search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.06.2024 04:56
MENU CLOSE

Προειδοποίηση από Ζελένσκι: Η απουσία Μπάιντεν από τη σύνοδο για την ειρήνη θα είναι νίκη για τον Πούτιν

28.05.2024 16:29
biden zelensky 765- new

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία, λέγοντας ότι η απουσία του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν θα ήταν σαν ένα «χειροκρότημα ορθίων» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 17 Ιουνίου, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν ο Μπάιντεν, ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου και της υπερατλαντικής συμμαχίας, θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν θα παραστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία.

Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου, αλλά μπορεί να παραλείψει τη σύνοδο στην Ελβετία για να συμμετάσχει σε έναν έρανο για την εκστρατεία του στο Λος Άντζελες μαζί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Τζούλια Ρόμπερτς, ανέφερε το Bloomberg.

«Θα ήθελα ο Πρόεδρος Μπάιντεν να είναι προσωπικά παρών και γνωρίζω ότι η Αμερική υποστηρίζει αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο», είπε ο Ζελένσκι την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής χρειάζεται τον Πρόεδρο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες χρειάζονται τον Πρόεδρο Μπάιντεν, επειδή εκτιμούν την αντίδραση των ΗΠΑ, οπότε η απουσία του θα ήταν μόνο ένα χειροκρότημα για τον Πούτιν, ένα χειροκρότημα», συνέχισε.

Η ελβετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να βασιστεί στη φόρμουλα ειρήνης 10 σημείων του Ζελένσκι και να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία. Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η πυρηνική ασφάλεια, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η ασφάλεια των τροφίμων και η ανθρωπιστική υποστήριξη.

Μέχρι στιγμής, 70 κράτη και οργανισμοί έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους από τις 160 αντιπροσωπείες που έχουν προσκληθεί, σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι μισοί από τους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες είναι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί και έχει συγκαλέσει μια σύνοδο BRICS για τις εξωτερικές υποθέσεις τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Βραζιλία, δύο χώρες που η Δύση έχει κατηγορήσει ότι δεν κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή, δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα κοινή δήλωση επιμένοντας στην ανάγκη να συμπεριληφθούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διάσκεψη.

«Όλα τα μέρη θα πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου και να πιέσουν για αποκλιμάκωση της κατάστασης μέχρι την επίτευξη συνολικής κατάπαυσης του πυρός», έγραψαν οι δύο χώρες.

«Η Κίνα και η Βραζιλία υποστηρίζουν μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο που αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών καθώς και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων».

«Είσαι με την ειρήνη ή τον πόλεμο»

Η πιθανή μη εμφάνιση του Μπάιντεν, τα παράλληλα γεγονότα της Ρωσίας και η δήλωση Κίνας-Βραζιλίας έχουν ρίξει σκιά στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το αποτέλεσμά της θα είναι μια αξιόπιστη εκπροσώπηση της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

Μιλώντας την Τρίτη, ο Ζελένσκι έκανε μια νέα έκκληση και κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν, ακόμα κι αν διαφωνούν ή έχουν άλλες ιδέες για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι αναμένει ακόμη μια επίσημη απάντηση από την Κίνα και τη Βραζιλία, αλλά σημείωσε ότι «κάθε φωνή είναι σημαντική», από τα μεγάλα έως τα μικρά κράτη.

«Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες: εάν επιθυμείτε ειρήνη, τότε ας συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη. Είναι απολύτως απλά για να προετοιμάσουμε αυτήν την πλατφόρμα μαζί με άλλους εταίρους», είπε, μιλώντας στα ουκρανικά. «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για εναλλακτικές. Ελάτε στη σύνοδο κορυφής, έχουμε ανοιχτό μικρόφωνο».

«Αν επιθυμείτε πόλεμο, θα πάτε σε αυτή τη συγκέντρωση όχλου που οργανώνει τώρα ο Πούτιν. Να είστε βέβαιος ότι ο Πούτιν φοβάται αυτή τη σύνοδο κορυφής ειρήνης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι προέτρεψε τις χώρες που έχουν παραμείνει στο περιθώριο να μιλήσουν και να επιλέξουν πού θα σταθούν. «Αν οι ηγέτες τους σιωπήσουν, αυτό είναι ακόμα χειρότερο», είπε στους δημοσιογράφους. «Επειδή είσαι είτε με την ειρήνη είτε με τον πόλεμο».

«Αν είσαι σιωπηλός, είσαι ικανοποιημένος με αυτό που συμβαίνει», είπε.

Σε αντίδραση στα σχόλια του Ζελένσκι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σημασία της επερχόμενης συνόδου κορυφής για την ειρήνη και είπε ότι εργάζεται «πολύ εντατικά» για να διασφαλίσει την «ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση».

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Γρίπη των πτηνών: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων που εκτίθενται στον ιό

Ιταλία: Συνελήφθη στο Τορίνο μέλος του ISIS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.06.2024 01:04