search
ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 18:56
MENU CLOSE

Προβληματικό το περιβόητο panic button: Λειτουργεί μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

07.12.2023 11:00
kinito_new

Τουλάχιστον ελλειμματική αποδεικνύεται η λειτουργία του panic button, της ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο που ενημερώνει αυτόματα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. 

Όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή δεν έχει πανελλαδική κάλυψη αλλά λειτουργεί πιλοτικά μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη της λειτουργίας του και συγκεκριμένα από το χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου 2023 έως 22 Νοεμβρίου 2023, δικαιούχοι της εφαρμογής ήταν 3.142 γυναίκες και μόνο 817 έκαναν εγγραφή στο το panic button και 134 γυναίκες το χρησιμοποίησαν στέλνοντας αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αστυνομία.

Τη συγκεκριμένη εφαρμογή είχαν εγκαταστήσει οι αστυνομικοί και στο κινητό της 43χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα από τον 71χρονο σύντροφό της, χωρίς να προλάβει ποτέ να την ενεργοποιήσει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Οκτωβρίου του 2023 έχουν καταγγελθεί συνολικά στις Αρχές 9.860 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8.409 θύματα ήταν γυναίκες.

Η εφαρμογή του panic button χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛΑΣ σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο panic button

Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

  • Αριθμητικό Κωδικό
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
  • Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
  • Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
  • Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.

Πώς λειτουργεί το panic button

Το θύμα ενδοοικογενειακής βίας πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno λόγω αλλεργιογόνου (photos)

Αράχωβα: Μόλις 4 αστυνομικοί στο τοπικό τμήμα – Η ΕΛΑΣ ψάχνει… εθελοντές για απόσπαση μετά την υπόθεση Όλιβερ

Δολοφονία Όλιβερ: Πρώην παίκτης του Survivor ξεσπά για τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν – «Δεν ήμουν στην Αράχωβα» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29.06.2024 18:56