search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 17:07
MENU CLOSE

Metron Analysis: Προβάδισμα της ΝΔ, αλλά μακριά από τον στόχο του 33%, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ και μειωμένο ενδιαφέρον για ευρωεκλογές

28.05.2024 20:37
ekloges-new

Τη δυναμική των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών καταγράφει η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για λογαριασμό του Mega.

Σε αυτή καταγράφεται προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην πρόθεση ψήφου και στην εκτίμηση ψήφου, έχουμε τη συνέχεια των μικρών ανοδικών βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά σαφώς στην τρίτη θέση, την μικρή υποχώρηση του του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και το ενδεχόμενο να προστεθεί και το ΜέΡΑ25 στα κόμματα που θα αγγίξουν το 3%.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως με υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, σταθερότητα της Νέας Αριστεράς και για πρώτη φορά μια σαφή ανοδική τάση του ΜέΡΑ25. Την ίδια στιγμή ούτε οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής, ούτε η «Φωνή της Λογικής» δείχνουν να έχουν μεγάλη δυναμική.

Την ίδια ώρα οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν είναι στα πιο υψηλά επίπεδα. Η ΝΔ είναι στο 66,3%, βλέποντας στις διαρροές προς τα δεξιά, κυρίως προς την Ελληνική Λύση να προστίθενται και αυτές προς τη Φωνή της Λογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 59% εξακολουθεί να έχει προφανώς τις διαρροές και προς τη Νέα Αριστερά και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ αλλά προς το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ έχει την υψηλότερη συσπείρωση με 72,9%, όμως και εδώ υπάρχουν διάφορες διαρροές.

Ως προς το πώς κατανέμεται στην κλίμακα αυτοτοποθέτησης των ψηφοφόρων η εκλογική επιρροή των κομμάτων, η ΝΔ προηγείται τους κεντρώους  τους κεντροδεξιούς (όπου και το υψηλότερο ποσοστό) και τους δεξιούς (όπου όμως ένα μέρος πάει και στους σχηματισμούς της ακροδεξιάς), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση και στους αριστερούς και στους κεντροαριστερούς (στοιχείο που εξηγεί ως ένα βαθμό και το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ).

Εκτίμηση ψήφου

Η ΝΔ είναι σαφώς πρώτη αλλά με μικρότερη εκτίμηση από τον Απρίλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ελαφρά άνοδο όπως και το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει δυναμική δεύτερης θέσης, το ΚΚΕ σε μια υποχώρηση σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως και η Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν να είναι σίγουρα μέσα, ενώ για πρώτη φορά δίνεται εκλόγιμη δυναμική στο ΜέΡΑ25 με την Νέα Αριστερά να είναι στο όριο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Δημοκράτες δείχνουν να μένουν εκτός, ενώ η Φωνή της Λογικής δείχνει να παίρνει ένα μέρος του ακροατηρίου της άκρας δεξιάς.

Στη δημοσκόπηση παραμένει πλειοψηφική η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα.

Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, εδώ το μεγάλο προβάδισμα το έχει η ακρίβεια, αφού αυτή διαλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατεξοχήν αποτελεί τους πολίτες είναι η οικονομική τους κατάσταση απέναντι στη σοβούσα κρίση κόστους ζωής και στη χώρα μας

Αντίστοιχα, ως προς την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και εδώ διατηρείται η εικόνα που έχουμε δει όλο το τελευταίο διάστημα που είναι ότι ενώ υπάρχει αρκετά αρνητική εικόνα της κυβέρνησης (αρνητικές γνώμες 63%) υπάρχει ακόμη πιο αρνητική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αρνητικές γνώμες 77%). Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν ελαφρά στο 60% την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει στο 14%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις αρνητικές γνώμες να πλειοψηφούν και στους δύο, όμως να είναι αρκετά πιο υψηλές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης έχει και σαφώς λιγότερες θετικές αξιολογήσεις σε σχέση με τον πρωθυπουργό.

Yποχώρηση καταγράφεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή τον μέσο όρο της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάσταση της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει), που υποχωρεί στο -42 από -36 τον Απρίλιο.

Άποψη για την ΕΕ

Ενδιαφέρουσα είναι η καταγραφή της άποψης των πολιτών τόσο για την ΕΕ όσο και τα θεσμικά όργανά της αλλά και το μέλλον της.

Ως προς τα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωεκλογές στο εσωτερικό της χώρας, οι ερωτηθέντες εκτιμούν κατά πλειοψηφία ότι θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας (58%), ενώ το 34% πιστεύουν ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης. 

Ως προς το μήνυμα που θα στείλουν στην Ευρώπη υποχωρεί ελαφρά το ποσοστό που πιστεύει ότι θα στείλουν μήνυμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνει το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% θετικές γνώμες έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον δεύτερο Δημήτρη Κουτσούμπα με 37%, ενώ ψηλά είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο με 32% θετικές γνώμες να είναι ελαφρά μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (31%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 27%. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει 23% θετικές γνώμες, όμως έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες με 43%. «Πρωταθλητής» στις αρνητικές γνώμες είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 73% και αμέσως μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης 72%.

Πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων

Μειωμένο ενδιαφέρον για ευρωεκλογές – Μειωμένη πρόθεση συμμετοχής

 Ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματα παραμένει σχετικά αβέβαιο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει αφού οι απαντήσεις απόλυτα και μάλλον βέβαιος φτάνουν μέχρι το 72%.

Όμως, ως προς το προς το τι θα φέρουν οι ευρωεκλογές, οι ερωτώμενοι δεν εκτιμούν ότι θα διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα, γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία απαντά ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας.

Ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να πάνε στην Ευρωβουλή, εδώ η πλειοψηφική απάντηση είναι «νέα πρόσωπα με νέες ιδέες» και μόνο οι άνω των 79 ετών προκρίνουν την απάντηση «δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Δεν αρκούν οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ακρίβεια» – Πλήρης κάλυψη σε Κεραμέως για Email Gate

Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η ομιλία του στην Καλαμάτα

Email Gate: Προεκλογική εκστρατεία Εξαδάκτυλου με λίστα παραληπτών του ιατρικού συλλόγου παρά τον σάλο και τα πρόστιμα – Η καταγγελία Κάτση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 17:07