search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 13:20
MENU CLOSE

Χιλή: Μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών ο υποψήφιος της Αριστεράς Γκαμπριέλ Μπόριτς

20.12.2021 10:22
boric_new

Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Γκαμπριέλ Μπόριτς, πήρε μία θριαμβευτική νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή την Κυριακή επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του, υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Γκ. Μπόριτς –στα 35 του χρόνια, μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής– συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι 44% του Χ. Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από πρακτικά το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου, είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Ζηλανδία-Κορωνοϊός: Θάνατος 26χρονου από μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό με Pfizer

Ισραήλ – Κορωνοϊός: «Η παραλλαγή Όμικρον έφερε το πέμπτο κύμα», λέει ο πρωθυπουργός

Ιταλία: Αντιεμβολιαστές διέκοψαν συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.07.2024 13:19