search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 17:24
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Εξόρκισε» την αποχή, κατηγόρησε για «σόου» τον Κασσελάκη

07.06.2024 11:56
kyriakos_skai_new

Την ανησυχία του για την πιθανότητα μεγάλης αποχής στις ευρωεκλογές της Κυριακής δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εύχομαι να μην συμβεί η μεγάλη αποχή που λένε κάποιοι και οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία των ευρωεκλογών. Αντιλαμβάνομαι την κούραση των πολιτών, είναι η τρίτη πανελλαδικής εμβέλειας εκστρατεία σε έναν χρόνο, αχρείαστα γιατί είχαμε την κάλπη της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια γενικότερη κούραση. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να εξηγήσουμε γιατι είναι σημαντική η συμμετοχή για το μέλλον της Ελλάδας. Κάνω έκκληση: αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολλές σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών να συζητάμε και να λέμε ότι είμαστε όλοι χαμένοι επειδή είχαμε μεγάλη αποχή».

Αποχή και στόχοι

«Θα έχουμε μεγαλύτερη αποχή, αυτό συμβαίνει πάντα στις ευρωεκλογές. Δεν νομίζω ότι η τοξικότητα βοηθάει να φέρουμε κόσμο στις κάλπες» σημείωσε, ενώ υπερασπίστηκε το μέτρο της επιστολικής ψήφου και θύμισε ότι «την επιστολική ψήφο την έφερε και την ψήφισε μόνη της η ΝΔ» και ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε καμία μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού» Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ευρω-κάλπη «είναι κάλπη που θα βγουν συμπεράσματα. Το μόνο κόμμα που έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο είναι η ΝΔ. Έχουμε πει ότι θέλουμε να πιάσουμε ή να ξεπεράσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Μόνο η ΝΔ θέλει να πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, όλοι οι άλλοι λένε πατήστε φρένο. Δεν θέλω να δώσω σε κανένα τη δυνατότητα να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση να κάνει μεταρρυθμίσεις. Εμείς κάνουμε εκκενώσεις καταλήψεων, δεν θέλω να ακούσω ότι δεν έχετε νομιμοποίηση γι αυτές τις επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν δείτε τις ομιλίες δεν μιλάει για την Ευρώπη».

Επίθεση σε Κασσελάκη

Βέβαια, παραδέχθηκε ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε εθνική κάλπη. Όσο πιο μεγάλο είναι το αποτέλεσμα της ΝΔ τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», ενώ τόνισε περί λαϊκισμού ότι «ειδικά στην Ελλάδα η αντιπολίτευση τόσο σε επίπεδο παροχών με λεφτόδεντρα και δυστυχώς ως προς το ύφος και το ήθος του πολιτικού λόγου. Πίστευα ότι είχαμε τελειώσει με τον Πολακισμό αλλά ο μαθητής, ο κ. Κασσελάκης, έχει ξεπεράσει τον δάσκαλο. Αν δείτε την ομιλία στο Σύνταγμα θα δείτε ότι είναι γεμάτη ύβρεις κατά όλων» και ξαναέβαλε στο στόχαστρό του το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς του ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταθέσει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, το πρώτο πόθεν έσχες εδώ και μήνες. Ο ίδιος επέλεξε να κάνει το πόθεν έσχες του σόου και μάλλον να δημιουργηθούν περισσότερα ερωτήματα. Δεν θέλω να δώσω περισσότερη συνέχεια γιατί αδικούμε το θέμα των ευρωεκλογών. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά. Νομίζω ότι το αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ότι έχει παραβεί τον νόμο. Γίνεται ζήτημα γιατί λέει ότι είναι ο μόνος έντιμος. Χρησιμοποίησε απαράδεκτη φρασεολογία για όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν μας κάνει χάρη με το να καταθέσει το πόθεν έσχες είναι υποχρέωσή του».

