search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 08:59
MENU CLOSE

Ισορροπία τρόμου: Διχασμένη η Ευρώπη για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος – Ποιοι αντιδρούν

28.05.2024 15:58
ukraine-russia-1

Διχασμένα εμφανίζονται οι 27 ως προς τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, την ώρα που κάποιοι θέλουν να σύρουν την Ευρώπη σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία κλιμακώνοντας την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τους 27 να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο φόβο μιας κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν, εκτιμώντας ότι το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, την ώρα που η Ουκρανία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την προέλαση του ρωσικού στρατού.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν», πρόσθεσε.

Η συζητηση για τη χρήση ή μη στο ρωσικό έδαφος δυτικών όπλων, που παρέχονται στην Ουκρανία, διεξάγεται στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της, όμως χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιο απρόθυμες, φοβούμενες μια απ’ ευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υφυπουργός Άμυνας Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.

Η Ουκρανία ασκεί τακτικά πίεση στους δυτικούς εταίρους της, ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον που είναι ο πρώτος προμηθευτής της σε όπλα, για να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» και έχει συνεπώς «το δικαίωμα να πλήττει θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους έξω από την Ουκρανία», υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ από τη Σόφια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει και στο παρελθόν να αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία ή η Ολλανδία, φάνηκαν σήμερα να υποστηρίζουν αυτή την επιλογή.

«Ουδέποτε το απέκλεισα (…) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Η Ρωσία προειδοποιεί τακτικά τους Δυτικούς κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον του εδάφους της με δυτικά όπλα.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη των πτηνών: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων που εκτίθενται στον ιό

Ιταλία: Συνελήφθη στο Τορίνο μέλος του ISIS

Επίθεση του ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά του Ερντογάν: «Είσαι δικτάτορας και έχεις υπό κατοχή στη Βόρεια Κύπρο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 08:57