search
ΠΕΜΠΤΗ 27.06.2024 02:22
MENU CLOSE

Με τους χειρότερους οιωνούς το ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ – Τα διπλωματικά αδιέξοδα και η οργή των Αράβων

18.10.2023 11:19
joe biden airforce one

Με την ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Λωρίδα της Γάζας, την ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου να εντείνεται και τους Άραβες ηγέτες να ακυρώνουν την συνάντηση που είχε προγραμματιστεί μαζί του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μετέβη στο Ισραήλ σε μία άνευ προηγουμένου επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη, γράφει ο Μπεν Σάμουελς, ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz στην Ουάσινγκτον, περιγράφοντας σε λίγες σειρές τον αγώνα με τον χρόνο που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να προλάβει τα χειρότερα.

Ο ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας τονίζει την δυσκολία της επίσκεψης Μπάιντεν και μόνο από το γεγονός ότι το πρόγραμμα των επαφών του περικόπηκε πριν καν απογειωθεί το Air Force One από τις ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες

Ο αναλυτής της Haaretz, Άμος Χάρελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι «πλήρης εταίρος στην πολεμική προσπάθεια και επιδιώκουν να προστατεύσουν το Ισραήλ από τους εχθρούς τους, αλλά και από τον εαυτό του». «Οι Αμερικανοί έχουν προσδοκίες από το Ισραήλ, κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να αποδείξουν ότι έχουν συνέλθει από την καταστροφή» που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς». Ο Άμος Χάρελ τονίζει επίσης ότι «οι άνθρωποι του προέδρου Μπάιντεν ενδιαφέρονται και για την επόμενη μέρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου δεν εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στο τι θα πρέπει να γίνει την επομένη, αφού το Παλαιστινιακό επανήλθε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο διπλωματικό προσκήνιο.

Ωστόσο ο Πολ Άνταμς, γράφει στο BBC ότι «οι οιωνοί της επίσκεψης Μπάιντεν δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι», μετά το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας και τις αλληλοκατηγορίες Χαμάς και Ισραήλ για το τι ακριβώς συνέβη.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έδειξε εμφανή αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση, από την έδρα του στη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε το Ισραήλ για «ασυγχώρητο έγκλημα» και κήρυξε τριήμερο πένθος. Αλλά την ίδια ώρα πλήθη διαδηλώνουν στις αραβικές πόλεις και στην Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την οργή τους για το έγκλημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, που συνιστά σαφέστατη παραβίαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων εμπλοκής και προστασίας των αμάχων.

Διαδηλώσεις έγιναν στη Δυτική Όχθη, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του Μαχμούτ Αμπάς, και στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Λιβύη, το Ιράν και την Τουρκία.

Υπό αυτές τις συνθήκες «η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη», σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέρεμι Μπάουεν.

«Η προσωπική παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν πάντα ένα στοίχημα. Η καταστροφή του νοσοκομείου Αλ Αχλί το κάνει πιο δύσκολο. Θέλει συγχρόνως να προστατεύσει και να υποστηρίξει το Ισραήλ και να μειώσει την ανθρωπιστική καταστροφή για τους άμαχους στην Γάζα», γράφει ο Τζέρεμι Μπάουεν. Αλλά ο στόχος του Μπάιντεν είναι δύσκολος, αφού είναι βέβαιο πως δεν πείθει τους Παλαιστίνιους, αλλά ούτε τις ηγεσίες αραβικών κρατών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επέρριψαν ευθύνες στο Ισραήλ για το τυφλό χτύπημα στο νοσοκομείο.

Αραβική οργή

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο ο θυμός που προκάλεσε η σφαγή στο Αλ Αχλί θα αυξήσει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου, σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC.

Ήδη ακυρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής- εξέλιξη ενδεικτική της οργής που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει μόνο αν όλοι συμφωνούσαν «να σταματήσει ο πόλεμος και οι σφαγές Παλαιστινίων».

Ο Μπάιντεν έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι είναι «βαθύτατα θλιμμένος»  από την έκρηξη στο νοσοκομείο και έδωσε εντολές στο επιτελείο του «να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη».

Το καλύτερο αποτέλεσμα στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να συμφωνηθεί το πλαίσιο για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στην Γάζα, μέσω της Ράφα.

Στο μεταξύ στα Ηνωμένα Έθνη το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται ότι θα ψηφίσει επί ενός σχεδίου απόφασης που συντάχθηκε από την Βραζιλία, με την οποία θα ζητείται «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας. Στην ίδια λογική ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους».  Πιθανότατα η έκκληση του γγ του ΟΗΕ και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποδειχτούν γι άλλη μια φορά άνευ σημασίας, εφόσον στο Ισραήλ κυριαρχεί η λογική του στρατού, που θέλει να μεγιστοποιήσει τις απώλειες στην Λωρίδα της Γάζας για να εκδικηθεί για την επίθεση της Χαμάς .

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πότε θα εμπλακεί η Χεζμπολάχ και τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι της ΕΕ πιθανοί τρόποι για «κοινή δράση» – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Βέλγιο, Σουηδία και Γαλλία μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 27.06.2024 02:14