search
ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 21:31
MENU CLOSE

Άκης Σκέρτσος στο topontiki.gr: Αυξημένη η ευθύνη των υπουργών στο ν/σ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Η αντιπολίτευση οφείλει συναίνεση 

15.01.2024 07:45
SKERTSOS

Το πλαίσιο και τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει η κυβέρνηση και ο ίδιος τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρουσιάζει σήμερα στο topontiki.gr ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Έχοντας αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να συναντηθεί και να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα ως αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σκέρτσος διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν πάει να εφαρμόσει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση γύρω από τα συγκεκριμένα δικαιώματα, αλλά «όσα αποτελούν κοινό τόπο και εμπειρία στην υπόλοιπη δυτική και νότια Ευρώπη, χωρίς να επεκτείνουμε το δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι δηλαδή το οποίο είναι αμφιλεγόμενο και δεν έχει λυθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος στις διαφωνίες και πώς τις αντιμετωπίζει το Μαξίμου, ξεκαθαρίζει ότι «ο Πρωθυπουργός έρχεται με όρους κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, και γι’ αυτό δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τις ιδέες, τις ταυτότητες, τις πολιτικές αντιλήψεις ή την θρησκευτική πίστη δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο και γι’ αυτό δίνουμε την ελευθερία στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Διαμηνύει όμως με νόημα ότι «οι υπουργοί, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προφανώς έχουμε μια αυξημένη ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουμε ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα οι υπουργοί δεν παύουν να είναι και βουλευτές».

Για τον Αντώνη Σαμαρά και τις διαφορετικές του απόψεις σημειώνει ότι «έχει κάθε δικαίωμα να τις εκφράζει και να τις υπερασπίζεται…».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης «που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα των δικαιωμάτων», όπως λέει, τονίζει ότι «έχουν κι αυτά μια αυξημένη υποχρέωση να προσέλθουν σ’ αυτή την ψηφοφορία με  ένα πνεύμα συναινετικό χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς».

Όσο για την εκκλησία, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει ότι έχει «βιώσει την Εκκλησία ως μια ανοιχτή αγκαλιά αγάπης και ανεκτικότητας» σημειώνοντας ότι «οι ακραίες διατυπώσεις αφορούν και επιτίθενται σε ανθρώπους, σε συναισθήματα, σε οικογένειες, σε παιδιά και μπορεί να στιγματίσουν για πάντα ανθρώπινες ψυχές. Θεωρώ επομένως, ότι και η Εκκλησία με τη φωτισμένη ηγεσία που έχει, μπορεί να δώσει αυτό το παράδειγμα της ήπιας διαφωνίας χωρίς κοινωνικούς διχασμούς. Οι ρόλοι άλλωστε πολιτείας και εκκλησίας είναι διακριτοί και αυτό το πρεσβεύει και το υποστηρίζει πρώτη η ίδια η Εκκλησία». 

Η συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής: 

  • Για ποιο λόγο  είστε εισηγητής σε αυτό το νομοσχέδιο; 

Γιατί το πιστεύω. Διότι θεωρώ, όπως έχουμε πει, ότι η εντολή που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση στην τρέχουσα θητεία είναι να κλείσουμε βασικές εκκρεμότητες του παρελθόντος που κρατούν την Ελλάδα σε απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία είναι πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφής, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και εν τέλει πιο ισχυρή.

Και νομίζω πρέπει να ορίσουμε εκ νέου τι σημαίνει συνεκτική κοινωνία και ισχυρό έθνος. Ισχυρό έθνος είναι το έθνος, το οποίο δεν αφήνει κανέναν εκτός της πολιτειακής, κοινωνικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το έθνος και η κοινωνία, όπου δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι και αόρατες κοινωνικές ομάδες που δεν τους αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. 

Επομένως, όταν μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη, πρέπει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωση να προσθέτουμε τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Διότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για αύξηση του ΑΕΠ ή για αύξηση των εισοδημάτων, αν δεν υπάρχει μια βασική αυτονόητη κατάκτηση: Ο καθένας να μπορεί να ζει σε αυτή την ισχυρή οικονομία, τη ζωή του όπως επιθυμεί. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε όλοι πιο ελεύθεροι και γι’ αυτό πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ευτυχισμένοι.  

