search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 09:41
MENU CLOSE

To «πράσινο φως» δίνει ο Μακρόν στο Κίεβο για χτυπήματα στη Ρωσία – Κατηγορηματικά αντίθετες Ιταλία, Γερμανία

29.05.2024 15:31
russia_ukraine_war_new

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτεθεί σε συγκεκριμένες στρατιωτικές τοποθεσίες σε ρωσικό έδαφος που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων στην Ουκρανία, διαφορετικά «στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία αλλά τους λέμε ότι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν», την ώρα που Γερμανία και Ιταλία διατυπώνουν την αντίθεσή τους.

Ο Μακρόν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών, επανέλαβε ότι το δόγμα της Γαλλίας απέναντι στην Ουκρανία παρέμεινε αμετάβλητο: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τα σύνορά της και δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση».

Ωστόσο, οι στρατιωτικές τακτικές της Ρωσίας έχουν προσαρμοστεί, πρόσθεσε ο Μακρόν, έτσι ώστε οι πύραυλοι να εκτοξεύονται τώρα στην Ουκρανία από στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία.

«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι πρέπει να προστατεύσουν τις πόλεις τους, [ιδίως] το Χάρκοβο, εάν, ταυτόχρονα, τους πούμε ότι δεν μπορούν να στοχεύσουν βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται ρωσικοί πύραυλοι;»

Ο Μακρόν έδωσε το πράσινο φως την Τρίτη στην Ουκρανία να «εξουδετερώσει […] ταυτοποιημένους στόχους από τους οποίους εκτοξεύονται πύραυλοι, «αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να φτάσουν σε άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των μη στρατιωτικών υποδομών ή άλλων στρατιωτικών στόχων».

Αυτό απηχεί τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο The Economist την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι περιορισμοί της ΕΕ πρέπει να αρθούν και η Ουκρανία να είναι ελεύθερη να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.

«Ειδικά τώρα, όταν διεξάγονται πολλές μάχες στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα, το να αρνηθεί κανείς στην Ουκρανία τη δυνατότητα χρήσης αυτών των όπλων εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια, καθιστά πολύ δύσκολο για αυτούς να αμυνθούν», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Σολτς υποστηρίζει το status quo

Οι ηγέτες της ΕΕ απέφυγαν μέχρι στιγμής να αφήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που παρείχαν – μια κατάσταση που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε «άδικη» νωρίτερα την Τρίτη, ζητώντας από το μπλοκ «την άδεια να το κάνουμε».

Το θέμα εγείρει επίσης πιεστικά ερωτήματα για τη Γερμανία, η οποία προμήθευσε στην Ουκρανία πυροβολικά μεγάλου βεληνεκούς που θα επέτρεπαν τη στόχευση πυροβολικού που εδρεύει στη Ρωσία. Ο εκτοξευτής πυραύλων Mars II μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων.

Η συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε τις έντονες διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φάνηκε να επιβεβαιώνει τον δισταγμό του να αλλάξει τις τρέχουσες ισορροπίες με την Ουκρανία σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

«[Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία] έχουν αναπτύξει όλους κανονισμούς που ορίζουν ότι [η χρήση δυτικών όπλων] πρέπει πάντα να είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. «Αυτό έχει λειτουργήσει καλά στην πράξη μέχρι στιγμής και σίγουρα θα συνεχίσει να το κάνει», είπε ο Σολτς.

Το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι προσεγγίσεις και των δύο χωρών για την εθνική ασφάλεια διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και ο Μακρόν απέκλεισε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού υπό τη Γερμανία (ESSI) για την κοινή προμήθεια εξοπλισμού αεράμυνας.

«Είμαστε αλληλέγγυοι, ναι, αλλά δεν είμαστε ακριβώς το ίδιο», τόνισε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για διμερείς και διαπροσωπικές διαφωνίες. «Λειτουργεί επειδή έχουμε τις ικανότητες να ξεπερνάμε όλες τις κρίσεις και τα εμπόδια. Ακόμα κι αν δεν ξεκινήσουμε από την ίδια οπτική γωνία».

Η Ρώμη εκφράζει την αντίθεσή της

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ιταλία δεν θα στείλει στρατεύματα για να πολεμήσει και δεν θα επιτρέψει τη χρήση ιταλικού στρατιωτικού εξοπλισμού εκτός των συνόρων της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του ήταν ως απάντηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος την Τρίτη προέτρεψε τις χώρες να εξισορροπήσουν τον φόβο της κλιμάκωσης με την ανάγκη της Ουκρανίας να αμυνθεί, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι η Ιταλία υποστηρίζει την αποκλιμάκωση τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση διατηρεί μια «σαφή θέση» για τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Αυτό είναι στις συμφωνίες που κάναμε με την Ουκρανία και είμαστε σε εγρήγορση για τη χρήση στρατιωτικού υλικού», σημείωσε.

Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ήταν ακόμη πιο άμεσος στην απάντησή του, αποκαλώντας τον Μπορέλ «βομβιστή» και περιέγραψε τα σχόλιά του ως «παραληρηματικά».

«Θέλει τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία για αυτοάμυνα να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις, βομβαρδισμούς και δολοφονίες στη Ρωσία. «Δεν μιλά για λογαριασμό μου, ούτε για τον ιταλικό λαό», είπε ο Σαλβίνι.

Την Κυριακή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε επίσης κατά της άποψης η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

«Συμφωνώ ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σταθερό και να μην δείξει σημάδια αδυναμίας. Υπήρξαν πολλές αμφισβητήσιμες δηλώσεις, μεταξύ άλλων από τον (Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ) Μακρόν. «Συμβουλεύω μεγαλύτερη προσοχή», είπε.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προς τους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που προμηθεύονται από τη Δύση εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι είναι καιρός οι σύμμαχοι να επανεξετάσουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία εναντίον στόχων στη Ρωσία, ένα μήνυμα που έχει προκαλέσει οργή στην ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

«Ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει είτε να ανακαλέσει τη δήλωσή του, είτε να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί», είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη φιλορωσική του στάση.

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αναγκάσει να σκοτώνουμε στη Ρωσία, ούτε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να στείλουμε Ιταλούς στρατιώτες να πολεμήσουν ή να πεθάνουν στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον ηγέτη της Λέγκας.

«Αν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αφήστε τον Στόλτενμπεργκ, τον (Γάλλο Πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και όλους τους βομβιστές που θέλουν να πάνε εκεί», είπε ο Σαλβίνι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ήταν πιο μετρημένος, επικρίνοντας τη μέθοδο του Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει αποφάσεις που τα κράτη μέλη δεν είχαν λάβει ακόμη συλλογικά: «Είμαστε αναπόσπαστο μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται συλλογικά».

Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ότι είναι «λάθος να αυξάνεται η ένταση» σε μια ήδη «δραματική» κατάσταση.

Ενώ επιβεβαίωσε την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο Κροσέτο τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας άμεσης εκεχειρίας και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών τους επόμενους μήνες».

Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απάντησε επίσης στις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας σύγχυση για τη δήλωσή του.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Στόλτενμπεργκ είπε κάτι τέτοιο», είπε η Μελόνι.

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα Ερντογάν στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης: Η Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει για πάντα μουσουλμανική – Εκπληρώσαμε τη διαθήκη του Μωάμεθ με την Αγιά Σοφιά

Ινδία: «Καμίνι» το Νέο Δελχί, θερμοκρασία ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου

Νετανιάχου: Η μόνιμη δικαιολογία περί αντισημιτισμού για την πολιτική του επιβίωση, στο στόχαστρο των επικριτών του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 09:39