search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.06.2024 04:57
MENU CLOSE

«Εφιάλτης» το κτηματολόγιο και τα τετραγωνικά για μία στις δύο μεταβιβάσεις ακινήτων

06.06.2024 10:50
akinita_new

Κίνδυνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες (αλλά και αγοραστές) να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση του ακινήτου που τους ενδιαφέρει, δημιουργούν δύο «κρυφά» γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και που οι ιδιοκτήτες συνήθως αγνοούν πλήρως μέχρι να τα βρουν «μπροστά» τους.

Μάλιστα τα προβλήματα αυτά μπορούν να προκύψουν ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος κληρονομεί κάποιο ακίνητο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς.

Πρόκειται για ζητήματα που η επίλυση τους μερικές φορές είναι τόσο πολύπλοκη που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη ματαίωση της μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προκύπτουν σε πάνω από μία στις δύο περιπτώσεις αγοραπωλησιών.

Ο ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζει συχνά ένα διαμέρισμα ή άλλο ακίνητο πριν πωληθεί είναι να υπάρχουν παλιά λάθη στο κτηματολόγιο που δεν έχουν διορθωθεί. Έτσι όταν έρχεται η ώρα της μεταβίβασης του, οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη με αυτό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι υπάλληλοι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τη διόρθωση λαθών που έρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν παραπέμπουν τις υποθέσεις στα κτηματολογικά δικαστήρια, μία διαδικασία που μπορεί να «τραβήξει» χρονικά ίσως και πάνω από 5 χρόνια.

Ο δεύτερος κίνδυνος ο οποίος μάλιστα είναι ακόμα πιο συχνός από τον προηγούμενο είναι να υπάρχει διαφορά στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού από αυτά που αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Αυτό συνήθως προκύπτει όταν καλείται ο μηχανικός να φτιάξει την ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου που είναι πλέον απαραίτητη στις μεταβιβάσεις.

Στην περίπτωση λοιπόν που τα τετραγωνικά που μετράει ο μηχανικός δεν συμφωνούν με αυτά του τίτλου ιδιοκτησίας τότε πρακτικά υπάρχει πλήρης αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου.

Ο μηχανικός δεν υπογράφει μέχρι να διορθωθεί το λάθος στο συμβόλαιο κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα νέα τετραγωνικά όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί να υπογράψουν μόνο οι ιδιοκτήτες των διπλανών διαμερισμάτων, αλλά και πάλι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που μπορεί να τραβήξει σε μάκρος μέχρι να βρεθούν και να συμφωνήσουν (κάτι που δεν είναι πάντα σίγουρο).

Πρόκειται για μία περίπτωση που παρατηρείται τόσο συχνά που τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στ. Παραδιά τέτοιες αποκλίσεις υπάρχουν σε πάνω από το 50% των κατοικιών και οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το γνωρίζουν.

«Αίτημα μας είναι να μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να διορθώνουν μονομερώς τον τίτλο με βάση την νέα καταμέτρηση του μηχανικού, έτσι ώστε να απλοποιείται η διαδικασία» λέει ο Στ. Παραδιάς.

Σε ότι αφορά τα λάθη που προκύπτουν στο κτηματολόγιο και που επίσης μπλοκάρουν πολλές μεταβιβάσεις ο κ. Παραδιάς ζητάει να επιλύονται στα κτηματολογικά γραφεία και να μην παραπέμπονται, όπου είναι δυνατόν, στα δικαστήρια όπου οι διαδικασίες παίρνουν πολύ καιρό ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αιτήματα των ιδιοκτητών απορρίπτονται.   

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα ΣΕΒ: Χαμηλή η διείσδυση της AI στην ελληνική επιχειρηματικότητα- Καλύτερες επιδόσεις  η βιομηχανία

Αναβάθμισε τους στόχους της για το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς – Αναμένει κέρδη 1 δισ. και διανομή μερίσματος στο 25% έως 30%

Η Eurobank κατέχει πλέον και επίσημα το 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου – Τα επόμενα βήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.06.2024 01:04