search
ΤΕΤΑΡΤΗ 26.06.2024 21:07
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί ξαναμπήκε στο τραπέζι η συζήτηση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

25.11.2023 08:38
palestini leykos oikos – new

Εδώ και χρόνια το Παλαιστινιακό και ιδιαίτερα το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, έδειχνε να έχει ξεχαστεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηγέτες.

Το Ισραήλ δεν έδειχνε καμία διάθεση να συζητήσει κάποια βιώσιμη λύση και οι δυτικοί ηγέτες δεν ασκούσαν καμία πίεση στο Τελ Αβίβ για ειρηνική διέξοδο από το καθεστώς της κατοχής και του απαρτχάιντ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ωστόσο, η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και την άνευ προηγουμένου επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Μόσχα, το Πεκίνο, η Άγκυρα, κάποιες αραβικές χώρες και οι περισσότερες χώρες από την ομάδα των BRICS μιλούν πλέον για την ανάγκη λύσης δύο κρατών ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Ωστόσο Παλαιστίνιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυτικοί ηγέτες που βάζουν στο τραπέζι το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δεν εκκινούν από την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως μία λύση, ούτε από την υπεράσπιση του Δικαίου, αλλά μάλλον από φόβο ότι η αναζωπύρωση της παλαιστινιακής αντίστασης μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του πολιτικού πεδίου και σε μαξιμαλιστικούς στόχους από την πλευρά των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Γιατί ανησυχεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 20 Νοεμβρίου, μετά την επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους». Προσθέτοντας μάλιστα ότι «παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οφείλουμε να εστιάσουμε στην σταθεροποίηση στην Γάζα και στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε τις έντονες ανησυχίες των Βρυξελλών για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και στις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι ίσως η πιο σαφής τοποθέτηση από δυτικό αξιωματούχο, ως προς τους λόγους για τους οποίους μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η λύση των δύο κρατών- ο στόχος είναι η στήριξη του Ισραήλ. Ίσως μάλιστα και η προστασία του κράτους αυτού, από τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν αποφέρει τις εγγυήσεις για «ειρηνικό εποικισμό», αλλά τροφοδοτεί εξτρεμιστικές θέσεις σε όλες τις πλευρές. Και αυτό σε τελική ανάλυση αποτελεί κίνδυνο για τη δυτική κυριαρχία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Παλαιστίνιοι και το Παλαιστινιακό επιστρέφουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, έχουν ταράξει την βαλτώδη κατάσταση που επικρατούσε και έστειλαν το μήνυμα ότι κανένα κράτος- ούτε καν το Ισραήλ- δεν είναι άτρωτο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ φαίνεται πως έχει καταλάβει πολύ καλά το διακύβευμα και ανησυχεί πρωτίστως για το ίδιο το Ισραήλ.

Το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους  θα συζητείται ολοένα και περισσότερο, όσο σιωπούν τα όπλα και επικρατούν πιο νηφάλιες φωνές. Το κατά πόσο η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις θέσεις του Μπορέλ και άλλων διπλωματών είναι άλλο ζήτημα. Ίσως προηγηθεί η «εκκαθάριση» του πολιτικού πεδίου, στο εγγύς μέλλον, ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω διεργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας δεν είναι διαπραγματεύσιμο, λέει ο Μιλέι

Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Νότια Κορέα: Ισόβια στην 23χρονη που μαχαίρωσε και διαμέλισε μία άγνωστη γυναίκα «από περιέργεια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.06.2024 21:05