search
ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 00:25
MENU CLOSE

Τερηδόνα: Τι θα συμβεί αν αμελήσετε μία τρύπα στo δόντι

09.07.2023 16:39
dontia_ygeia

Αν αντιληφθείτε με τη γλώσσα σας κάτι αιχμηρό σε κάποιο δόντι, πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο σημάδι μιας κοιλότητας, αποτέλεσμα φθοράς των δοντιών λόγω τερηδόνας.

Η τρύπα δεν έγινε μέσα σε μια νύχτα και το πιθανότερο είναι ότι η τερηδόνα «δουλεύει» μήνες στο στόμα σας.

Βασικές αιτίες είναι μια διατροφή με πολλή ζάχαρη και η ελλιπής φροντίδα των δοντιών, όπως το αραιό βούρτσισμα.

Τα βακτήρια παράγουν οξέα όταν τρώμε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Όση περισσότερη ζάχαρη τρώει κανείς, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια και παράγουν οξέα που διαβρώνουν τα δόντια.

Εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω προβλήματα:

Κάταγμα δοντιού: Τα κατάγματα είναι συνηθισμένα σε δόντια με μεγάλες κοιλότητες. Ένα άθικτο υγιές δόντι σπάνια σπάει. Όταν όμως η κοιλότητα είναι μεγάλη ή το δόντι έχει ήδη μεγάλα παλιά σφραγίσματα, είναι πιο ευάλωτο σε ρωγμές και κατάγματα. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη ζάχαρη, να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Βλάβη στο νεύρο του δοντιού: Στη μέση κάθε δοντιού υπάρχει ένα λεπτός σωλήνας ο οποίος περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν η τερηδόνα φτάσει στο νεύρο, ο πάσχων έχει ανυπόφορο πόνο. Όσο προχωράει η μόλυνση του δοντιού, τόσο πιο έντονος γίνεται ο πόνος. Όταν το νεύρο του δοντιού αρχίζει να πεθαίνει, ίσως χρειαστεί αν κάνετε εξαγωγή.

Νέκρωση δοντιού: Όταν μολύνεται το νεύρο του δοντιού από τερηδόνα, προκαλείται πρήξιμο, το οποίο διακόπτει την παροχή αίματος στη ρίζα του δοντιού με αποτέλεσμα να νεκρώνει. Όταν πεθαίνει το νεύρο, ο πόνος υποχωρεί, το δόντι όμως συνεχίζει να καταστρέφεται και το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Λοίμωξη: Ο νεκρός ιστός που παραμένει στο δόντι μπορεί να κάνει το σώμα σας ευάλωτο σε λοιμώξεις. Οι τοξίνες από τον νεκρό ιστό αρχίζουν να μολύνουν το οστό στην κορυφή της ρίζας του δοντιού, η οποία αρχίζει με φλεγμονή. Στη συνέχεια, η λοίμωξη επεκτείνεται στο μάγουλο και τη βάση του στόματος και μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο σαγόνι και τους αδένες. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απόστημα στο εγκέφαλο απειλώντας τη ζωή του πάσχοντος. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας μία φορά κάθε έξι μήνες ως μέσο πρόληψης της τερηδόνας.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρόμβωση: Ποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο

Στοματική υγιεινή: Πόση ώρα είναι ασφαλές να μασάμε τσίχλες;

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Αυξάνεται ο κίνδυνος των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.07.2024 00:14