search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:11
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Η – αναμενόμενη – οπισθοχώρηση της Σιλιάνοφσκα και το πολιτικό «παίγνιο», που θυμίζει… ΝΔ  

28.05.2024 12:37
north_makedonia_new

Όπως ήταν σχεδόν νομοτελειακό, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, μετά τους «λεονταρισμούς» των πρώτων ημερών μετά την εκλογή της, φαίνεται ότι το… ξανασκέφτηκε και έκανε σαφή βήματα πίσω, όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η προερχόμενη από το εθνικιστικό VMRO Σιλιάνοφσκα δήλωσε ότι «η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ξεκάθαρα ότι το όνομα από τη συμφωνία των Πρεσπών θα χρησιμοποιείται στα έγγραφα και στην επικοινωνία. Οπότε, δεν βλέπω εδώ ότι πρόκειται για παραβίαση. Ούτε έσκισα τη δήλωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα λύσω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα πράγμα είναι ότι έχω ασκήσει κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της ασυνέπειας με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά είναι ένα νομικό γεγονός, είναι μια πραγματικότητα και θα το σεβαστώ».

Φυσικά, μένει να φανεί αν και η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, πρωθυπουργός της οποίας αναμένεται να είναι ο αρχηγός του VMRO, Χριστιάν Μιτσκόσκι, θα… λειάνει τη ρητορική του, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που δήλωνε με πικρία ότι «με την παρατεταμένη αναμονή μας στον προθάλαμο (σ.σ. της ΕΕ) πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Πλήττεται επίσης η αυτοπεποίθηση και η συλλογική μας αυτοδιάθεση. Βέβαια, αυτό που λέω δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω αυτό το όνειρο, γιατί και η “Μακεδονία” είναι Ευρώπη και διεκδικεί το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επιμένοντας να μην χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας του.

Βέβαια, είχαν προηγηθεί σαφείς… προειδοποιήσεις προς τα Σκόπια, τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από τις Βρυξέλλες, ότι η χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχιστεί η πορεία της χώρας προς την ΕΕ, αλλά και για να μην διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις και ισορροπίες που επιτεύχθηκαν μετά την κύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, η Αθήνα είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι παραβίαση των όρων της συμφωνίας θα σημαίνει ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Οπότε, εκτός μεγάλου απροόπτου, και ο Μιτσκόσκι θα ακολουθήσει το δρόμο της Σιλιάνοφσκα και θα αποδεχθεί τα… τετελεσμένα της συμφωνίας.

Δηλαδή, λίγο-πολύ όπως ενήργησε και η Ν.Δ., η οποία, ως αντιπολίτευση «κατακεραύνωνε» τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με την τότε Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να δηλώνει ότι «εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην κυβέρνηση, ο – πρωθυπουργός, πλέον – Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», ενώ, όπως έχει πλειστάκις επαναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις και την αντίθεσή του, αλλά είχε τονίσει ότι αν τελικά η συμφωνία κυρωθεί, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Έτσι, στην ουσία αυτή τη στιγμή Αθήνα και Σκόπια μοιάζουν υποχρεωμένες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, αν δεν θέλει κάποια από τις δύο πλευρές να μπει σε περιπέτειες και, απλώς, συνεχίζονται κάποιες «τριβές» – όπως, π.χ., το ζήτημα των εκκρεμών τριών μνημονίων συνεργασίας, που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, ή κάποιες δηλώσεις περί… καταγγελίας της συμφωνίας – έτσι ώστε να μην φανεί το… αναπόδραστο του πράγματος.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση: «Αισχρή επίθεση σε συγγενή θυμάτων των Τεμπών – Η λέξη ντροπή είναι ίσως μικρή για να τους χαρακτηρίσει»

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για μονταζιέρα, αλλά ανησυχεί για την κούραση των πολιτών

«Έχετε επιλεγεί με ζητούμενο την… εντιμότητα» λέει ο Πιτσιλής σε προϊσταμένους ΑΑΔΕ μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς στη Χαλκίδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 22:11