Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων βρέθηκαν Αμερικανοί influencers από τον χώρο της μόδας, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κίνα προσκεκλημένοι του διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης Shein και ανέβασαν στους λογαριασμούς τους τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη.
Το Shein είναι μεταξύ των δυναμικών εταιριών λιανικής που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, αλλά αντιμετωπίζονται με καχυποψία στη Δύση, καθώς τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως πώς μπορούν να πουλούν τόσο φτηνά και πόση διαφάνεια υπάρχει στις πρακτικές τους έναντι του εργατικού προσωπικού. Προφανώς αυτό που έχει προκαλέσει τα ερωτήματα είναι η ανταγωνιστικότητα των τιμών των προϊόντων της Shein, που έχουν κατακλύσει την αγορά.
Πριν από λίγες μέρες μια ομάδα influencers από την Αμερική ταξίδεψε στην πόλη Γκουανζού της Κίνας, για να επισκεφτούν «το κέντρο καινοτομίας» της εταιρίας, που είναι ένα συγκρότημα εντυπωσιακών εγκαταστάσεων με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για την βιομηχανία ρουχισμού και ρομποτικά συστήματα μεταφοράς των υλικών. Οι Αμερικανοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις, είδαν χαμογελαστούς εργαζόμενους και είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί όλο το σύστημα παραγωγής.
Η Κένια Φρίμαν, σχεδιάστρια μόδας που έχει συνεργαστεί με την Shein, ταξίδεψε στην Κίνα και στην Σιγκαπούρη, όπου εδρεύει η εταιρία και μοιράστηκε βίντεο με τους φίλους της στο Instagram.
Η αντίδραση ήταν άμεση και καταιγιστική, με πολλά επικριτικά σχόλια, που ανέφεραν ότι δεν αντιλαμβάνεται τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές συνέπειες του συστήματος παραγωγής της Shein. Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί οι influencers αδιαφόρησαν για όσα καταμαρτυρούνται για τις κινεζικές εταιρίες και την ηθική τους.
Η διαδικτυακή επίθεση ήταν «άνευ προηγουμένου», λέει στο CNN η Κένια Φρίμαν, προσθέτοντας ότι την επηρέασε ψυχικά. «Ούτε να μπω στο Instagram δεν τόλμησα», προσθέτει η σχεδιάστρια μόδας, επισημαίνοντας ότι ανέβασε ιστορίες χωρίς να υπερασπίζεται στην κινεζική εταιρία, ούτε μπορεί να της προσάπτουν προσωπικά κατηγορίες για τον τρόπο λειτουργίας της. Πάντως η Φρίμαν επισημαίνει στο CNN ότι η Shein είναι μια κρίσιμη γραμμή ζωής για πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Κίνα, ιδιαίτερα για κάποιες που λειτουργούν σε «περιθωριοποιημένες κοινότητες».
Η Ντάνι Καρμπονάρι, που προωθεί προϊόντα plus size, έγραψε στο Instagram ότι έκανε το ταξίδι για να διαπιστώσει η ίδια κατά πόσο αληθεύουν οι «φήμες» σε βάρος της Shein. Πάντως έσβησε προηγούμενη ανάρτηση στην οποία είχε γράφει πως η κινεζική εταιρία «προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της όχι μόνο να δείξει ποια είναι η αλήθεια, αλλά και να βελτιώνεται συνεχώς».
Αντίστοιχες αναρτήσεις έκαναν και άλλα μέλη της αποστολής, με κάποιους να γράφουν ότι μίλησαν με εργαζόμενους στην εταιρία και εντυπωσιάστηκαν από τις συνθήκες στους χώρους εργασίας.
«Περίμενα να δω εγκαταστάσεις γεμάτες εργάτες που δουλεύουν σαν σκλάβοι, αλλά με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι πολλά γίνονται ρομποτικά», έγραψε η Ντέστιν Σούντουθ, η οποία έχει 384.000 ακόλουθους στου Instagram.
Η Shein από την πλευρά της απάντησε ότι το ταξίδι των influencers οργανώθηκε για να ακούσει η εταιρία τα σχόλιά τους και να τους δείξει πώς λειτουργεί το σύστημα παραγωγής.
Η Shein έγινε πολύ δημοφιλής στη Gen Z με την προώθηση που κάνει μέσω εφαρμογών όπως το TikTok, με τις σχέσεις που αναπτύσσει με influencers και κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών, που είναι ελκυστικές σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Αλλά η εντυπωσιακή άνοδός της στην παγκόσμια αγορά προκάλεσε καχυποψία στη Δύση, πολύ περισσότερο μετά την επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Τον Απρίλιο επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου υποστήριξε ότι η Shein, το διαδικτυακό υπερκατάστημα Temu και άλλες εταιρίες στην Κίνα μπορεί να συνδέονται με πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας, παραβίασης των κανόνων ασφάλειας και κλοπή προϊόντων που έχουν πνευματικά δικαιώματα.
Οι Aμερικανοί βουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή Ασφαλειών των ΗΠΑ να αξιώσει από την Shein διαβεβαιώσεις ότι τα προϊόντα της παράγονται χωρίς πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας ατόμων που προέρχονται από την μειονότητα των Ουιγούρων. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν ρεπορτάζ του Bloomberg, του 2022, σύμφωνα με το οποίο είδη ρουχισμού που πουλήθηκαν από την Shein στις ΗΠΑ είχαν κατασκευαστεί με βαμβάκι από την επαρχία Σινζιάνγκ, στη δυτική Κίνα, όπου ζουν οι Ουιγούροι και άλλες εθνικές μειονότητες.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές από την περιοχή Σινζιάνγκ, επικαλούμενες ανησυχίες για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργατών από την συγκεκριμένη επαρχία.
Διαβάστε επίσης:
Νέα γκάφα Μπάιντεν: «Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο… Ιράκ»
ΗΠΑ: Τρόμος σε πτήση της Delta Airlines – Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με τη μύτη (Photos)
Σαφάρι στα βάθη του Ειρηνικού για έναν διαστρικό επισκέπτη
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.