ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 12:03
MENU CLOSE

Αϊτή: Πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο - Συγκλονίζεται από κύμα βίας η χώρα

09.03.2024 07:33

Αναφορές για σφοδρά πυρά κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων EFE, καθώς η χώρα της Καραϊβικής συγκλονίζεται από κύμα βίας που κλιμακώθηκε ραγδαία εν τη απουσία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Η κρίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Ανρί στην Κένυα για διαβουλεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη στην Αϊτή διεθνούς δύναμης που θα βοηθούσε τις αϊτινές υπηρεσίες ασφαλείας να καταπολεμήσουν τις συμμορίες.

Η δέσμευση Ανρί που δεν υλοποιήθηκε

Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος κυβερνά την Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2022, είχε δεσμευτεί πως θα παρέδιδε την εξουσία στις αρχές Φεβρουαρίου. Αργότερα όμως υποστήριξε ότι έπρεπε πρώτα να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, προκειμένου να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αϊτής «επείγουσα» πολιτική μετάβαση, καθώς οι συμμορίες δηλώνουν απροκάλυπτα πως επιδιώκουν την ανατροπή του.

Λόγω των ταραχών ο Αριέλ Ανρί δεν έχει επιστρέψει στην Αϊτή και βρίσκεται επί του παρόντος στο Πουέρτο Ρίκο.

Διαβάστε επίσης:

«Ποτέ δεν ξεχνώ», «ποτέ ξανά»: Οι ηγεσίες των κρατών χαμηλότερες των προσδοκιών των κοινωνιών τους, που αγωνιούν

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί για επικείμενη επίθεση στη Μόσχα από «εξτρεμιστές»

Πτήση «φάντασμα» MH370: Δέκα χρόνια από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 12:02
Exit mobile version