search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 14:46
MENU CLOSE

«Αντάρτικο» των Σοσιαλιστών για το φλερτ της φον ντερ Λάιεν με την ακροδεξιά

27.05.2024 17:12
ursula meloni

Οι σοσιαλιστές της Ευρώπης προειδοποίησαν ευθέως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν θα την υποστηρίξουν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν συνεχίσει να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνεργασία με ακραίους δεξιούς ευρωβουλευτές που ευθυγραμμίζονται με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ίσως το πιο κρίσιμο – ακριβώς τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία για να προσπαθήσει να σφυρηλατήσει τη γαλλογερμανική συναίνεση για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μετά τις εκλογές της 6ης έως 9ης Ιουνίου – είναι ότι ακόμη και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του σηματοδοτούν ότι είναι πρόθυμοι να τορπιλίσουν μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν.

Κάποιοι έχουν ακόμη και έναν αντικαταστάτη στο μυαλό τους: τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Και αυτή είναι μια επιλογή που προωθεί το Παρίσι.

Σε πολλαπλά σχόλια τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμοι Σοσιαλιστές, συμπεριλαμβανομένου του Σολτς και της κυρίαρχης υποψήφιας του SPD για τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, η Καταρίνα Μπάρλεϊ απείλησαν να γυρίζουν την πλάτη στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν εάν αποδεχτεί την υποστήριξη της σκληρής δεξιάς για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν θα συνεργαστούμε με την ακροδεξιά», είπε η Μπάρλεϊ στο Politico, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Renew Europe, των Πρασίνων και της Αριστεράς ότι «δεν θα συνεργαστούν ποτέ ούτε θα σχηματίσουν συνασπισμό με την ακροδεξιά και ριζοσπαστικά κόμματα σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Το σχόλιο ήταν το τελευταίο σημάδι του συναγερμού των αριστερών κομμάτων για τη στάση της φον ντερ Λάιεν για το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, το οποίο ανήκει στη δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει πει ότι εάν αποτύχει να εξασφαλίσει πλειοψηφία με την υποστήριξη κεντροαριστερών και φιλελεύθερων νομοθετών μετά τις εκλογές στην ΕΕ, θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ECR.

Την Παρασκευή, ο Σολτς προειδοποίησε τη φον ντερ Λάιεν ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας: «Όταν σχηματιστεί η επόμενη Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που θα χρειάζεται την υποστήριξη της ακροδεξιάς». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος τρόπος για να καθιερωθεί μια προεδρία της Επιτροπής θα είναι να βασιστεί στα παραδοσιακά κόμματα».

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Νίκολας Σμιτ, ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις εκλογές στην ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή: «Η φον ντερ Λάιεν θέλει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί ακροδεξιοί και κακοί ακροδεξιοί».

Η Μελόνι είναι «εξαιρετικά δεξιά πολιτικά» και το όραμά της «δεν είναι σίγουρα μια ισχυρή, ολοκληρωμένη Ευρώπη», είπε ο Σμιτ. «Για την κα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, είναι μάλλον συντηρητική».

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Σολτς και οι Γερμανοί Σοσιαλιστές θα απορρίψουν μια δεύτερη θητεία για τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν — και ποιον θα μπορούσαν να έχουν κατά νου για να την αντικαταστήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντράγκι έλαβε την υποστήριξη ενός από τους στενότερους συμμάχους του Εμανουέλ Μακρόν, του Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτή από το φιλελεύθερο κόμμα της Αναγέννησης του Γάλλου προέδρου που είναι γνωστό ότι έχει άμεση επαφή με τη γαλλική προεδρία.

Ερωτηθείς από το Politico εάν η Γαλλία υποστηρίζει την εκλογή της φον ντερ Λάιεν, ο Κανφίν είπε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει έναν ρόλο».

Ο Μακρόν εδώ και καιρό φημολογείται ότι κάνει ελιγμούς για να βάλει τον Ντράγκι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ — και τώρα φαίνεται να έχει συμμάχους στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η Μόσχα αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως την πραγματική εξουσία στο Αφγανιστάν

Politico: Αυτοί είναι οι -πραγματικά- θυμωμένοι αγρότες που απειλούν τις Βρυξέλλες με νέες κινητοποιήσεις

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Τέξας, Αρκάνσας, Οκλαχόμα και Κεντάκι – Τουλάχιστον 14 νεκροί (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 14:45