search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 10:12
MENU CLOSE

Κάνει πίσω η Γαλλία μετά τις αντιδράσεις – Δεν θα προσκληθεί η Ρωσία στην επέτειο απόβασης στη Νορμανδία

30.05.2024 21:19
D day

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης της 80ής επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία, την 6η Ιουνίου, λόγω του «επιθετικού πολέμου» της κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Δεν θα υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία. Οι συνθήκες δεν πληρούνται λαμβανομένου υπόψη του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και ο οποίος έχει ενταθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, αλλά η Αποστολή Απελευθέρωσης, η οποία διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης, δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ρωσία επρόκειτο να προσκληθεί σε άλλο επίπεδο στο όνομα της συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης, στο Ανατολικό μέτωπο, στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Φόρος τιμής θα αποδοθεί σε αυτήν την «καθοριστική συμβολή» με διάφορες «πράξεις», κυρίως στα νεκροταφεία όπου είναι θαμμένοι Ρώσοι στρατιώτες στη Γαλλία και στο «πλαίσιο του προγράμματος της τελετής» της 6ης Ιουνίου, διαβεβαίωσε το Ελιζέ.

«Πάντα αποδίδαμε φόρο τιμής στη δράση του Κόκκινου Στρατού, στην καθοριστική συμβολή του στην τελική νίκη κατά του ναζισμού, πάντα αναγνωρίζαμε το ιδιαίτερα βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ΕΣΣΔ», δήλωσε ένας προεδρικός σύμβουλος.

Τον περασμένο μήνα, το Παρίσι ξεσήκωσε αντιδράσεις σε αρκετές δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές της D-Day ανακοίνωσαν ότι απευθύνουν πρόσκληση στη Μόσχα.

Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση, εγείροντας ερωτήματα για τη συμβολική φύση της περίστασης, ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική δέσμευση με Ρώσους εκπροσώπους.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόσκληση, είπαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο POLITICO.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας —όχι μόνο η πρόσκληση της D-Day, αλλά και η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν — ήταν «ενοχλητικές».

Είπαν ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του πάνω από τον πόλεμο και ότι στο τέλος θα αποτελέσει τον μεσολαβητή της ειρήνης» για την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισαν «εντελώς άστοχη».

Ένας διπλωμάτης από άλλη ευρωπαϊκή χώρα είπε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση στη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση, υπό το φως του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες. Αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμη η Χαμάς για «πλήρη» συμφωνία και απελευθέρωση ομήρων αν το Ισραήλ σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα

«Επίθεση φιλίας» από τον Ερντογάν εν μέσω στρατιωτικής άσκησης: Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα γης και κυριαρχίας κανενός

Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου: Ο εκλεκτός των ΗΠΑ Γκαντζ κατέθεσε πρόταση για διάλυση της βουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 10:12