας. «Απολύτως όχι! Οι αγορές απλώς φοβούνται την οικονομική και χρηματοοικονομική ανοησία της άκρας αριστεράς και δεξιάς».

Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας: Επείγουσα έκκληση κατά της αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Ο διοικητής της Τράπεζας της ΓαλλίαςΦρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η εμβάθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μετά την πώληση των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας μετά τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μιλώντας την παραμονή της αναμενόμενης κίνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βάλει τη Γαλλία στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν διαδικασίες επί παραβάσει για υπερβολικά ελλείμματα, ο Βιλερουά δήλωσε σε συνέδριο οικονομολόγων στο ίδρυμά του ότι «οφείλουμε στους συμπολίτες μας όλο τον σεβασμό, την προσοχή και την αλήθεια που περιμένουν».

Ο Βιλερουά έχει ήδη τονίσει στο παρελθόν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας πρέπει να καθορίσει γρήγορα τα δημοσιονομικά της σχέδια. Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό το μήνα έχει τρομάξει τις αγορές, καθώς ανοίγει την πόρτα σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση ή τουλάχιστον σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα μπορούσε να δυσκολευτεί να περάσει την οικονομική και δημοσιονομική νομοθεσία. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αποκλίνει από τα σχέδιά της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες εντοπίζουν μαύρη τρύπα να «ξυπνά» σε πραγματικό χρόνο

Γαλλία: «Η χώρα πάει στα σκυλιά» – Καταρρέει ο συνασπισμός του Μακρόν, γκρινιάζουν οι συνεργάτες του μετά την απόφασή του για εκλογές

Νέα φωτιά σε κτίριο της φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk στην Κοπεγχάγη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.06.2024 22:43