search
ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 08:09
MENU CLOSE

Κλιμάκωση της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ βλέπει το Κρεμλίνο – Προελαύνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

27.05.2024 17:23
RUSSIAN_ARMY
AP

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κλιμακώνει την σύγκρουση στην Ουκρανία με μιλιταριστική ρητορική.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, δήλωσε ότι τα σχόλια που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤο Γιενς Στόλτενμπεργκ ήταν αντιφατικά.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Economist ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία πρέπει να θέσουν τέλος στους περιορισμούς που της έχουν τεθεί σε ότι αφορά την χρήση του εναντίον στρατιωτικών στόχων στο έδαφος της Ρωσίας, ενώ από τη Σόφια, κατά την έναρξη συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δεμένα τα χέρια εξαιτίας των περιορισμών που της έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση των δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος.

«Αυτό δένει τα χέρια των Ουκρανών στην πλάτη και τους δυσκολεύει πολύ να εγγυηθούν την άμυνά τους», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Πολλές χώρες που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία της επιτρέπουν να τα χρησιμοποιεί μόνο στο έδαφός της, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία ωστόσο θεωρείται από τη Μόσχα ρωσικό έδαφος από το 2014, και του Ντονμπάς, απαγορεύοντάς της να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς», υπογράμμισε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμύνεται» και κατά συνέπεια «το δικαίωμα να πλήττει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας», επέμεινε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει και στο παρελθόν να αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί.

Όμως, όπως υπογράμμισε σήμερα, την απόφαση θα τη λάβουν οι Σύμμαχοι. Κάποιοι δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς, αλλά κάποιοι άλλοι το έχουν πράξει, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι ΗΠΑ, βασικός προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται επιφυλακτικές να παρέχουν όπλα στο Κίεβο χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ωστόσο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις 15 Μαΐου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι την τελική απόφαση για τη χρήση των όπλων που λαμβάνει θα τη λάβει η Ουκρανία.

«Δεν έχουμε ενθαρρύνει πλήγματα εκτός Ουκρανίας, αλλά τελικά η Ουκρανία είναι αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο με τον ποίο διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», είχε επισημάνει ο Μπλίνκεν.

Η Ρωσία προειδοποιεί τακτικά τους Δυτικούς κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον του εδάφους της με δυτικά όπλα.

Εντωμεταξύ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απαιτούν Γενς Στόλτενμπεργκ να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα σχετικά με το σχέδιό για την εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να «θωρακιστεί» η Ουκρανία σε περίπτωση αλλαγής προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Politico, η πρόταση αυτή παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ των μελών της συμμαχίας, και τα μέλη ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το ζήτημα. Παρασκηνιακά, ακόμη και ορισμένοι από τους στενότερους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί τις τελευταίες εβδομάδες αφού αναρωτιούνται από πού και πώς θα βγει ένα τόσο τεράστιο χρηματικό ποσό.

Προελαύνει η Ρωσία, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης χτύπησε η Ουκρανία

Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έθεσε στο στόχαστρο ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης “Voronezh M” κοντά στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια Όρενμπουργκ, σε απόσταση “ρεκόρ”, δήλωσε σήμερα πηγή της υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου.

Η πηγή δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση διενεργήθηκε από την υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας χθες, Κυριακή, και δεν ανέφερε αν προκάλεσε ζημιές. Η πόλη Ορσκ απέχει περίπου 1.500 χλμ. από τα πιο κοντινά τμήματα εδάφους υπό ουκρανικό έλεγχο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη Μόσχα, αν και η ρωσική εφημερίδα Izvestia και άλλα ΜΜΕ ανέφεραν πως ένα drone έπεσε στην περιφέρεια Όρενμπουργκ την Κυριακή και πως δεν έχουν πληγεί μη στρατιωτικές υποδομές.

Η Ρωσία, μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, έχει ένα δίκτυο ραντάρ τα οποία χρησιμοποιεί προκειμένου να εντοπίζει εκτοξεύσεις εχθρικών πυραύλων ώστε να προσδιορίσει αν έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS παρέθεσε δηλώσεις του διοικητή των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας ο οποίος είπε το 2017 πως τρία νέα προηγμένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Voronezh, τέθηκαν σε λειτουργία, περιλαμβανομένου ενός στην περιφέρεια Όρενμπουργκ.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης RFE/RL επικαλέστηκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ζημιές σε μια εγκατάσταση ραντάρ Voronezh-DM, ένα άλλο τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, κοντά στην Αρμαβίρ στη νότια περιφέρεια Κρασνοντάρ έπειτα από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επίθεση με drone.

Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει τις εικόνες από ανεξάρτητη πηγή.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο της, το Κίεβο στηρίζεται όλο και περισσότερο σε drones μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να θέσει στο στόχαστρο τον ρωσικό στρατό και εγκαταστάσεις ενέργειας, ιδιαίτερα διυλιστήρια πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία με πλήγματα μακρού βεληνεκούς καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου και επανέλαβε την αεροπορική επίθεσή της στο ενεργειακό σύστημα, σε αυτό που λέει πως είναι αντίποινα για τα πληγματα του Κιέβου σε στόχους μέσα στη Ρωσία.

Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης παρέθεσε μη κατονομαζόμενη πηγή η οποία δήλωσε πως το drone διήνυσε απόσταση 1.800 χλμ. στη χθεσινή επίθεση.

Πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η πιο μακρινή επίθεση με drone μεγάλου βεληνεκούς του Κιέβου μέχρι τότε είχε θέσει στο στόχαστρο μια μονάδα μεταποίησης στην περιφέρεια Μπασκιρία της Ρωσίας σε απόσταση 1.500 χλμ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατέλαβε δύο ακόμη χωριά στις επαρχίες Ντονέτσκ και Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζοντας την προώθησή της σε αυτούς τους δύο τομείς του μετώπου.

Ο ρωσικός στρατός «απελευθέρωσε το χωριό» Νεταϊλοβέ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, καθώς και την κοινότητα Ιβανίβκα, σε εκείνην του Χαρκόβου, βορειότερα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τα χωριά Μπερεστόβε και Αρχανγκέλσκε, επίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η Μόσχα αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως την πραγματική εξουσία στο Αφγανιστάν

Politico: Αυτοί είναι οι -πραγματικά- θυμωμένοι αγρότες που απειλούν τις Βρυξέλλες με νέες κινητοποιήσεις

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι – Τουλάχιστον 14 νεκροί (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 03.07.2024 08:08