search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 07:48
MENU CLOSE

Διακαναλική Μητσοτάκη: Κανένας διάλογος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, καμία περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ, εξορκίζει την αποχή (Video)

02.06.2024 10:57
mitsotakis_diakanaliki_new_0

Κάθε διάλογο με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, απέκλεισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου που έδωσε από τα Χανιά, όπου βρίσκεται σήμερα (και το απόγευμα θα απευθυνθεί σε πολίτες) κάνοντας περιοδεία στην Κρήτη.

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον αποτελεσματικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα των κομμάτων της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά. Απέκλεισε, δε, τον διάλογο με «ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα».

Ακρίβεια

Αναφέρόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο μείωσης στον ΦΠΑ, λέγοντας ότι «δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν από πού θα κόψουν για να αντικαταστήσουν τα απωλεσθέντα έσοδα, λέγοντας ότι «όποιος λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση, να μας πει ποιες παροχές θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσει, θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία». Όσον αφορά δε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών, είπε ότι το έκανε για να τη φέρει προ των ευθυνών της.

Μάλιστα, επισήμανε ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», αλλά άσκησαν κριτική για μικροκομματικούς σκοπούς και προσέθεσε ότι «τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να λάβει απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στη ΝΔ».

Όσον αφορά στην ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την «εισαγωγή» εργαζομένων από το εξωτερικό, κυρίως για αγροτικές εργασίες. Επίσης, δήλωσε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Όσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Για τα επιδόματα, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στοχευμένα επιδόματα».

Μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς για το «επιτελικό κράτος» και για πιθανό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα όποτε και όπου κρίνει απαραίτητο και τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας».

Υγεία

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα με ορίζοντα τετραετίας. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία. Αγωνιζόμαστε τώρα να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος της πανδημίας και να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ. Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό όπου γίνονται προσλήψεις όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε – υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το ΑΣΕΠ- επενδύουμε και στον πληρη εκσυγχρονικό βασικών δομών. Τα έργα αυτά είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μαζί με το ΕΣΠΑ μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση στο ΕΣΥ. Θα το δουν οι πολίτες δύο χρόνια. Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς πάλι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνει δυνατότητα να εξοικονομήσουμε πόρους. Και βέβαια οι προληπτικές εξετάσεις. Η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά και την α’ βαθμια φροντίδα και την πρόληψη. Εχουμε 20.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού με προληπτικές εξετάσεις. Αυτό είναι Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Έχω ακούσει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγους. Πείτε το στη γυναίκα που μου είπε ότι τώρα θα γίνει καλά».

Τέμπη-Κασσελάκης

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση συγκαλύπτει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα» και λέγοντας ότι μόλις κατατεθεί πρόταση για προανακριτική θα συζητηθεί αμέσως.

Παράλληλά, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και τα επτά ερωτήματα που του θέτει κυρίως για τα Τέμπη, αλλά και για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης αντέστρεψε το ερώτημα και τον κάλεσε να καταθέσει το «Πόθεν Έσχες» του πριν τις ευρωεκλογές, όπως είχε δεσμευτεί στο παρελθόν. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει, το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες», είπε και τόνισε ότι «από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές».

Ευρωεκλογές

Όσον αφορά στους στόχους της ΝΔ για την ευρω-κάλπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Η αντιπολίτευση λέει να τιμωρήσουν οι πολίτες την κυβέρνηση. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών».

Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία, σημειώνοντας ότι «θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή».

Επιστολική ψήφος

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές και είπε ότι η συζήτηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Επισήμανε, δε, ότι για τους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους υπάρχει συνταγματικό ζήτημα, λόγω σταυροδοσίας, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η αντιπολίτευση θα πει όχι στην επέκταση του μέτρου για τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους, οι οποίοι ψηφίζουν μόνο για βουλευτές Επικρατείας και ότι δεν θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι στη Βουλή.

Ταυτόχρονα «εξόρκισε» για άλλη μια φορά τον κίνδυνο της αποχής στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμες για τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ΕΕ την επόμενη πενταετία και τα οποία αφορούν άμεσα στη χώρα, όπως ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης ή μια αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Γυναικοκτονίες

Σε ερώτηση για τις γυναικοκονίες ο πρωθυπουργός είπε ότι «η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραυματική υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι. Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δώσουμε τη δυνατότητα και ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους. Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε. Θα ζητήσω και την υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές».

Στεγαστικό

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50 ετών. Σχετικά, δε, με το AirBnB, είπε ότι «μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους».

Σε ερώτηση για τα περιστατικά bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι «καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαική Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες».

Εθνικά θέματα

Ερωτηθείς σχετικά με την προκλητική στάση που τηρεί η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας -ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, στις 9-11 Ιουλίου, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί για πρώτη φορά μαζί με τον ομόλογό του από τη γείτονα χώρα, Χρίστιαν Μιτσκόσκι– ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να αναγνωρίσει δημόσια, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων «να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επισήμανε τα οφέλη από τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας, κάνοντας ειδική αναφορά στη visa-express για δέκα ελληνικά νησιά, αλλά και στην απουσία παραβιάσεων του εθνικού ενάεριου χώρου. Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαι αφελής, τα προβλήματα παραμένουν. Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας. Ας κρατήσουμε αυτή τη βελτίωση στις σχέσεις που μας βοηθά να μην είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη όπως το καλοκαίρι του 2020. Ο κόσμος το 2024 δεν είναι ίδιος με το 2019».

Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν η Ευρώπη χρηματοδοτούσε αντιπυραυλική ασπίδα αυτό θα ωφελούσε την πατρίδα μας αφού θα απελευθέρωνε χρήματα για άλλες δράσεις. «Ποιοι θα τα διαπραγματευτούν αυτά στο ευρωκονοβούλιο;», αναρωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες αυτά τα ζητήματα.

Διαβάστε επίσης

Εκτός ατζέντας των κομμάτων η εξωτερική πολιτική

Κασσελάκης από Ρόδο: Στις 9 Ιουνίου δώστε μήνυμα ότι μπαίνει τέλος στο 41%

Ευρωεκλογές: Η ΝΔ αναζητά διαρκώς πειστικό αφήγημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 07:41