  • Υπήρξε μια ολόκληρη συζήτηση για το αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Και αυτοί που την έκαναν είχαν μια λογική στο μυαλό τους. Να πάρει πρώτα η Νέα Δημοκρατία τις ψήφους των πολιτών στις ευρωεκλογές και μετά να φέρει τον συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να μην υποστεί πολιτικό κόστος στις εκλογές. Υπήρξε αυτή η λογική στο μυαλό του πρωθυπουργού; Και τι απαντάτε σε αυτούς που είχαν αυτή τη λογική;

Η νέα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα κόμμα αρχών. Δεν είναι ένα κόμμα καιροσκοπισμού που θα επιχειρήσει να υφαρπάξει τις ψήφους των πολιτών στη βάση μιας θολής ατζέντας και μετά θα αλλάξει τις θέσεις της. Είμαστε το κόμμα και η κυβέρνηση της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Το απέδειξε άλλωστε αυτό ο πρωθυπουργός όταν εξάντλησε την προηγούμενη θητεία παρότι πολλοί προεξοφλούσαν ότι δεν θα το κάνει. Είμαστε το κόμμα και η κυβέρνηση που πιστεύουμε στο μότο “το είπαμε και το κάναμε”. 

Η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη θητεία και υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μαΐου και του Ιουνίου, με το οποίο υπερψηφιστήκαμε. Λάβαμε μια εντολή να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Με αυτό το πρόγραμμα κατέβηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

  • Φαντάζομαι αυτή είναι η απάντηση στον κ. Βελόπουλο που λέει ότι δεν το είχατε πει προεκλογικά.

Το είχαμε πει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός πολλές φορές. Είναι γραμμένο στο πρόγραμμά μας και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει εντός της τρέχουσας θητείας την ισότητα στο γάμο. Επομένως όλη η υπόλοιπη συζήτηση θεωρώ ότι παρέλκει και είναι ζήτημα στοιχειώδους συνέπειας και αξιοπιστίας μεταξύ λόγων και έργων.

  • Σας προβληματίζει το γεγονός ότι θα είστε εισηγητής ενός νομοσχεδίου, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και θα έχετε απέναντί σας βουλευτές που μπορεί να πουν ότι ο Σκέρτσος επειδή δεν έχει πολιτικό  κόστος από αυτή την ιστορία, μπορεί να το  υπερασπιστεί άλλα εμείς που μας απειλούν, οι παπάδες, οι τοπικές κοινωνίες και δεν ξέρω και τι άλλο, θα έχουμε κόστος και γι αυτό φοβόμαστε να το ψηφίσουμε;

Καταλαβαίνω και σέβομαι απόλυτα την αντίθετη άποψη. Βλέπω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο διχάζει και την ελληνική κοινωνία και τα κόμματα οριζόντια. Βλέπουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός, ως ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και ηγέτης, δεν έρχεται με όρους πολιτικής κατίσχυσης σε αυτό το ζήτημα. Δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε έναν ταυτοτικό πόλεμο όπου η μια πλευρά θα επιχειρήσει να επικρατήσει έναντι της άλλης. Το αντίθετο. Ο Πρωθυπουργός έρχεται με όρους κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, και γι’ αυτό δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τις ιδέες, τις ταυτότητες, τις πολιτικές αντιλήψεις ή την θρησκευτική πίστη δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο και γι αυτό δίνουμε την ελευθερία στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Όμως ταυτόχρονα λέμε ότι ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος δικαίου οφείλει να εφαρμόζει και να κατοχυρώνει και αυτά τα δικαιώματα. Η Ελλάδα έρχεται μετά από δύο και πλέον δεκαετίες σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια, να υιοθετήσει και να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα, τα οποία οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό τα απολαμβάνουν, αλλά όταν έρχονται στην Ελλάδα τα στερούνται. Ως ένα φιλελεύθερο κόμμα και μια κυβέρνηση που εμφορείται από πολιτικό ρεαλισμό και έχει ως αποστολή να δίνει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούμε να γυρίσουμε το βλέμμα από μια άδικη κοινωνική πραγματικότητα. Είναι άδικο να είσαι παντρεμένος και γονιός σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να μην αναγνωρίζεσαι ως παντρεμένος και γονιός στην Ελλάδα. Είναι άδικο να είσαι ένα παιδί που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα κληρονομιάς, γονικής προστασίας και διατροφής με τα υπόλοιπα παιδιά επειδή μεγαλώνεις σε μια οικογένεια ομόφυλων γονιών. Αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί σε 22 χώρες της Ευρώπης. 

