search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:39
MENU CLOSE

Κοτόπουλο από τα Βαρδούνια Λακωνίας (Μπαρδουνοχώρια)

28.05.2024 06:25
kotopoulo_lakwnia

Ένα πεντανόστιμο φαγητό κατσαρόλας που θα ενθουσιάσει με τη μυρωδιά που θα αφήσει στην κουζίνα σας αλλά και με την απίστευτη γεύση που θα αφήσει στον ουρανίσκο σας.

Η παραδοσιακή τοπική αυτή συνταγή, ετοιμάζεται με ολόκληρο κοτόπουλο ή με μπούτια, συνοδεία λαχανικών, μπαχαρικών, ελιών και φέτας και σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα μέχρι να λιώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Υλικά για τη Συνταγή

1 κοτόπουλο μεσαίο κομμένο σε μερίδες ή 4 μπούτια

400 γραμμάρια τοματάκια κονσέρβας, αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα

5 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

¼ φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Λίγη κανέλα και δάφνη (προαιρετικά)

Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά, για την ξινίλα της ντομάτας)

250 γραμμάρια φέτα ή κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε κύβους

Λίγες πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες

Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Αρχικά βάλτε το κοτόπουλο ή τα μπουτάκια σε ένα μεγάλο μπολ, αλατίστε το και ραντίστε το με το ξύδι. Αφήστε το έτσι για μισή ώρα περίπου μέχρι να απορροφήσει το ξύδι.

2. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το μισό ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα.

3. Αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίστε καλά  τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές.

4. Σβήστε με το ξύδι που έχετε κρατήσει από τη μαρινάδα και στη συνέχεια ρίξτε τα σοταρισμένα κρεμμύδια ξανά μαζί με τα τοματάκια, την κανέλα, και τη δάφνη, αν χρησιμοποιήσετε. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος, αν «σωθεί» η σάλτσα του, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι. Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά (περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος) ρίξτε τις ελιές κομμένες σε φέτες και τη φέτα σε μικρούς κύβους. Μόλις λιώσει ελαφρά η φέτα και ανακατευτεί με το κρεμμύδι, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίστε με μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρετε αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Ελαφριά και αφράτη μους μάνγκο, με τη γεύση του καλοκαιριού

Σάντουιτς με ψητά λαχανικά και πρόχειρη πάστα ελιάς

Σοκολατένια πολωνική καρπάτκα (εκλέρ ταψιού)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 19:38