search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 15:36
MENU CLOSE

Γαλλία: Η ακροδεξιά «σκαρφαλώνει» στο 40% στις δημοσκοπήσεις 

03.06.2024 12:15
Σοκ στην Ευρώπη: Πρώτη η Λεπέν στο γαλλικό exit poll - Media

Σαφέστατο είναι, ενόψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, το προβάδισμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου Ipsos, το κόμμα «Εθνική Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να λάβει περίπου το 33% των ψήφων, ενώ όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, μαζί με τα άλλα ακροδεξιά κόμματα, αυτή η πτέρυγα θα φτάσει το 40%.

Αμφίρροπη είναι η μάχη για την δεύτερη θέση με το κόμμα «Αναγέννηση» της παράταξης Μακρόν να κινείται περί τό 16% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κινείται περί το 14,5%. Ακολουθούν το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο κινείται περί τό 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που κινούνται περί το 7%, οι Οικολόγοι, που κινούνται περί το 6%, το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, που κινείται περί το 5%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κινείται περί το 2%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η αποχή θα υπερβεί το 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές, δηλαδή τους κάτω των 34 ετών, εκτιμάται ότι θα ψηφίσει ο ένας στους τρεις. Το όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή στη Γαλλία βρίσκεται στο 5%, ενώ τα κόμματα που λαμβάνουν κάτω από το 3% χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης για την κάλυψη των προεκλογικών τους δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024: Ένα πορτρέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πέντε αριθμούς

Από τη Λιθουανία και την Βουλγαρία, πρόεδρος στο Μεξικό η Κλαούδια Σέινμπαουμ

Γαλλία: Γυμνόστηθες ακτιβίστριες διαμαρτυρήθηκαν σε συγκέντρωση του «εκλεκτού» της Λε Πεν (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 15:34