search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 12:42
MENU CLOSE

Χαρίτσης: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος στη χώρα»

02.06.2024 21:51
haritsis-diakanaliki

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, την ακρίβεια, αλλά και την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, στην διακαναλική της Νέας Αριστεράς.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες είναι οι πιο κρίσιμες κατά τη γνώμη μας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπαρξιακού χαρακτήρα η κρίση τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Και για να μην μακρηγορήσω, να σταθώ σε τρεις από αυτές και τα βασικά διακυβεύματα. 3+1 μάλλον για να είμαι πιο ακριβής. Το πρώτο είναι ο πόλεμος, ο πόλεμος και η ειρήνη. Δεύτερο, πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης. Και τρίτο πολύ κρίσιμο ζήτημα, το οποίο είναι το ζήτημα της ακροδεξιάς.

Σε μια πρώτη ερώτηση, ο κ. Χαρίτσης είπε σχετικά με τις Ευρωεκλογές και την ακροδεξιά: «Αυτό το αποτυπώνει στο πρωτοσέλιδο του ο Economist, που λέει οι τρεις γυναίκες οι οποίες θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης και βάζει δίπλα δίπλα την δεξιά Φον ντερ Λάιεν με τις ακροδεξιές Λεπέν και Μελόνι. Είναι τρομακτικό αν σκεφτείς πως κανονικοποιείται η ακροδεξιά και φαίνεται ότι πάει να γίνει μέρος του συστήματος εκείνου που θέλει να προωθήσει μια σύμπραξη δεξιάς ακροδεξιάς, επειδή ενδεχομένως δεν βγαίνουν τα κουκιά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά στην Ευρώπη. Και είναι μια εξέλιξη η οποία θα είναι οδυνηρή για τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Και συνέχισε: «Είπα τρία βασικά διακυβεύματα συν ένα που είναι το ζήτημα του δημοκρατικού ελλείμματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό είναι που έχει θρέψει και την ακροδεξιά. Και νομίζω ότι απέναντι σε όλα αυτά, επειδή λέτε γιατί πρέπει να ψηφίσει κάποιος μια δύναμη σαν τη δική μας; Απέναντι σε όλα αυτά λοιπόν, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η Αριστερά. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία μαζί με άλλες αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, δεν κατεβαίνουμε μόνοι μας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για να επιστρέψει το περιεχόμενο στην πολιτική με όρους Αριστεράς και με όρους προστασίας των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιλάμε καθαρά για την ειρήνη. Μιλάμε καθαρά για την πράσινη μετάβαση με όρους κλιματικής δικαιοσύνης. Μιλάμε καθαρά για το ανάχωμα το οποίο πρέπει να δημιουργήσουμε απέναντι στην ακροδεξιά. Είναι διακυβεύματα τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την ίδια την ύπαρξη Ευρώπης».

Χαρίτσης: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος»

Ερωτώμενος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλα κόμματα και υπό ποίους όρους, απάντησε:  «Η Αριστερά για εμάς δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας. Είναι στάση ζωής. Και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να υπάρχουμε, να ασκούμε πολιτική από τις γραμμές της Αριστεράς. Τελεία. Από κει και πέρα βεβαίως. Προφανώς μας ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος και μας ενδιαφέρει να αποδοκιμαστεί και τελικά να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη. Και με αυτή την έννοια προφανώς και η λογική των συνεργασιών και η λογική των συμπράξεων. Θέλουμε να ενδυναμωθεί, να ισχυροποιηθεί η παρουσία της Nέας Αριστεράς, ακριβώς για να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τη σκοπιά της Αριστεράς στις εξελίξεις επόμενης ημέρας. Όσον αφορά επειδή με ρωτήσατε συγκεκριμένα, πρέπει να απαντήσω και γι’ αυτό που είπατε για το ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε, να το πω ξεκάθαρα και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέρος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της λύσης για να μπορέσει να υπάρξει μια σοβαρή, μαχητική, αξιόπιστη, πειστική απάντηση στη μονοκρατορία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη»