Ακρίβεια και στεγαστικό

Όσον αφορά δε στην καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών ειδικά για την ακρίβεια είπε ότι «είμαι ο πρώτος που θα πω ότι πάντα μπορούμε καλύτερα, Οι πολίτες έχουν δυσκολίες. Η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που ροκανίζει το εισόδημα. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της ανεργίας. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, οι συμπολίτες που δουλεύουν με αυτόν είναι λιγότερο. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού πληρώνουν καλύτερα καθώς έχει υποχωρήσει η ανεργία. Πάμε με άλλα λόγια στη σωστή κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «έχουμε δουλειά να κάνουμε γιατί η απόδοση της οικονομίας απαιτεί και άλλα βήματα όπως η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η οργάνωση των χρήσεων γης. Όταν ψηφίσαμε όμως τον νέο δικαστικό χάρτη όπου ενοποιήσαμε ειρηνοδίκες με πρωτοδίκες υπήρξαν αντιδράσεις τοπικές και πιστεύω ότι αυτό σύντομα θα δείξει αποτελέσματα Δεν μας αρκεί να μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά θέλουμε μείωση τιμών. Τον τελευταίο μήνα βλέπουμε μειώσεις τιμών στο σούπερ μάρκετ και γι αυτό έστειλα την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν».

Περί στεγαστικού και AirBnB ο πρωθυπουργός είπε ότι «το Airbnb δεν ξεκίνησε να γίνει υποκατάστατο της μακροχρόνιας μισθωσης. Όταν γίνεται αυτό και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά το κράτος οφείλει να εξετάσει παρέμβαση. Αν πρέπει να μπουν λελογισμένοι περιορισμοί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσους θέλουν να μισθώσουν μακροχρόνια το σπίτι τους θα το κάνουμε», ενώ για την αντιπυρική περίοδο είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει με το χέρι στην καρδιά οτι είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να σας πω οτι είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε κάνέι μια προσπάθεια και στον τομέα της πρόληψης με καθαρισμούς και καλύτερη επιτήρηση με drones που πετάνε πάνω από τα κρίσιμα περιαστικά δάση. Ακούω κι εγώ την γκρίνια για τους καθαρισμούς των οικοπέδων αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν περιμένω συμμόρφωση απόλυτη, αλλά να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί το κράτος να είναι πάντα εκεί».

Βόρεια Μακεδονία, Euro και μπάσκετ

Απαντώντας στις κατηγορίες για την «αλαζονεία του 41%», ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «όταν το βράδυ των εκλογών οι πολίτες μας έδωσαν το εντυπωσιακό ποσοστό αυτό που ξόρκισα ήταν η αλαζονεία που μπορεί να υπάρχει. Όταν αξιολογώ το πολιτικό προσωπικό βλέπω αποτελεσματικότητα και χαρακτήρα, συμπεριφορά, και τα δύο έχουν σημασία. Δεν μπορώ να αποδεχθώ καμία έκφανση αλαζονείας ότι ο κόσμος μας χάρισε κάτι και είμαστε αμετακίνητοι. Πρώτα από όλα πρέπει να είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Αλαζονεία όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ είναι να σου λέει κάποιος έχουμε ένα πρόβλημα και εσύ να του απαντά ότι τα έχουμε κάνει καλά, τι μας λες. Αν πιστεύουμε ότι έχει άδικο να του το εξηγήσουμε. Δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα προβλήματα των πολιτών και να λέμε ότι εμείς έχουμε δίκιο και αυτοί άδικο».

Όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα και ειδικά τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «περιμένω να ορκιστεί ο κ. Μιτσκόσκι και να αντιληφθεί ότι η ανάληψη των καθηκόντων δεν του επιτρέπει να μιλάει ως ιδιώτης. Αυτό που λέει ότι μπορεί να μιλάει ως ιδιώτης ενώ είναι πρωθυπουργός δεν υφίσταται. Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Τέλος, σε πιο χαλαρό ύφος, για το Euro 2024 στη Γερμανία που αρχίζει στις 14 Ιουνίου, εκτίμησε ότι «θα μπορώ να μιλήσω αφού θα δω τα πρώτα παιχνίδια» και είπε ότι «η Αγγλία είναι συμπαθής αλλά όταν φτάνει στην πηγή δεν τα καταφέρνει. Η Γαλλία έχει αποδείξει ότι στις μεγάλες διοργανώσεις πετυχαίνει τον στόχο», ενώ για το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ τόνισε ότι «κλέψαμε το αβαντάζ της έδρας στο πρωτάθλημα, εγώ Ολυμπιακός είμαι».

Διαβάστε επίσης

Νέο μήνυμα Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές: Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας – Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ώρες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ο φόβος της μη αναλογικής κατανομής της αποχής

Κομισιόν: Όλα ανοιχτά για τον Έλληνα Επίτροπο – Τι είπε ο Μητσοτάκης, ποια ονόματα «παίζουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 17:23