search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 15:37
MENU CLOSE

Τηλεόραση με σημάδια γήρατος: 65χρονος ο μέσος τηλεθεατής στις ΗΠΑ

03.06.2024 08:48
foxtv_new

Για δεκαετίες όλες οι εκπομπές «ζούσαν», «ανέπνεαν» αλλά και «πέθαιναν» με βάση την τηλεθέαση στους ενήλικες μεταξύ 18 και 49 ετών, το δημογραφικό κοινό το οποίο αποτελούσε την αφρόκρεμα των τηλεθεατών για τους διαφημιστές (και τους διαφημιζόμενους) διότι αποτελούσε δυνητικά ένα ευρύ φάσμα πελατών με χρήματα να ξοδέψουν.

Στις ΗΠΑ «ανοιχτά» πλέον παραδέχονται πως κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Διότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε η νέα ψηφιακή τεχνολογία, το στρίμινγκ και οι πλατφόρμες περιεχομένου διαρκούς ροής (πχ Netflix) με διείσδυση και απήχηση σε έντονο βαθμό, άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση και επίσης επανακαθόρισε τις δυνατότητες για εστιασμένη διαφήμιση σε τέτοιο βαθμό ώστε  το «κυνήγι» των ηλικιακών ομάδων του τηλεοπτικού κοινού είναι ακόμα πιο στοχευμένο.

Η αλλαγή αυτή συντελείται χάρη και στην αδιάκοπη επιρροή των αλγοριθμικών εφαρμογών περιεχομένου και όλα αυτά καθιστούν πραγματικότητα πως εν τέλει μόνον μια μικρή μερίδα τηλεθεατών που παρακολουθεί μια εκπομπή στα παραδοσιακά κανάλια εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των τηλεθεατών η οποία αποτελούσε το «ιερό δισκοπότηρο» διαφημιστών, διαφημιζόμενων,  στελεχών τηλεοπτικών σταθμών.

Η τηλεόραση δεν μπορεί πλέον να κρύψει τα σημάδια γήρανσης που έχει καιρό τώρα. Η ηλικία του μέσο τηλεθεατή στις ΗΠΑ είναι 65 ετών (για την ακρίβεια 64 ετών και πέντε μηνών) στα αγγλόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο γενικού περιεχομένου (και με ψυχαγωγικό πρόγραμμα δηλαδή) η μέση ηλικία των τηλεθεατών είναι 56 ετών. Στα ειδησεογραφικού χαρακτήρα κανάλια ο μέσος τηλεθεατής έχει ηλικία 69 ετών.

Το CBS εμφανίζει στην πρωινή ζώνη εκπομπών του το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό σε όλη την αμερικανική τηλεόραση, ενώ το δίκτυο FOX επειδή στο μενού του έχει πέντε σειρές ανιμέισον κατάφερε να «ρίξει» το μέσο όρο ηλικίας των τηλεθεατών του τη σεζόν 2023-2024.

Στο Fox ο μέσος όρος ηλικίας υπολογίζεται στα 58 έτη και διαμορφώθηκε σε αυτό το επίπεδο χάρη στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Bob’s burgers» που συγκεντρώνει φέτος τηλεθεατές με μέσο όρο ηλικίας τα 49 χρόνια. Οι τέσσερις άλλες σειρές ανιμέισον που διαθέτει στο πρόγραμμα του το αμερικανικό δίκτυο, «Family guy», «Simpsons», «The great north» και «Krapopolis», συγκεντρώνουν τηλεθεατές ηλικίας 51 έως 52 και μισό χρόνων.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το «Blue Bloods» του CBS είχε τον γηραιότερο μέσο όρο τηλεθεατών από όλες τις σειρές του prime time, στα 73 έτη, καθώς και 11 άλλες σειρές με μέσο όρο τηλεθεατών άνω των 70 ετών.

Στο CBS τα προγράμματα στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης η μέση ηλικία εκείνων που τα παρακολουθούν είναι στα 73 έτη. Εκτός prime time ο μέσος ηλικιακός όρος σε 11 σειρές του καναλιού είναι άνω των 70 ετών.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 65,5 έτη το δίκτυο ABC έρχεται δεύτερο μετά το CBS (67 ετών και επτά μηνών) και τρίτο είναι το καλωδιακό δίκτυο CW με τηλεθεατές που έχουν ηλικία κατά μέσο όρο τα 65 χρόνια. Το NBC είναι το τέταρτο στη σειρά «ηλικιωμένο» κανάλι καθώς οι τηλεθεατές του είναι ηλικίας 64 ετών και επτά μηνών.

Οι μέσοι όροι θα ήταν τροποποιημένοι προς τα κάτω αν στα στοιχεία της Nielsen που αφορούν τα παραδοσιακά κανάλια ήταν και εκείνα για τις υπηρεσίες στρίμινγκ, σημειώνει το Hollywood reporter. Για παράδειγμα ο μέσο τηλεθεατής της σειράς «Abbott Elementary» είναι 61 ετών και εκείνος της σειράς «Νόμος και Τάξη: Ειδική μονάδα» είναι 36 ετών.

Αν αυτά ισχύουν στις ΗΠΑ μπορεί κάποιος να έχει μια αίσθηση για το ηλικιακό κοινό της τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Σύνθια Σάπικα για το… on air κόψιμο των μαλλιών της: «Τα παιδιά μου με ενθάρρυναν να το κάνω»

Πέθανε ο οπερατέρ του ΣΚΑΪ Σάββας Αϊδινίδης

Εφημερίδες: Οι τίτλοι από τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 15:36