search
ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 14:11
MENU CLOSE

Η αποχή πάει για ρεκόρ λένε οι έρευνες, οι διαφορετικοί στόχοι Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και η δύσκολη θέση της Κεραμέως

28.05.2024 06:05
mitsotakis- kasselakis- androulakis- kerameos- new

Καλημέρα σας

Ένα στοιχείο μετράνε και ξαναμετράνε οι δημοσκόποι τις τελευταίες ημέρες για τις ευρωεκλογές.

Την αποχή! Και για το ύψος της και για τη σύνθεσή της.

Βλέπετε, είμαστε μόλις 12 μέρες πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου και ακόμα στο εκλογικό σώμα επικρατεί μεγαλύτερη χαλάρωση κι από αυτή που παρατηρείται σε μεξικάνικη σιέστα.

Οι δημοσκόποι περίμεναν μεγαλύτερο βαθμό ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές σε αυτή την χρονική στιγμή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεδομένα θα πάει πού ψηλά η αποχή. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό της, καθώς οι πολίτες δεν… μιλάνε.

Μπορεί δηλαδή την τελευταία εβδομάδα να αποφασίσουν να πάνε, ανεξάρτητα από το ότι τούτη την ώρα δείχνουν αδιάφοροι.

Προς αποχή πάνω από 50%

Στις μετρήσεις κάποιων μαθαίνω ότι η διάθεση των εκλογέων για αποχή εντοπίζεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για δώδεκα μέρες πριν τις εκλογές.

Στις ευρωεκλογές του 2019 η αποχή ήταν στο 42% – υπήρξε υψηλή συμμετοχή λόγω της σημασίας τους ενόψει των εθνικών εκλογών τότε – και στις περσινές βουλευτές έφτασε σχεδόν στο 47%. Πιθανόν επειδή το αποτέλεσμα ήταν κάπως δεδομένο κι έτσι μειώθηκε το ενδιαφέρον.

Ε, τώρα βρίσκουν ότι η αποχή μπορεί να πάει πάνω από 50%, ίσως και 55%!

Το μεγάλο ερώτημα είναι από ποια «πλευρά» θα τροφοδοτηθεί αυτή η αποχή.

Θα είναι κυρίως ψηφοφόροι της ΝΔ που βρίσκουν έτσι μία καλή ευκαιρία να εκφράσουν δυσαρέσκεια, αλλά δεν θέλουν να ενισχύσουν άλλα κόμματα και προτιμούν τις παραλίες;

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και το 30% για τη ΝΔ και πάντως δεν πρόκειται να φτάσει στο 33% που θέλει.

Αν η δεξαμενή της αποχής είναι «μικτή», τότε θα έχουν πρόβλημα και κάποια μικρά κόμματα, τα οποία ευελπιστούν στην προσέλευση ψηφοφόρων, που θέλουν να στείλουν μήνυμα στο «σύστημα».

Αν, πάλι, πάμε με πολύ χαλαρή διάθεση στις ευρωεκλογές και τα «μεγάλα» κόμματα δεν πολώσουν όσο θέλουν τις εκλογικές τους βάσεις, είναι πιθανό οι μικροί να κάνουν… πάρτι.

Οι στόχοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Πάντως τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν διαφορετικού είδους προβλήματα:

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν κερδίζουν από πουθενά, αλλά μπορεί να χάσουν προς οπουδήποτε. Το μόνο που θέλουν είναι να εξασφαλίσουν πάση θυσία λίγο πάνω από 80% των περσινών ψηφοφόρων της – δύσκολο ακόμα. Καινούργιους δεν πρόκειται να πάρουν, σύμφωνα με τις έρευνες. Αλλά αρκεί μία αρκετά υψηλή συσπείρωση των παλιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πολλούς καινούργιους ψηφοφόρους – νέους και «άσχετους» με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά δεν μπορεί να συσπειρώσει τους περσινούς ψηφοφόρους σε ποσοστό πάνω από 65%! Κάτι που σημαίνει ότι από το 17,8% πέρσι, έχει μείνει μόλις το 11,5%

Αυτό είναι και καλό και κακό. Παρότι μόνο στους δύο στους τρεις παλιούς δηλώνουν πίστη, το κόμμα φτάνει στο 16% – αλλά δείχνει στασιμότητα εκεί.

Αν πάει έστω στο 75% η συσπείρωση των περσινών, τότε μπορεί να ξεπεράσει και το 18% ή να φλερτάρει με τη δυναμική της τελευταίας στροφή το 20%, που θέτει ο Κασσελάκης ως στόχο – δεν τον θέτει τυχαία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει δυναμική σε νέα κοινά, αλλά εάν σε συνθήκες αποχής συσπειρώσει τους περσινούς, που είναι και συναισθηματικά δεμένοι με το brand ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να ξεπεράσει το 13%, που βάζει το Κίνημα στην όχθη των νικητών, που λέει και ο Ανδρουλάκης.

Σε δύσκολη θέση η Κεραμέως

Έσκασε χθες η… μισή «βόμβα» με το σκάνδαλο των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Μπήκαν τα χρηματικά πρόστιμα στην απερχόμενη ευρωβουλευτή και το υπουργείο Εσωτερικών. Το πώς θα παραμείνει στη θέση της η Νίκη Κεραμέως είναι ένα θέμα. Κι ένα άλλο είναι το πώς καλείται να πληρώσει το δημόσιο, δηλαδή όλοι μας, ένα σκάνδαλο που προκάλεσαν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Απομένει να φανεί τι θα επιβληθεί σε εκείνο τον κομματικό παράγοντα ονόματι Θεοδωρόπουλο, που έβαλε χέρι στα αρχεία και τα μοίραζε, αλλά και στη ΝΔ.

Πάντως, πέρα από τα emails, επανέρχεται και το θέμα των Τεμπών.

Και αυτό μάλλον θέτει σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική σύγκρουση στην τελική ευθεία…

Διαβάστε επίσης:

Τα τελευταία μηνύματα από τα γκάλοπ, η ενίσχυση του δίπολου, τα τρία μέτωπα του Μαξίμου, η ιδέα Κασσελάκη για Παλαιστίνη και ο Άρης

Τα σενάρια για τη νέα ηγεσία του ΣτΕ, το non Σαμαρά στη Σακελλαροπούλου, ο Κασσελάκης στη Ραμάλα και οι ΠΑΣΟΚοι τρέχουν για τις 10 Ιουνίου

Το αίνιγμα Κασσελάκη για Σακελλαροπούλου, το ανφέρ του Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου και το ρίσκο Μητσοτάκη με το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 02.07.2024 14:10