  • Είπατε για την κομματική πειθαρχία. Διάβασα στα ΝΕΑ το άρθρο που είχε ο κ. Γεωργιάδης στο οποίο λέει ότι θεωρεί απολύτως αυτονόητο να το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές το νομοσχέδιο, αλλά πολύ περισσότερο οι υπουργοί. Και υπάρχει εδώ μια συζήτηση αν τελικά στους υπουργούς πρέπει να μπει κομματική πειθαρχία ή αν μπορεί ένας υπουργός να περνάει ένα νομοσχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο και να έχει την πολυτέλεια να λέει μετά δεν το ψηφίζω.

Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Οι υπουργοί, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προφανώς έχουμε μια αυξημένη ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουμε ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα οι υπουργοί δεν παύουν να είναι και βουλευτές.

  • Δηλαδή, την ώρα της ψηφοφορίας θα υπερνικήσει η ιδιότητα του βουλευτή για ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου ή ιδιότητα του υπουργού;

Θεωρώ πως  αυτή είναι μια άκαιρη συζήτηση προς το παρόν. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε με όλη τη σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης είναι να φωτίσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία αυτή η παρέμβαση. Γιατί είναι επίκαιρη να γίνει τώρα, να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Διότι δεν πάμε να εφαρμόσουμε μια μαξιμαλιστική προσέγγιση γύρω από τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Πάμε να εφαρμόσουμε όσα αποτελούν κοινό τόπο και εμπειρία στην υπόλοιπη δυτική και νότια Ευρώπη, χωρίς να επεκτείνουμε το δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι δηλαδή το οποίο είναι αμφιλεγόμενο και και δεν έχει λυθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Μήπως τελικά αυτοί που διαφωνούν με το νομοσχέδιο επί της ουσίας δεν συμφωνούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα οι άνθρωποι ασχέτως της σεξουαλική τους επιλογής; Μήπως το πράγμα, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, είναι ιδεολογικό και πολιτικό και δεν έχει να κάνει ούτε με τα παιδιά που επικαλούνται ούτε με οτιδήποτε άλλο; Μήπως  θεωρούν όπως και ένα κομμάτι της Εκκλησίας ότι η διαφορετική  σεξουαλική επιλογή είναι κάτι μη αποδεκτό;

Δεν θα ήθελα να μπω σε ερμηνείες ως προς το γιατί διαφωνεί κάποιος. Επαναλαμβάνω ότι σέβομαι απόλυτα την αντίθετη άποψη. Είναι σύνθετα ζητήματα αυτά. Χρειάζεται να γίνει σε βάθος συζήτηση και ενδοσκόπηση, ατομικά και συλλογικά για να αναθεωρήσουμε μια άποψη την οποία έχουμε πάρει από το σπίτι μας, από την οικογένεια, από το σχολείο, από την εκκλησία. Όμως να πω ότι και το να αλλάζουμε απόψεις, όπως έχει πει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος το 1982 στη συζήτηση για την τότε αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου που είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι κάτι αδόκιμο στην πολιτική ζωή. Το αντίθετο. Διότι δείχνει ότι δεν είμαστε απολιθωμένοι και δεν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Οι κοινωνίες προχωρούν προς τα μπρος, τα δικαιώματα διευρύνονται συνεχώς και οφείλουμε να ρυθμίζουμε την κοινωνική πραγματικότητα με έναν τρόπο δίκαιο που δεν θα αφήνει έξω από τα τείχη της πολιτείας κοινωνικές ομάδες.  Και θεωρώ πως πρέπει να επαναλάβω ότι η νομοθέτηση  αφορά και 

την προστασία παιδιών που σήμερα υπάρχουν σε ελληνικές οικογένειες και αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός «κατώτερου θεού» που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων οικογενειών.

