search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 01:10
MENU CLOSE

Δυτική Όχθη: Τετραπλασιάστηκε η υποστήριξη στη Χαμάς – Αποκαλυπτική έρευνα για τις τάσεις στην παλαιστινιακή κοινωνία

22.12.2023 06:02
dytiki oxthi

Στην κεντρική πλατεία αλ-Μανάρα, στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούν οι τεράστιες φωτογραφίες από την καταστροφή στην Γάζα.

«Αυτή η καταστροφή δείχνει την συνείδηση του κόσμου», είναι το σύνθημα που συνοδεύει μια φωτογραφία διασωστών που επιχειρούν σε κάποια ερείπια στη Γάζα. Σε μιαν άλλη φωτογραφία απεικονίζονται ασθενοφόρα έξω από ένα νοσοκομείο και από κάτω υπάρχει το σύνθημα-  «Οι ήρωες απαιτούν δράση- σταματήστε την σφαγή στη Γάζα».

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία βρίσκεται το γραφείο του Χαλίλ Σικάκι, του επικεφαλής του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (PCPSR), το οποίο μόλις έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για τις τάσεις στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Η έρευνα στηρίχτηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις με 750 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και 481 στην Λωρίδα της Γάζας. Οι συνεντεύξεις στη Γάζα έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκεχειρίας, όταν μπόρεσαν να μετακινηθούν με σχετική ασφάλεια οι συνεργάτες του (PCPSR).

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν «σωστή» η απόφαση της Χαμάς να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, ενώ αρνητική απάντηση έδωσε το 22%.

«Όμως κανένας δεν θα πρέπει να δει αυτό το αποτέλεσμα ως υποστήριξη για οποιαδήποτε αγριότητα μπορεί να διαπράχθηκε από την Χαμάς εκείνη τη μέρα», επισημαίνει ο Χαλίλ Σικάκι. «Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία επιλογή που τους έχει προσφερθεί και έτσι ο ένοπλος αγώνας είναι το μόνο μέσο που έχουν για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και της ισραηλινής κατοχής», προσθέτει.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από βασικά ερωτήματα της έρευνας, που έδειξαν ότι το 80% των Παλαιστίνιων θεωρεί ότι είναι έγκλημα πολέμου οι δολοφονίες γυναικών και παιδιών, αλλά πάνω από τους μισούς πιστεύουν πως δεν έχουν εναλλακτική πέραν του ένοπλου αγώνα για να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

Συγκεκριμένα, στην  Γάζα η υποστήριξη στον ένοπλο αγώνα αυξήθηκε ελαφρά- από το 50% τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 56% τον Δεκέμβριο του 2023. Στη Δυτική Όχθη η υποστήριξη στην ένοπλη πάλη αυξήθηκε σημαντικά- από το 35% τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 54% τον Σεπτέμβριο του ΄23 και στο 68% αυτόν τον μήνα.

Ο Χαλίλ Σικάκι επισημαίνει ότι η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των Παλαιστίνιων της Δυτικής Όχθης που υποστηρίζουν τον ένοπλο αγώνα πρέπει να αποδοθεί και στην κλιμάκωση των επιθέσεων που δέχονται από εβραίους εποίκους μετά την 7η Οκτωβρίου.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για την υποστήριξη της Χαμάς στην παλαιστινιακή κοινωνία: Στη Δυτική Όχθη η υποστήριξη προς την Χαμάς σχεδόν τετραπλασιάστηκε και από το 12% πήγε στο 44% στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών. Στην Γάζα, αντίθετα, η υποστήριξη προς την Χαμάς είναι σχεδόν σταθερή: τον Σεπτέμβριο ήταν στο 38% και σήμερα βρίσκεται στο 42%.

Αντίθετα μειώνεται σημαντικά η επιρροή της Φάταχ, του προέδρου Αμπάς, που από το 26% έπεσε στο 17% το τελευταίο τρίμηνο. Μάλιστα η υποστήριξη προς τον ίδιο τον Αμπάς είναι τόσο μικρή, που στην πραγματικότητα θεωρείται πρόσωπο απολύτως αναξιόπιστο.

Ωστόσο η απαξίωση της Φάταχ και του Αμπάς και η αύξηση της επιρροής της Χαμάς δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Παλαιστίνιων θα ήθελαν να δουν την Χαμάς να κυβερνά τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 38% των Παλαιστίνιων στην Γάζα θα ήθελε την αποκατάσταση της εξουσίας της Χαμάς μετά τον πόλεμο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν βλέπουν κάποιου είδους πολιτικό ορίζοντα.

Και γι’αυτό η πλειοψηφία των Παλαιστίνιων πιστεύουν ότι μόνο με πλήγματα κατά των Ισραηλινών θα τερματιστεί η κατοχή και θεωρούν την Χαμάς ως την μόνη δύναμη που είναι ικανή να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όπως λέει ο Χιλάλ Σικάκι, εκτιμώντας ότι από την στιγμή που θα δοθεί στους Παλαιστίνιους η δυνατότητα να διαπραγματευθούν με πολιτικούς όρους μία βιώσιμη ειρήνη, θα αρχίσει να μειώνεται και ο ρόλος της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι σε ποσοστό 34% αποδέχονται τη  λύση των δύο κρατών, ποσοστό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 32% του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι σε ποσοστό 70% δεν πιστεύουν τον αμερικανό πρόεδρο, Μπάιντεν, που θεωρητικώς τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης:

 Σοκαρισμένος δηλώνει ο Τσέχος πρόεδρος για το μακελειό στην Πράγα

Ισλανδία: Απόκοσμες εικόνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου – Η ροή της λάβας μπορεί να συνεχιστεί για μήνες, προειδοποιούν ειδικοί

Κομισιόν: Χαρακτηρίζει ανθεκτική την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 00:53