search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 10:06
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Η ΝΔ αναζητά διαρκώς πειστικό αφήγημα

31.05.2024 13:14
hatzidakis_mitsotakis_new

Μια φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμπυκνώνει το βασικό αφήγημα της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και για τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση για την καταπολέμησή της, όπως, π.χ., η μείωση του ΦΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό». Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Παιανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «μάντρα» αυτό, λέγοντας ότι «δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ στη δύσκολη περίοδο, στην τραυματική περίοδο των μνημονίων, διότι εκεί ακριβώς μας οδηγούν οι ανέξοδες υποσχέσεις τους».

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος που επισείει τον κίνδυνο επιστροφής στην επιτήρηση και τη χρεοκοπία, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις που κάνει η αντιπολίτευση: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι «η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί κατευθείαν σε μνημόνια. Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις. Η χώρα θα ξεπεράσει το 3% των ελλειμμάτων». Όπερ σημαίνει ότι πλέον μπορεί κάποιος με άνεση να μιλήσει για επίσημο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Όμως, το αφήγημα αυτό δεν είναι το πρώτο ή το μόνο που έχει χρησιμοποιηθεί από τη ΝΔ στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου: αντιθέτως, θα έλεγε κανείς ότι το κυβερνών κόμμα έχει χρησιμοποιήσει κάμποσες διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό, οι οποίες, όμως, δεν φαίνονται να «κάνουν γκελ» στους πολίτες – η απειλή της μεγάλης αποχής, αλλά και της «τιμωρητικής ψήφου» είναι πλέον στοιχεία καταγεγραμμένα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

  • Αρχικά, ήδη από το συνέδριο της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης εισήγαγε το αφήγημα του κινδύνου της πολιτικής αποσταθεροποίησης αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι το προσδοκώμενο από το κυβερνών κόμμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις δημοσκοπήσεις απέρριψε το αφήγημα αυτό, καθώς η εντολή στις εθνικές εκλογές και φρέσκια είναι και εξαιρετικά καθαρή.
  • Μια δεύτερη προσέγγιση της κυβέρνησης προκειμένου να κινητοποιήσει τους πολίτες για τις ευρω-κάλπες ήταν η σημασία που έχουν για την επόμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο και τα ζητήματα που θα τεθούν, όπως η διαπραγμάτευση για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, κοινά εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ ή την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ωστόσο, παρότι οι Έλληνες είναι καθαρά… ευρώφιλοι, εντούτοις, φαίνεται ότι οι διαδικασίες εντός της ΕΕ (η απέραντη γραφειοκρατία, οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις, το διαρκές πάρε-δώσε) δεν τους κινεί το ενδιαφέρον – τουλάχιστον, όχι εκλογικά.
  • Καθώς τα δύο αυτά προεκλογικά αφηγήματα δεν φάνηκαν να «πιάνουν», ο πρωθυπουργός, αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης άρχισαν σιγά-σιγά να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια ρητορική αρκετά κινδυνολογική, σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στον λαϊκισμό και την ασυλλόγιστη δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει εκ νέου σε δύσκολες καταστάσεις την οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα, πλέον, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, η ένταση αυτής της ρητορική αυξάνεται όσο πιο κοντά φθάνουμε στην κάλπη.

Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτό το αφήγημα είναι διπλό:

  • Από τη μία, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή, ισχυρή δεδηλωμένη στη Βουλή και τρία χρόνια θητείας, χωρίς άλλες εκλογές στον ορίζοντα.
  • Και από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αποκτήσουν δυναμική τέτοια που να προκαλέσει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Οπότε, το ερώτημα για το αν η συγκεκριμένη ρητορική θα «πέσει σε ευήκοα ώτα» δεν είναι και πολύ εύκολο να απαντηθεί. Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσουν οι κάλπες…

Διαβάστε επίσης

Νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές: «Βάλαμε τον σπόρο, τώρα σε χρειαζόμαστε στην κάλπη» (video)

Κεχαγιά: «Στις ευρωεκλογές θα γκρεμιστεί η αλαζονεία του 41% της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» (video)

ΣΥΡΙΖΑ σε Βορίδη: Τα τσεκούρια του υπουργού και ο διορισμός Μητσοτάκη στον Όμιλο της Εθνικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 10:06