  • Έχετε τη συναίσθηση ότι το νομοσχέδιο που θα εισηγηθείτε είναι ένα νομοσχέδιο που αποτελεί πραγματικά ένα σημείο καμπής και για την κεντροδεξιά. Γιατί είναι η πρώτη φορά που νομοθετεί μια τέτοια μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκιο αυτή η παράταξη; Αλλά  κομβικό  και για την ίδια τη χώρα. Διότι την πάει σε ένα άλλο επίπεδο ευρωπαϊκό. Και το λέω αυτό γιατί  πολλές ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες που έχουν παιδιά μιλούν για μια μέρα σταθμό στη ζωή και τα δικαιώματά τους αναφερόμενοι στην ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. 

Ναι, έχω πλήρη συναίσθηση της ιστορικής σημασίας και της ευθύνης που κουβαλάει αυτή η πολιτική απόφαση. Με τιμά το γεγονός ότι θα αναλάβω να το εισηγηθώ και θα προσπαθήσω να το κάνω με όλη τη σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτή τη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση.

  • Θα υπάρξει ένα δεύτερο όχι από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Το πρώτο ήταν στην τροπολογία για τους μετανάστες. Το δεύτερο θα είναι σε αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο ο κ. Σαμαράς είπε ότι  θα μιλήσει, δεν θα ψηφίσει απλά αλλά και  θα μιλήσει στη Βουλή. Θεωρείτε ότι επειδή δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, ο πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επηρεάσει όσους βουλευτές μπορεί στη δική του πλευρά, στο όχι δηλαδή  και όχι στην αποχή, όπως ζήτησε  ο πρωθυπουργός;

Το έχω πει πολλές φορές και δημόσια στο παρελθόν ότι σέβομαι απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά. Έχω υπάρξει συνεργάτης του την περίοδο 2012 -2014 στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια εκείνης της περιόδου και θεωρώ ότι είναι σαφής και ξεκάθαρος ως προς τις απόψεις που εκφράζει. Έχει κάθε δικαίωμα να τις εκφράζει και να τις υπερασπίζεται. Η Νέα Δημοκρατία ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας. Υπάρχουν αυτές οι απόψεις στην κοινωνία. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ταυτίζεται με αυτές. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό αυτές οι απόψεις να ακουστούν εντός της Βουλής. Η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να διασταυρώνονται και οι αντίθετες απόψεις και τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών με βάση τη συνείδησή τους να ορίζουν ποια είναι η πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί.

  • Δευτέρα και Τρίτη θα βρεθείτε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλα στελέχη για να κάνετε αυτό που εμείς οι δημοσιογράφοι λέμε πολιτικό μασάζ στους βουλευτές που διαφωνούν. Θα είναι μαζί σας ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης.  Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε από μια άλλη πολιτική αφετηρία και σήμερα βρίσκεται μαζί σας στην ίδια πλευρά και μάλιστα με ένα άρθρο του στα ΝΕΑ καλεί όλους τους βουλευτές να το ψηφίσουν. Περιμένατε αυτή τη συμπόρευση με τον κ.Γεωργιάδη; Τι θα πείτε στους βουλευτές; Με ποιο επιχείρημα θα προσπαθήσετε να τους πείσετε;