Σε ερώτηση για το αν μετάνιωσε που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος και άλλα στελέχη, σχολίασε: «Η απόφαση όσον από εμάς προερχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι όλα τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταφέρει και αυτό είναι ο στόχος μας το επόμενο διάστημα, να ενώσουμε δυνάμεις και με άλλους ανθρώπους και με άλλους πολίτες, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή πολιτική τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά μιας και ρωτάτε εμένα και ρωτάτε, αναφέρεστε σε εμάς τα στελέχη που προερχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, δεν έχουμε μετανιώσει ούτε μια στιγμή. Και ξέρετε, η απόφασή μας δεν ήταν μια απόφαση η οποία βασιζόταν σε δημοσκοπικά ευρήματα. Είναι μια απόφαση η οποία ήταν απόφαση αρχής. Βασιζόταν στις αξίες της Αριστεράς, οι οποίες καλούμασταν και καλούμαστε να υπερασπιστούμε. Αλλά είναι και μια απόφαση ευθύνης και προοπτικής για το μέλλον»

Για το αν υπάρχει περιθώριο για διάλογο με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης είπε:

«Προφανώς υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πρέπει να απεγκλωβιστούν από μία λογική και από μία πολιτική η οποία είναι αδιέξοδη και με τις οποίες βεβαίως μπορούμε να επικοινωνήσουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε συγκλίσεις την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα όμως, επιτρέψτε μου να σας πω το σημαντικότερο είναι να συνομιλήσουμε και να συμπορευτούμε με ζωντανές δυνάμεις στην κοινωνία, οι οποίες δεν εκφράζονται αυτή τη στιγμή από τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Με τον Αλέξη Τσίπρα συμπορευτήκαμε για χρόνια, είχαμε μια κοινή διαδρομή, δώσαμε κοινούς αγώνες, κοινές μάχες. Υπήρξε και υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την μετάλλαξη του σε κόμμα Κασσελάκη. Άκουσα βεβαίως και πρόσφατα με ενδιαφέρον δηλώσεις τους σε σχέση με το πως η αντιπολίτευση δεν είναι η απάντηση στις κρίσεις της εποχής μας και η μεταπολιτική δεν είναι απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Εμείς αυτό ακριβώς το κάναμε πράξη, ακριβώς επειδή η πολιτική και η πολιτική δεν είναι οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Γι αυτό ακριβώς δημιουργήσαμε και το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς»

Ο κ. Χαρίτσης απάντησε και στο θέμα της ανάφλεξης σε Γάζα και Ουκρανία, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική λέγοντας πως χρειάζεται «μια φορολογική πολιτική, η οποία θα είναι δίκαιη και θα είναι αναδιανεμητική και δεν θα προσπαθεί να ανταγωνιστεί, όπως κάνει δυστυχώς το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταγωνιστεί σε φοροελαφρύνσεις προς τους πλούσιους τη Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Νομίζω ότι μας αδικεί και αδικεί και την κοινωνία μια συζήτηση και αδικεί και την Αριστερά και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τον προοδευτικό χώρο, μια συζήτηση η οποία προσπαθεί να ανακαλύψει, να εφεύρει εκείνον τον. Τον Μεσσία, ο οποίος θα εμφανιστεί επί γης και θα νικήσει το Μητσοτάκη. Τη Δεξιά δεν θα τη νικήσει κανένας Μεσσίας. Τη Δεξιά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια πολιτική η οποία είναι επικίνδυνη και καταστροφική για τη χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Από Σεπτέμβρη το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 2 δις, εάν εγκριθούν οι πόροι από τις Βρυξέλλες

Στέφανος Κασσελάκης: Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του – «Διάφανος μπροστά σας»

Χατζηδάκης: «Έντεκα μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 12:42