search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 16:50
MENU CLOSE

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για την Ευρώπη, απορίες για μία έρευνα, ο Αυτιάς χάνει από τη Βόζεμπεργκ και το αίνιγμα Σπυρόπουλος

31.05.2024 06:06
mitsotakis- vozenbergk- aytias- spyropoylow – new

Καλημέρα σας

Με τις διάφορες εκφάνσεις της ακροδεξιάς να φλερτάρουν με θεαματική άνοδο, ακόμα και να ξεπεράσουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε έδρες στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, διατηρώ μία επιφύλαξη για το εάν η ξεκάθαρη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί στήριξης της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μέχρι τέλους για την προεδρία της Κομισιόν θα επιβεβαιωθεί.

Η πρόθεση ασφαλώς υπάρχει, αλλά οι συσχετισμοί και κυρίως το κλίμα μετά τις ευρωεκλογές ίσως είναι τέτοιο, που να αναγκάσει την ευρωπαϊκή δεξιά να το ξανασκεφτεί.

Πάντως ο Κυριάκος επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν πάει πουθενά, παρά τα όσα ακούγονται: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες» είπε. Και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω.

Μία περίεργη «έρευνα»

Μέσα σε όλα, έχουμε και την εταιρεία Prorata, η οποία διένειμε χθες μία έρευνα (ή «έρευνα», όπως το θέλει το παίρνει κανείς), που ούτε λίγο, ούτε πολύ έδειχνε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.

Τώρα, πώς γίνεται μία εταιρεία να κυκλοφορεί μία έρευνα, δίχως να φαίνεται ο εντολέας αυτής – ποιος την παρήγγειλε δηλαδή – εμφανίζοντας μία εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη που δείχνουν όλες (μα όλες) οι άλλες είναι ένα θέμα.

Κάθισα και έψαξα και ρώτησα – και αμαρτία ουκ έχω, για όσα παραθέτω:

Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο «έγκυρη» είναι και τι «πετυχεσιά», που λένε και στα χωριά μας, όταν θέλουν να τρολάρουν κάποιον για την αστοχία του, κάνει κάθε φορά που μετρά η Prorata, σας θυμίζω, κατ’ αρχάς, τι έβλεπε πέρσι στις εθνικές εκλογές.

– Στις 2 Μαΐου λοιπόν, όταν σχεδόν όλες οι άλλες εταιρίες κατέγραφαν ή εκτιμούσαν τη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στις 7 και 8 μονάδες, εκείνη μόνη και αισιόδοξη για την Κουμουνδούρου, έδινε απόσταση 4 μονάδων: Τη ΝΔ στο 31,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%. Στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση μάλιστα, είχε δώσει ακόμα καλύτερη διαφορά για τον ΣΥΡΙΖΑ: 28,5% για τη ΝΔ και 26% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικά, λόγω της καλής σχέσης της με την τότε ηγετική ομάδα που περιτριγύριζε τον Αλέξη Τσίπρα, έδινε τις καλύτερες προβλέψεις και μία πολύ αισιόδοξη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ – και κάπως έτσι, απλά, ήρεμα και αμέριμνα «κατέστρεψε» τον Αλέξη!

– Η δεύτερη μεγάλη «επιτυχία» της εταιρείας ήταν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Πέντε μέρες πριν τις κάλπες της Α’ Κυριακής έδινε στον Μπακογιάννη 38,5% και ουσιαστικά προέβλεπε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, καθότι είχε τους αναποφάσιστους στο 15%! Αλλά εκεί που έκανε διάνα ήταν με τον Χάρη Δούκα. Έδινε την μετέπειτα δήμαρχο στην τρίτη θέση με μόλις 9% και ο άνθρωπος πήρε 14,2%. Και τον Κώστα Ζαχαριάδη τον έβλεπε άνετα δεύτερο με 14,5% και κείνος βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος, ούτε μισή μονάδα πάνω (13,35 έναντι 12,9) από τον Νίκο Σοφιανό τον οποίο η «έρευνα» έδινε έξι μονάδες πίσω, στο 8,5%!

Τώρα θα μου πείτε με τι πρόσωπο βγαίνει και κάνει «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» (!!!!), διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί «πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος» δέκα μέρες πριν τις εκλογές, θα σας γελάσω.

– Κάποιοι λένε ότι το κάνει επειδή κάποια από την ιδιοκτησία έχει προνομιακή σχέση με το Ινστιτούτο ΕΝΑ και τη Νέα Αριστερά.

– Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι στέλεχος της εταιρείας είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Και θέλουν από κοινού να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ώστε να ψηλώσουν το ΠΑΣΟΚ και να κοντύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υιοθετώ τίποτα, καταγραφή κάνω όσων κυκλοφορούν. Απλή «εκτίμηση επιρροής» που θα έλεγε και η ίδια η εταιρεία.

Πρωτιές και εκπλήξεις στα ευρωψηφοδέλτια

Από τα χθεσινά ευρήματα της GPO για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση.

Πώς καταφέρνει – και μπράβο της – η Ελίζα Βόζεμπεργκ να προηγείται του Γιώργου Αυτιά για την πρωτιά στη ΝΔ. Υποτίθεται ότι η τηλεοπτική διαδρομή του Γιώργου θα του εξασφάλιζε το «πρωτάθλημα», αλλά φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι έχουν κι άλλα κριτήρια.

Και πώς ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι τόσο χαμηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Κινήματος. Μόλις 7ος κάτω ακόμα και από τον Θοδωρή Ζαγοράκη και πάντως μακριά από την τριάδα που εξασφαλίζει εκλογή. Ή κάποιο λάθος γίνεται στην προσέγγιση της έρευνας – καθότι το δείγμα είναι μικρό – ή ο Ανδρέας πληρώνει μία δυσφορία και για την ηγετική ομάδα και για τη στήριξη που έχει από τον μηχανισμό.

Ανταγωνισμός

Ίσως το πιο σημαντικό από τα πολλά, ασφαλώς, συμπεράσματα της ευρωπαϊκής επιτυχίας του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο είναι το εξής: Όταν έχεις ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γίνονται επενδύσεις και αναζητείται διαρκώς το καλύτερο (πχ οι Ερυθρόλευκοι αναζητούσαν μανιωδώς επί διετία και καλούς παίκτες και καλό προπονητή), τότε θα έρθουν και οι μεγάλες επιτυχίες.

Ανεβαίνει ο πήχης διαρκώς, οι ομάδες γίνονται ελκυστικός προορισμός για καταξιωμένους και ανερχόμενους ποδοσφαιριστές, τα οικονομικά δεδομένα εκτοξεύονται, ο κόσμος στηρίζει τις προσπάθειες.

Δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε η εθνική επιτυχία του 2004, ας αξιοποιηθεί η τωρινή συλλογική του Ολυμπιακού για να χαρούμε και μπάλα και διεθνείς επιτυχίες…

Διαβάστε επίσης:

Ο προεδρικός ιδεασμός του Φάμελλου, οι δυσοίωνες για τη ΝΔ έρευνες, ο ανασχηματισμός και ο Σκέρτσος, και τα σενάρια για την κατανομή των εδρών

Η κυβέρνηση «πληρώνει» τον Σκρέκα, το 33% μόνο σίγουρο δεν είναι για την κυβέρνηση, καντρίλιες στο ΠΑΣΟΚ για εκλεκτικές στηρίξεις

Η αποχή πάει για ρεκόρ λένε οι έρευνες, οι διαφορετικοί στόχοι Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και η δύσκολη θέση της Κεραμέως

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 16:49