Δεν μιλάμε για πολιτικό μασάζ ή για πολιτική κατήχηση. Μιλάμε για την πάγια διαδικασία ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για κάθε νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται στη Βουλή. Ο επισπεύδων Υπουργός έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα άρθρα και να φωτίσει ή να απαντήσει σε ερωτήσεις και  απορίες. Θα έχουμε μαζί μας και την νομοπαρασκευαστική ομάδα. Θα έχουμε μαζί μας επίσης  τους δύο αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Τιμώ και τους δύο αντιπροέδρους και τους σέβομαι απόλυτα. Και τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Συμπορεύομαι  προσωπικά μαζί τους εδώ και δέκα χρόνια είμαστε  στην ίδια πλευρά της ιστορίας, στην ίδια πολιτική και ιδεολογική όχθη, στην ίδια κυβέρνηση και θεωρώ ότι υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες της Ελλάδας του πραγματισμού, της υπευθυνότητας, της φιλοδοξίας να γίνουμε μια καλύτερη χώρα, πιο ευρωπαϊκή, πιο δίκαιη, πιο ισχυρή και πιο ενωμένη.

  • Πολλοί βουλευτές που έχουν τη διάθεση να ψηφίσουν λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι φοβούνται να το κάνουν, διότι οι τοπικοί ιεράρχες τους απειλούν ότι στις εκλογές θα στηρίξουν μόνο τους βουλευτές που θα ψηφίσουν όχι. Πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια της Εκκλησίας για να σταματήσουν αυτές οι απειλές στην περιφέρεια από τοπικούς ιεράρχες κατά βουλευτών;

Ως Χριστιανός Ορθόδοξος προσωπικά σέβομαι και τιμώ το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της Εκκλησίας. Έχω βιώσει την Εκκλησία ως μια ανοιχτή αγκαλιά αγάπης και ανεκτικότητας και θεωρώ ότι σε αυτή τη δύσκολη συζήτηση που επαναλαμβάνω, έχει ισχυρές απόψεις από την πλευρά του «όχι», πρέπει να προσέλθουμε με ένα πνεύμα συναινετικό, χωρίς κορώνες, χωρίς χαρακτηρισμούς. Διότι οι ακραίες διατυπώσεις αφορούν και επιτίθενται σε ανθρώπους, σε συναισθήματα, σε οικογένειες, σε παιδιά και μπορεί να στιγματίσουν για πάντα ανθρώπινες ψυχές. Θεωρώ επομένως, ότι και η Εκκλησία με τη φωτισμένη ηγεσία που έχει, μπορεί να δώσει αυτό το παράδειγμα της ήπιας διαφωνίας χωρίς κοινωνικούς διχασμούς. Οι ρόλοι άλλωστε πολιτείας και εκκλησίας είναι διακριτοί και αυτό το πρεσβεύει και το υποστηρίζει πρώτη η ίδια η Εκκλησία. 

  • Και κάτι τελευταίο όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Κασελάκης πήρε αρχικώς μια καθαρή θέση. Μετά υπήρξε αυτό το κλίμα που είδαμε στο κόμμα του. Παρά ταύτα, φαντάζομαι και για εκείνον είναι ένα νομοσχέδιο που έχει να κάνει και με την ίδια την προσωπική του πορεία στα πράγματα. Το Ναι που έχει πει και το επανέλαβε και χθες βοηθά την κυβέρνηση και στο επίπεδο της ψηφοφορίας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού κλίματος που διαμορφώνεται;

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών δικαιωμάτων θεωρώ ότι υπερβαίνει τα στενά γεωγραφικά όρια των κομμάτων και νομίζω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα των δικαιωμάτων έχουν κι αυτά μια αυξημένη υποχρέωση να προσέλθουν σ’ αυτή την ψηφοφορία με  ένα πνεύμα συναινετικό χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς. Όπως σήμερα μετά από 40 χρόνια θεωρούμε αυτονόητες τις αλλαγές που έγιναν στο οικογενειακό δίκαιο στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, έτσι θα συμβεί μετά από λίγα χρόνια και για αυτή τη νέα μεταρρύθμιση. 

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση συνεχώς συμπιέζει το λαϊκό εισόδημα – Δυναμώνει η οργή»

ΜΕΡΑ25: Άκρως επικίνδυνη η καταδίκη Λαφαζάνη σε 18 μήνες φυλακή

Καραγκούνης: Στη θέση του Βορίδη θα έφευγα από την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30.06.2024 21:30