search
ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 15:40
MENU CLOSE

Ο… πονηρός Μακρόν και οι εκλογές στη Γαλλία

11.06.2024 08:39
macron_new

«Τι στην ευχή επιδιώκει ο Μακρόν και προκηρύσσει εκλογές;»: το ερώτημα αυτό πλανάται από το βράδυ της Κυριακής σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την καθαρή νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και την απόφαση του προέδρου να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Κατ’ αρχάς, ένα caveat: έτσι όπως διαμορφώνονται οι πολιτικές ισορροπίες στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός μπορεί να «χτυπήσει» ποσοστό ως και πάνω από 30%, ενώ παραδίπλα υπάρχει και το κόμμα της Μαριόν Μαρεσάλ – ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν – το αντιμεταναστευτικό Reconquête που υπολογίζεται ότι θα λάβει ένα 5-6%, ενώ το κόμμα του Μακρόν κατέρρευσε. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κυβέρνηση ακροδεξιά που θα είναι «κόντρα» στον πρόεδρο.

Οι… κακές γλώσσες, ωστόσο, λένε ότι αυτή είναι και η επιδίωξη του Μακρόν: να κερδίσει τις εκλογές η ακροδεξιά, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να τα κάνει… θάλασσα και να κοπούν τα φτερά της Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο έχει υψηλό ρίσκο, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί τον κεντρικό σχεδιασμό του Μακρόν. Πονηρός ο Γάλλος…

Διαβάστε επίσης

Ευρωεκλογές 2024 – Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η προσπάθεια στο ΠΑΣΟΚ για μια ισχυρή προοδευτική παράταξη θα συνεχιστεί

Συνάντηση Μητσοτάκη με νέους ευρωβουλευτές την Τρίτη και επικοινωνία με Μπελέρη – Το «ευχαριστώ» από τις φυλακές Χειμάρρας

Ευρωεκλογές 2024: Βαρέθηκε να δέχεται… συγχαρητήρια ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος – «Δεν ήμουν καν υποψήφιος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 15:39