search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 09:56
MENU CLOSE

Χατζηδάκης για προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ: Οδηγούν κατευθείαν σε μνημόνια – Η απάντηση Παππά

30.05.2024 10:32
kostis_hatzidakis_new

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προτάσεις του αρχηγού του, Στέφανου Κασσελάκη, για την οικονομία και την ακρίβεια, εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον καταναλωτή, το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Έχουμε μία ιδιαιτερότητα στον προϋπολογισμό, εξυπηρέτηση χρέους, πολύ υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις και αμυντικές δαπάνες», προσθέτοντας ότι «η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί κατευθείαν σε μνημόνια. Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις. Η χώρα θα ξεπεράσει το 3% των ελλειμμάτων».

Ο ΥΠΟΙΚ προσέθεσε ότι «δοκίμασαν τη μείωση ΦΠΑ και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, αλλά δεν πέτυχε. Έχουμε δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να διατηρήσουμε, για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια. Προτιμώ να γίνομαι δυσάρεστος προσωρινά, παρά να με κυνηγάτε όλοι στη συνέχεια. Θέλω να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος». Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι μία μεσημεριανή εκπομπή και μόνο».

Όσον αφορά στην ακρίβεια, ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «οι μισθοί είναι η απάντηση στο πρόβλημα και εμείς έχουμε προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει στην Ελλάδα, είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Καθώς έχουμε τη γενικότερη αποκλιμάκωση των τιμών και στον πληθωρισμό των τροφίμων, μήνα μήνα θα μειωθεί».

Επίσης, αναφέρθηκε στις προμήθειες που οι τράπεζες παίρνουν για κάθε συναλλαγή, λέγοντας ότι «υπήρξε καμπάνα από την Επιτρτοπή Ανταγωνισμού, ενώ εφαρμόζουμε το σύστημα IRIS. Επιπλέον, μειώσαμε κατά 50% τις χρεώσεις για όλες τις μικρές συναλλαγές με POS», ενώ σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα και τα σπίτια που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση σημείωσε ότι «το Airbnb είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του τουρισμού. Υπάρχουν αναταράξεις. Η κυβέρνηση νομοθέτησε. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία παράλληλα με τα μέτρα για την Golden Visa και τον Οκτώβριο, όταν “κλείσει” η σεζόν, θα κάνουμε ταμείο».

Νίκος Παππάς: «Δογματική η μη μείωση του ΦΠΑ και αστεία η κινδυνολογία»

Απαντώντας, ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Δεν ρίχνουμε τον ΦΠΑ», επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν θα έχουμε λεφτά για συντάξεις».

Εμμονή και αστεία κινδυνολογία, λοιπόν. Το τελευταίο καταφύγιο.

Η συζήτηση περί δημοσιονομικών είναι πρόφαση.

Αρνήθηκαν να διανείμουν τα υπερπλεονάσματα των 4 και πλέον δισ. ευρώ (2022-2023).

Αρνούνται να ανοίξουν τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και υπό το φως της πορείας του προϋπολογισμού στο τετράμηνο όταν τα έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 2 δις.

Λένε ανοιχτά ότι θέλουν να μην αυξηθεί η κατανάλωση στα τρόφιμα.

Στην ακρίβεια υπάρχει, όμως, και άλλη στρατηγική.

Αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμός του στα βασικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ, φορολόγηση υπερκερδών και αξιοποίηση υπερεσόδων. 

Διαβάστε επίσης

Η στρατηγική Κασσελάκη για απεύθυνση στο δημοκρατικό κέντρο και οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία

Η στρατηγική Κασσελάκη για απεύθυνση στο δημοκρατικό κέντρο και οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία

Πώς αποχή και αναποφάσιστοι «βάζουν μπουρλότο» στο σχέδιο Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 09:56